Ingredienser

Gnocchi
2 stora sötpotatis (1000 gram), kokta
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk olivolja, för stekning

Krämig spenatsås
1 rödlök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk
1 tsk balsamvinäger
100 gram färsk spenat
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk chiliflakes
1 msk maizena, för redning
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Gnocchi är en italiensk rätt som kan ersätta pasta. Den görs traditionellt på vanlig potatis men för att göra den lite nyttigare och sötare in smaken används sötpotatis i detta recept. Gnocchin serveras till en krämig sås med kokosmjölk som bas & färsk spenat. Lyxig huvudrätt som går att servera till valfri sås eller andra tillbehör.

Tillagningstid: 60 minuter
Portioner:
4

Gör så här

Gnocchin

  • Sätt på en kastrull med saltat vatten. Skala sötpotatisen och skär i mindre kuber. Koka under lock tills de är mjuka. Sila bort vattnet och låt sötpotatisen svalna i en bunke.

  • Mosa med hjälp av en potatisstöt och tillsätt mjöl, salt och peppar. Blanda väl tills du har en fast deg.

  • Forma 2 avlånga rullar av degen. Skär sedan gnocchi-bitar av rullarna som blir cirka 4 sm långa.

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg ner ett par gnocchis i taget och låt dem koka tills de flyter upp till ytan.

  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek gnocchin gyllenbruna.

Såsen

  • Stek löken på medelhög värme i 2 minuter i stekpanna.

  • Pressa ner vitlöksklyftorna och stek ytterligare 1 minut under omrörning.

  • Tillsätt kokosmjölk, vinäger, kryddor och låt koka upp. Låt småputtra i cirka 10 minuter och tillsätt spenaten efter halva tiden. Red såsen med maizena för att få den att tjockna till. Smaka av med salt & peppar.


IN ENGLISH

Sweet potato gnocchi

Ingredients

Gnocchi
2 large sweet potatoes (1000 grams), cooked
7-8 dl wheat flour
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper
2 teaspoon olive oil for frying

Creamy spinach sauce
1 red onion, finely chopped
2-3 garlic slices, finely chopped
1 coconut milk
1 teaspoon balsamic vinegar
100 grams fresh spinach
1 teaspoon dried rosemary
1 / 2 teaspoons chiliflakes
1 tablespoon maizena, for thickening the sauce
Salt and pepper, to taste
Olive oil, for frying

Gnocchi is an Italian dish that can replace pasta. It is traditionally made of regular potatoes, but to make it a little more healthy and sweeter in taste, sweet potatoes are used in this recipe. The gnocchi is served with a creamy sauce with a coconut milk base & fresh spinach. Luxurious main dish that can be served to any sauce or other sides.

Preparation time: 60 minutes
Portions: 4

Instructions

The gnocchi

  • Bring a saucepan with salted water to a boil. Peel the sweet potatoes and cut into smaller cubes. Boil under the lid until they are soft and tender. Strain the water by using a colander and let the sweet potatoes cool in a bowl.

  • Mash the potato with a potato masher and add flour, salt and pepper. Mix well until you have a firm dough.

  • Form 2 long rolls of the dough. Then cut gnocchi pieces of the rolls that are about 4 cm long.

  • Bring a large saucepan with salted water to a boil and add a couple of gnocchis. Let them boil until they float to the surface.

  • Heat a frying pan with olive oil and fry the gnocchi golden brown.

    The sauce

  • Fry the onions on medium heat for 2 minutes in a frying pan.

  • Add the minced garlic and cook for an additional 1 minute when stirring.

  • Add coconut milk, vinegar, spices and bring to a boil. Let it simmer for about 10 minutes and add the spinach after half of the cooking time. Add some maizena to the sauce to make it thicker before serving. Season with salt and pepper.

Sötpotatisgnocchi.jpg
Sötpotatisgnocchi3.jpg

Comment