Är det hälsan eller klimatet som styr svenskars vegetariska matvanor? Enligt en undersökning som Kurser.se har gjort kommer hälsan i första hand.

GreenIsaDream är ju anslutna till Kurser.se som är en plattform för kurser och utbildningar för privatpersoner. I Stockholmsregionen märks det allra tydligast hur människor unnar sig att gå på kurser och aktiviteter för att berika vardagen eller för att konkret lära sig något. 

Enligt de 129 svarande är hälsan och miljön de viktigaste skälen till att äta vegetarisk mat. I enkäten är de svarandes åldrar jämt fördelade från 25-60+ och trots att en majoritet uttrycker att miljön är viktigt vid val av kost så är det hälsan som kommer i första hand. De svarande anger bland annat att de upplever att magen mår bättre av vegetarisk mat och att de tror på att äta en varierad kost.

Svårigheterna med att börja äta mer vegetariskt berodde på, enligt de som deltog i studien, att resten av familjen åt kött och att det var svårt att bryta gamla vanor. Vad jag själv upplever vid mina matlagningskurser är att det blir extra svårt att äta vegetariskt regelbundet om man inte känner sig van att laga mat i allmänhet, och då blir ju ett vegetariskt tänk extra svårt. Också saknar många bra rutiner för att laga vegetariskt; kanske är kylen fylld med fel sorters ingredienser för att det ska bli enkelt att slänga i hop en vegetarisk måltid. Bristen på kunskap om vilka sorts vegoprodukter som smakar bäst och ska användas till vad leder även till lite köpångest i matbutiken; man går helt enkelt till de varor man är van att handla in. Men en av de främsta anledningarna är att bryta de gamla vanorna och att få in bra återkommande vegorätter på rutin. Familjer idag skiftar i regel mellan max 10 rätter och att få in en "paradrätt" som är vegetarisk tycks vara svårare än vad man tror, trots alla tusentals recept på nätet och i kokböcker. Det är vad som skiljer en matlagningskurs från att bara följa ett recept hemma. Det skapas ett helt annat sätt att interagera kring rätten och nästa gång man ska laga den vet man redan från början hur den ska smaka och tillagas. Startsträckan blir helt enkelt kortare för att komma i gång! 
 

vebnipunwpsqvgqgzrkw.jpg
ur52faxpe4b4wh76yas2.jpg

Comment