Chiafrön, bönspad och tofu – det finns många alternativ att använda till påskbuffén om man vill utesluta ägg. På P4 Uppland idag pratade vi äggfria alternativ under påsktider.

Påsken är stark förknippad med ägget- en symbol för livet. Den 40 dagar långa fastan före påsk som förr ägde rum i Sverige kan ha bidragit till att man frossade i ägg under påskhelgen. En annan bidragande faktor kan ha varit att det började ljusna ute under april månad-  en signal till hönsen att det var dags att börja värpa ägg igen efter den mörka vintern.

Men symboliserar verkligen ett ägg liv? De ägg vi stoppar i munnen får ju faktiskt aldrig kläckas. I Sverige dödas dessutom 15 tusen tuppkycklingar per dag. Förut var maldes de ihjäl- idag gasas dem. Under de senaste tio åren har den svenska äggkonsumtionen ökat stadigt. Sverige hamnar på femte plats i Europa med sin årliga konsumtion på 222 ägg per person (av dessa köper vi ungefär 179 ägg per person i butik, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.)

Bara under påskveckan äts det 64 miljoner ägg i Sverige, det vill säga dubbelt så många än under en vanlig vecka. Det innebär att vi äter över 4 000 ton ägg under påsken.

I år har vi bjudit in familj och släkt till att fira påsk med oss. Förmodligen kommer sambon vilja köpa ägg även om jag skulle vilja föredra en helt äggfri påsklunch. Jag tycker att vi ska markera denna överdrivna konsumtion av ägg genom att helt bojkotta äggen, medan han anser att eftersom vi nästan aldrig äter ägg annars så har vi rätt att känna gott samvete under påsken.

Hur värper en höna ägg i naturligt tillstånd då?
Hönor lägger i vilt tillstånd ett fåtal ägg en eller två gånger om året. Så som de flesta fåglar gör. Hönorna i äggindustrin har däremot avlats och manipuleras med ljus till att värpa över 300 ägg på ett år. Det sliter givetvis oerhört på hönornas kroppar. Skelettet blir urkalkat och till följd av det bryter de ofta vingar och ben. Även äggledarinflammation är en vanlig sjukdom.

I ekologisk produktion har hönorna rätt till utevistelse minst en tredjedel av sina liv och det får vistas som högst 3000 kycklingar per lokal jämfört med tiotusentals i konventionell uppfödning Undersökningar har dock visat att hönorna kan ha svårt att hitta ut genom öppningen som leder till rastgården p.g.a. trängseln och stressen i stallet.

En höna kan bli så gammal som 10 år, men i äggindustrin dödas de vanligtvis vid 1,5 års ålder för att de inte lägger lika mycket ägg längre. Antingen gasas de ihjäl på plats eller så trycks de ner i lådor och transporteras till slakteriet. Många dör innan de ens kommit fram. De som inte gör det hängs upp i fötterna vid fullt medvetande, doppas i ett strömförande bad och får sedan halsen avskuren. Denna behandling av djur tycker jag personligen inte är okej så därför äter jag inte ägg längre.

I nästa bloggpost kommer jag gå igenom vilka slags äggsubstitut som finns och hur man kan använda dem. Flera goda påskrätter kommer att publiceras med massor av tips på hur du lyckas med din gröna påskbuffé.

Recepten från dagens radioprat hittar du här

Comment