Ingridienser 
2 dl gröna linser
1 buljongtärning
1 liten gullök
1 ekologiskt ägg eller använd No Egg (blanda 1 tsk pulver med 2 msk vatten)
1/2 tsk kinesisk soja
3/4 dl vetemjöl eller potatismjöl
2 msk sojamjölk
Salt och peppar
Margarin för stekning

Min mamma Karins linsbiffar är ett av mina allra starkaste matminnen från barndomen. Hennes linsbiffar serverades antingen till potatis eller spagetti och åts minst en gång i veckan i vår familj. Mamma uppfann sin version av linsbiffar under den tiden hon jobbade som lågavlönad dagmamma och behövde slänga fram billiga rätter på bordet som var enkla att tillaga och som inte var särskilt tidskrävande.

Gör så här
Skölj linserna under rinnande vatten i ett durkslag eller sil. Häll över linserna till en kastrull och fyll på med vatten tills linserna är täckta en bra bit. Tillsätt en halv buljongtärning och låt koka upp. Koka linserna på låg värme under 30 minuter.

Finhacka löken. Om du använder No egg som substitut till ägg, blanda rätt mängd pulver med vatten i en liten skål och se till att inga klumpar blir kvar. Ställ åt sidan.

För över de kokade linserna till en bunke. Smula ner resten av buljongtärningen och mosa linserna med en potatisstöt. Tillsätt soja, mjöl, mjölk, lök och ägg. Blanda väl.

Forma medelstora biffar och placera på ett blött underlag så de inte klibbar fast. Stek biffarna på medelvärme i rikligt med smör 2-3 minuter per sida. Börja med att test-steka en biff för att se om den håller ihop. Om blandningen är för lös tillsätt mer mjöl.

Servera till spagetti eller kokt potatis med lingonsylt.

mytaste.net

2 Comments