Tanken med en vegansk meny på Brasserie Godot är god men bristen på förnyelse & smaker med en wow-känsla går inte att ignorera.

Jag har länge velat gå till Brasserie Godot, på Grev Turegatan 36, ett franskt brasserie på Östermalm som förvånande nog har en helt egen vegansk tre-rätters meny. 
Deras veganska meny kostar 460 SEK och består av förrätten Créme Ninon, petis pois, mynta, champagne och spritärta, huvudrätten Bakad rotselleri med portabello, rökt majinäs & kikärtsfrittar och desserten Tunn Äppeltarte, kanel, kardemumma, vanilj & mandelcréme.

Vi valde att enbart beställa in den veganska huvudrätten till middag. När vår bakade rotselleri kom in var rättens presentation i form av en vacker grön "krans" där grönsakerna och majonäsen varvades med deras kikärtsfritters.
Smakmässigt nådde däremot rätten inga högre höjder. Rotsellerin var nästintill sönderkokt och smakade ingenting. Deras kikärtsfritters hade passat bättre tunnare och knaperstekta. Istället påminde de om sockerkaka i konsistens och saknade helt smak. Den rökta majonäsen, den rosmarinsdoftande portabellosvampen och en liten hög med troligtvis syrade rättikanudlar gav visserligen lite karaktär till rätten men kunde tyvärr inte rädda den. 

En annan notering var att samma veganska alternativ hade funnits på menyn över minst två år. En restaurang som signalerar att man sysslar med modern matlagning borde verkligen se över sina menyer minst en gång per år. Annars signalerar det brist på innovation och intresse för nya trender och smaker.

Vår veganska gourmetupplevelse blev därför en besvikelse och ledde till en lättare frustration över att de flesta fine dining restaurangerna idag fortfarande inte skapar vegetariska rätter med inspiration från hur en köttbaserad huvudrätt är uppbyggd. De vegetariska alternativen påminner snarare om förrätter eller smårätter i en avsmakningsmeny- fast större. Som vegetarian vill man kunna gå mätt därifrån och känna att man fått lika mycket för pengarna som övriga middagsgäster.

Från Brasserie Godot promenerade vi hem hungriga och förmodligen för sista gången.

Adress: Grev Turegatan 36, Östermalm
Inriktning: Fransk modern mat
Vegetariskt utbud: En vegansk tre-rätters meny,  samt ytterligare ett par vegetariska förrätter
Hemsida: http://godot.se/