I dag gästade jag Åsa Wistedt på P4 Uppland för att prata om det vegetariska julbordet. Med mig i studion hade jag nötbullar på hasselnötter, grönkålspesto och en kikärts-och äppelröra. Recepten hittar du här.

Har du en eller flera vegetarianer som ska äta av julbordet i år? Drabbas inte av panik!
Ett enkelt sätt som sparar tid är att göra tillbehören helt veganska eller vegetariska och därefter ordna köttfria substitut till de traditionella kötträtterna. Du skulle till exempel kunna servera en Janssons frestelse utan ansjovis, och några sallader & röror som alla kan äta av. För dem som inte äter köttbullar eller prinskorvar finns färdiga vegoköttbullar och korvar i frysdisken på vilken matbutik som helst, där bl a Anamma, Hälsans Kök, Astrid och Aporna mfl. har flera bra produkter. Astrid och Aporna erbjuder till och med en vegansk "julskinka". Vill du inte att imitera julskinkan för mycket går det också att baka ett helt kålrotshuvud eller rotselleri i ugnen som sedan griljeras på traditionellt vis.

Hur löser man sillfrågan då? I vegovärlden finns både sill på aubergine, svamp och tofu. Ska du göra auberginesill skalar du en hel aubergine, skär den i "sill" liknande bitar och kokar den några minuter i saltat vatten. Därefter gör du en traditionell 1-2-3 lag, gärna med juliga kryddor såsom kanelstång, kardemummakärnor och kryddnejlikor, och låt stå kylt över natten i en glasbruk som går att försluta. Nästa dag rör du i hop en klassisk sillröra, tex. matsjesill eller senapssill och lägger sedan ner auberginen i röran och försluter i en ny glasburk. Här hittar du recept på auberginesill och tofusill. Sill på ostronskivling gör du på samma sätt men behöver inte förkoka den utan skär i bitar och slår på lagen direkt.

Tänk också på att många utländska kök använder redan våra julkryddor på daglig basis. Persisk och indisk mat innehåller mycket saffran, kardemumma, kanel, kryddnejlika, granatäpple, och valnötter. Hur juligt låter inte det? Så varför inte göra en sallad på rödkål eller grönkål som du sedan toppar med granatäppelkärnor och valnötter. Till salladen passar en klassisk krämig senapsdressing. Recept på min Krispiga julsallad hittar du här.

Vegetariska biffar passar också jätte bra på julbordet där min familj alltid bjuder på karins linsbiffar. Även biffar på rotfrukter utgör underbara inslag på julbordet där Vegomagasinets rosa blomkålsbiffar är riktigt god!

God jul & lycka till i köket!

Vill du lyssna på inslaget och få ännu mer vegoinspiration, hittar du klippet härunder