I går var det dags igen för ett besök i Uppsala och till P4 Upplands radiostudio. Där pratade jag om glutenfri vegetarisk mat & om glutenfria produkter. 

En person som lider av glutenintolerans (en kronisk sjukdom även kallad Celiaki) tål inte glutenproteinet i vete, korn eller råg. Det orsakar nämligen inflammation som i sin tur skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Det leder till att kroppen har svårare att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Vill man äta veganskt men inte tål gluten går en del vegomärken bort såsom Quorn, Hälsans Kök och Oatly. Gränsvärdet för vad som får klassas för glutenfritt måste nämligen ligga på under 20 ppm (parts per million). Oatly ligger på cirka 100 ppm och får därför endast klassas som "mycket låg glutenhalt". Seitan går också bort eftersom det består av vetegluten.

Grönt ljus ger vi dock till tofu och märkena Anamma, Alpro och vissa av Astrid & apornas produkter. Glutenfri pasta finns det idag gott om till exempel sojapasta, bönpasta eller majpasta. Risnudlar, glasnudlar och shiratakinudlar på den asiatiska hyllan går också bra att äta. Grönsaker, rotfrukter, baljväxter, ris, nötter och frön är också naturligt fria från gluten.

Vill man baka glutenfritt finns det idag mängder av mjölsorter malda på soja, ris, kokos, bovete, hirs, chia mfl. Är du sugen på knäckebröd funkar fröknäckebröd väldigt bra och många butiker säljer idag redan färdiga blandningar.

Månadens vegorecept blev en qinuoa poké bowl- en rätt från Hawaii där basen egentligen består av ris och rå marinerad fisk. Poké bowls växte sig tidigare i år stort bland hälsocaféerna och matbloggare i New York och LA. Till Stockholm har trenden också nått där poké bowls serveras i alla möjliga varianter ofta med exotiska frukter och nötter som tillbehör. I min poké bowl ligger en bas av qinoua toppas med marinerad tofu, avokado, mango och cashewnötter.

Qinoua är ett utmärkt glutenfritt alternativ som är dessutom rikt på protein och fiber, har en låg fetthalt samt har ett lågt GI värde. Det är ett frö som odlas i Sydamerika och som finns i olika färger såsom vitt, rött, svart och blått.

Receptet hittar ni här!