I dag var jag i Södertälje på en forskarträff som Matlust arrangerade om köttets framtid. Det är en högst aktuell fråga som man på forskarnivå gärna diskuterar men som alltför sällan lyfts inom politiken. Vad ska man som konsument lägga på tallriken för att minimera klimatpåverkan? Vilka förändringar måste till för att nå våra uppsatta klimatmål? Detta försökte forskarna Elin Röös och Arthur Granstedt att reda ut under dagen.

Det protein som har störst klimatpåverkan är nötkött. Därefter kommer lamm, ost, fläsk, quorn, kyckling, ägg och slutligen baljväxter. Så vill man ha ett så lågt "ekologiskt fotavtryck" som möjligt konstaterade båda forskarna att en vegansk kost är det ultimata. För i Väst står vi för hela 49% av alla världens klimatutsläpp, och bara i Sverige gör vi av med 11 ton växthusgaser per person/år. Av svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser står maten vi äter för ungefär en tredjedel. Av den tredjedelen kommer 75 procent av utsläppen från animalisk produktion. Dessa 11 ton måste minska till max 1-2 ton per person innan år 2050.

Enligt Elin Röös, forskare och universitetslektor på SLU, menar att även om veganer och vegetarianer drar ner köttkonsumtionen något så räcker det inte med att några få har insett att en minskad köttkonsumtion är nödvändig. "Vi borde alla ställa oss frågan- vad kan jag göra? Alla har nämligen ett ansvar att agera utifrån den position vi befinner sig i". För om vi ska stanna under 2 graders global uppvärmning måste vi agera nu.

Förmiddagen avslutades sedan med en presentation av "Södertäljerullen" som Mathias Dahlgren hade tagit fram åt Matlust för att belysa klimatsmart och lokalproducerad mat. Till sin hjälp fick han flera lokala Södertälje-företag som skapade  bl a pitabrödet och ärtfalafeln för detta ändamål. Jätte roligt initiativ men när det var dags att smaka på rätten infann sig tyvärr besvikelsen snabbt. Falafeln hade en unken eftersmak och var lika torr som Sahara. Pitabrödet var ännu torrare och svårt att ens skära sig igenom. 

Så sammanfattningsvis var seminariet och ämnena som diskuterades superintressanta men lunchen så där....

För mer läsning
”Mörka inte jordbrukets nyckelroll i klimatomställningen”, DN
”Nötkött framställt på rätt sätt är klimatsmart”, DN
"Forskare undersöker köttskatt", Sveriges Radio
Köttguiden, WWF

 

Gröna smakrika smoothies att inleda dagen med

Gröna smakrika smoothies att inleda dagen med

Mathias Dahlgrens "Södertäljerulle"

Mathias Dahlgrens "Södertäljerulle"

3 Comments