I veckan är det dags igen för Smaka på Stockholm- en matfestival som äger rum sedan några år tillbaka i Kungsträdgården. Här får du tipsen på vilka ställen du ska besöka!

1. Restauranger
- Farang- asiatisk fusion när det är som bäst
- Gastronaut- en intressant foodtech tjänst som flyttar in under Smaka på Stockholm- där vanliga personer får möjlighet att laga mat i sina hem och sen sälja som take away.
- Eatery Social- mexikansk mat möter det peruanska köket.

2. Pop-up restauranger
Några av Sveriges bästa kockar kommer under varsin dag ingå i en kockduo och presentera en av sina gastronomiska signaturrätter för 85:-. Det går även att sitta ner och beställa en mer omfattande avsmakningsmeny.

3. Foodtrucks
Foodtrucksen i år fokuserar mycket på amerikansk streetfood och bbq. Lite enformigt men några små guldklimpar går ändå att finna
- Indian Street food & co- har vunnit pris förut för bästa foodtruck och levererar alltid good indisk streetfood till ett hygligt pris. Deras Kathi rolls with paneer tikka är ett måste!
- The Good gringo
Har inte prövat men de ska tydligen servera enbart "the San Francisco Burrito", även kallad  "A Mission Burrito". Den uppkom i 60-talets San Francisco och är extra stor och innehåller extra mycket ris och grönsaker. Ett trick för att göra vetetortillan extra elastisk är att ånga den innan. Pröva deras Veggie/vegan burrito.

4. Alf Tumble & Petter – Världens största Vinquiz (tisdag den 6 juni kl 18.00, stora scen)
Många av er kanske inte visste att rapparen Petter även är utbildad sommelier och jobbar med vinimport utanför musiken. På tisdag bjuder han på frågesport som blandas med blindprovning och fet musik.

5. Cook-along
Det kommer under Smaka på Stockholm att finnas möjlighet att boka en 2-timmars för att laga mat med en kändiskock eller stjärnkock under olika teman. 195:- kostar eventet och avslutas med att ni sitter ner och äter det ni har lagat med kocken. Lockar mig inte personligen men kan rekommendera fina Johanna Westman och Karolina Sparring som från Mosebacke matstudio kommer att laga en somrig grillmeny den 6/6.

6. Foodtech-village
Under ett och samma tält samlas olika företag som anses ha kommit upp med klimatsmarta innovativa lösningar/uppfinningar för privatpersoner och livsmedelsbranschen. Är besviken på att inga företag med klimatsmarta vegetariska proteinprodukter finns med. Dock finns två företag med produkter gjorda på insekter representerade. Kommer ändå kolla in följande utsällare.
- Grönska- innovativa stadsodlingssystem
- Freiya– Enkel året-runt-köksodling utan jord för privat bruk.
- Cuciniale- Sensorstickan som hjälper dig lag perfekta maträtter varje gång. Extra bra för nybörjare i köket. 

7. Föreläsningar & uppträdanden
- Fredag 2 juni, 14.30, Salutorget: Är köttkonsumtion förenlig med hållbart lantbruk?
- Lördag, 3 juni, 18.00, Stora scen: Flamenco med Lilia Riggio på dans Erik Steen på gitarr och Ellen Pontara på sång.

Comment