Grönkål är ett måste på mitt julbord. När min mamma varje år stod och stekte grönkål på julaftonens morgon & doften spred sig genom huset så visste jag att nu var det jul! Själv brukar jag stuva min grönkål i grädde och göra olika sorters sallader på rå grönkål. I år kommer jag laga en vegansk stuvad grönkål som är både smakrik, krämig & får dig komma in i ännu mer julstämning!

Ingredienser
200 gram grönkål
1 vitlök, riven
2 msk mejerifritt smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl mejerifri grädde
2 dl mejerifri mjölk (osötad)
1 tsk kantarellfond
2 tsk dijonsenap
1 tsk ljus sirap
1 krm muskotnöt, riven
Salt & peppar
Smör, för stekning

Tillagningstid: 40 min
Antal: 4 portioner
 

Gör så här

  • Skölj grönkålen under rinnande vatten och riv loss bladen från de grova stjälkarna.

  • Hacka grönkålsbladen grovt.

  • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs på grönkålen tills bladen har mjuknat, 10-15 minuter. Tillsätt den rivna vitöken de sista minutrarna.

  • Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl.

  • Tillsätt 1 1/2 dl grädde, mjölk och fond medan du vispar och rör ner grönkålen.

  • Smaksätt med senap, muskotnöt, salt, peppar och resten av grädden & låt den stuvade grönkålen sjuda i 15 minuter.


Mer om grönkål
Grönkål är rik på både järn, kalcium, C-vitamin, A-vitamin, lutein & fibrer. Grönkål har funnits i Sverige sedan1300-talet. Men på 1800-talet sökte sig många fattiga hallänningar till Nordtyskland för att arbeta, och när de återvände tror man att de tog med sig grönkål vilket gjorde denna råvara populär att odla i Halland och på olika platser i landet. Källa: Smaka Sverige


IN ENGLISH

Swedish Stewed kale

Kale is a must on my Christmas table. When my mum stod in the kitchen every Christmas Eve morning, frying kale & the wonderful smell spread around the house, I knew Christmas was here! I usually cook my kale in cream and make different kinds of salads out of raw kale. This year I will make vegan stewed kale which is both tasty, creamy and will bring you even more Christmas atmosphere!

Ingredients
200 gram kale, chopped roughly
1 garlic clove, shredded
2 tablespoon dairy free butter
1 tablespoon flour
2 dl dairy free cream
2 dl dairy free milk (unsweetened)
1 teaspoon concentrated chantarelle stock
2 teaspoon dijon mustard
1 teaspoon syrup
Salt & peppar
Butter, for frying


Cooking time: 40 minutes
Number of servings: 4


Instructions

  • Rinse the kale under running water and tear off the leaves from the coarse stalks.

  • Chop the kale roughly.

  • Add butter to a frying pan and fry on the kale until the leaves have softened, 10-15 minutes. Add the shredded garlic the last few minutes.

  • Melt butter in a saucepan and whisk in flour on medium high temperature.

  • Add 1 1/2 dl cream, milk, stock and give it a quick whisk, then add the kale.

  • Season the stewed kale with mustard, nutmeg, salt, pepper and the rest of the cream & let it simmer on a low temperature for 15 minutes.

Comment