Ingredienser
1 aubergine, skurna i 3 cm stora bitar
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
Zesten från en ½ citron
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl färsk dill, hackad
1 dl färsk gräslök, hackad
1 dl algkaviar

Dill, gräslök, crème fraiche och stenbitsrom är klassiska svenska sommarsmaker och ingår i detta vegetariska recept på skärgårdssill. Här ryker sillen och ersätts med aubergine som har en liknande konsistens och lätt suger åt sig kryddor.

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en bunke.

2. Plocka upp auberginebitarna från lagen och vänd ner i röran och tappa upp i en ren glasburk.

3. Låt stå i minst 1 timme i kylen innan servering.

 

 

 

 

In English

Vegan archipelago herring

Ingredients
1 small eggplant, cut into 2x3 cm large pieces
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup of water
5 allspice, whole
5 cloves, whole
2 bayleaves
1 cup vegan sour cream
½ lemon, the zest
½ teaspoon of salt
1 black peppercorn
1/2 cup fresh dill, chopped
1/2 cup fresh chives, chopped
1/2 cup algae caviar

Dill, chives, sour cream and orange algae caviar are classic Swedish summer flavours and are included in this vegan recipe on Archipelago pickled herring. Here the herring is replaced with eggplant which has a similar consistency and easily absorbs the spices. 


Instructions

1. Mix together all the ingredients in a bowl.

2. Pick up the eggplant chunks from the vinegar solution and add to the creamy sauce. 

3. Put the creamed herring into a clean glass jar.

4. Leave for at least 1 hour in the fridge before serving.

IMG_1588.jpg
mytaste.net

Comment