Ingredienser
1 rödlök, skivad
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 små potatisar, småbitar
1/2 fänkål, småbitar
1 röd chilifrukt, finhackad
1 burk kikärtor
2 tomater, grovt hackade
0,5 gram saffran
1 svampbuljongtärning
6 dl vatten
1 kruka persilja
1/2 citron, juicen
Olivolja, för stekning

Här kommer ett recept på en av mina favorit höstsoppar. Kikärtorna & potatisen ger en härlig mustighet & de spanska elementen från från saffranet, tomaterna, persiljan och citronen ger soppan en ljuvlig lyxig smak. Servera gärna till en klick vegansk aioli & nybakat bröd.


Tillagningstid: 30 min
Antal: 6 portioner
 

Gör så här

  • Stek rödlöken i olivolja 2 minuter under omrörning. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.

  • Tillsätt potatisen och stek 3 minuter. Rör ner fänkål, chili och stek 2 minut.

  • Rör ner kikärtorna, tomaterna och tillsätt vattnet, saffran, buljong och låt koka upp.

  • Låt soppan småputtra i 15 minuter under lock.

  • Några minuter innan servering; tillsätt persilja, citronjuice salt & peppar.


IN ENGLISH

Chickpea soup with saffron & tomato

Ingredients
1 red onion, sliced
4 garlic cloves, finely chopped
4 small potatoes, small pieces
1 / 2 fennel, small pieces
1 red chili pepper, chopped
1 jar chickpeas
2 tomatoes, rough chopped
0.5 gram saffron
1 mushrooms, sliced
6 dl water
100 gram parsley
1 / 2 lemon, the juice
Salt & pepper
Olive oil, il for frying

Here's another favorite recipe of an Autumn soup. The chickpeas & potatoes gives a delicious richness and the Spanish elements from the saffron, tomato, parsley and lemon gives the soup a deliciously luxurious flavor. Serve the soup with vegan aioli & freshly baked bread.


Cooking time: 30 minutes
Number of servings: 6


Instructions

  • Stir the red onions in olive oil for 2 minutes with stirring. Add the garlic and cook another 1 minute.

  • Add the potatoes and cook for 3 minutes. Stir fennel, chili and fry 2 minutes. Stir the chickpeas, tomatoes and add the water, saffron, broth and boil.

  • Let the soup puddle for 15 minutes under the lid. A few minutes before serving; add parsley, lemon juice salt & pepper.

Saffranssoppa2.jpg
Saffranssoppa.jpg

Comment