Ingredienser
5 dl torra röda linser (blötlagda över natten)
2 cm färsk ingefära, finhackad
1 tsk grovkornig senap
1 tsk ingefärspasta
1 tsk vitlökspasta
1 tsk chili/-och korianderpasta,
1 tsk gurkmejapulver
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk korianderpulver
1 ½ tsk salladskrydda
2 stora gula lökar, tunt skivad
1 rödlök, tunt skivad
1 kruka koriander, finhackad
2 dl potatismjöl
1 tsk salt
Rapsolja för fritering

Här kommer ett recept från Vegocurry- som jag är medförfattare till. Jätte kul att boken äntligen är ute nu så det tänkte jag fira med genom att bjuda på ett recept från boken! Receptet är något modifierat och jag serverar det till en egen koriandersås jag skapade i samband med denna bloggpost. Piyazo är ett populärt veganskt streetfood snack från Indien & Bangladesh som brukar serveras under Ramadan. Jag brukar servera det som förrätt & eller mingelmat med massa läckra såser och chutneys till.

Antal: Cirka 25 st
Tillagningstid: Minst 6 timmars blötläggning + 45 minuter
 

Gör så här

  • Blötlägg linserna i vatten helst över natten (minst 6 timmar).

  • För över till en matberedare och mixa tillsammans med ingefära, kryddpastorna & de torra kryddorna. Mixa till en grov smet.

  • För över till en bunke och tillsätt resterande ingredienser. Blanda noggrant med händerna till en sammanhängande smet. Smaka av med salt.

  • Forma medel-små platta plättar av smeten och fritera gyllenbruna och krispiga på 180 grader i en fritös eller i en djupbottnad stekpanna, i rapsolja.

  • Lägg upp piyazon på ett fat med hushållspapper & servera till koriandersås eller raita.


IN ENGLISH

Piyazo- Indian street food

Ingredients
5 dl dry red lentils (soaked overnight)
2 cm fresh ginger, finely chopped
1 teaspoon coarse mustard paste
1 teaspoon ginger paste
1 teaspoon garlic paste
1 teaspoon chili /-and coriander paste,
1 teaspoon turmeric powder
1 teaspoon cumin powder
1 teaspoon coriander powder
1 ½ teaspoon herbal salt
2 large yellow onions, thinly sliced
1 red onion, thinly sliced
100 gram coriander, finely chopped
2 dl potato flour
1 teaspoon salt
Oil, for deep frying

Here's a recipe from Vegocurry- which I'm co-author of. I'm so happy that the book is finally out now so I thought I'd celebrate it by serving up a recipe from the book! The recipe is slightly modified and I’ll serve it to my own coriander sauce I created in connection to this blog post. Piyazo is a popular vegan food from India and Bangladesh served under Ramadan. I usually serve it as an appetizer & or finger fooda with lots of delicious sauces & chutneys on the side.

Quantity: Approximately 25 times
Cooking time: Minimum 6 hours soaking + 45 minutes


Instructions

  • Soak the lentils in water preferably overnight (or at least 6 hours).

  • Transfer the cashew nuts to a food processor and mix with ginger, the pastes & dry spices. Mix to a coarse batter.

  • Transfer to a bowl and add the remaining ingredients. Mix thoroughly with your hands into a cohesive batter. Season with extra salt.

  • Form into medium-small flat & thin patties and deep-fry them golden brown and crispy in 180 degrees in a deep-fryer or in a frying pan, in rapeseed oil.

  • Place the piyazo patties on a large plate with some paper underneath & serve with coriander sauce or raita on the side.

Piyazo.jpg
Piyazo.jpg
Piyazo.jpg

Comment