Costa Rica börjar allt fler personer få upp ögonen för på grund av av sin ekoturism, vackra natur och coola djurliv. Men vad kan man äta som vegan eller vegetarian i Costa Rica egentligen? Följ med på en matresa till två av Costa Ricas populäraste orter; Nosara och Monteverde. 

Nosara är en liten by som du åker till om du vill ha riktigt bra surfing. Stranden Playa del Guiones sägs nämligen vara exceptionellt bra för surfing men lockar främst amerikaner och kanadensare än så länge. Är du inte lika sugen på att surfa varje dag är Nosara även ett himmelrike för den som gillar yoga. Det finns ett dussintal yogacenter i byn och ett flertal yogaretreats som erbjuder lyxigt boende, mat och ett dagligt yogaprogram. Kolla gärna in Studio Guiones och Marcks yogaklasser om du besöker Nosara. Vi gick på flera klasser där och var jätte nöjda!

Yoga in Nosara

Hälsotänk i Nosara
I Nosara drivs många hotell, butiker och restauranger av amerikaner som bott i Costa Rica sedan flera descenier tillbaka. Med turister som mest surfar och som gillar yoga sätter det så klart en stark hälsoprägel på maten. Många caféer och barer har därför flera vegetariska, veganska och raw food alternativ. På menyn finner du alltifrån wraps och sallader till smoothies och acaibowls. Det finns också en hel del tacoställen såsom Taco Taco där du hittar veganska tacos på tofu och svarta bönor (har dock svindyra lunchpriser), eller El Chile- ett favoritställe med goda burritos och friterad casavapommes med chipotlemajonäs. Vill du gå och äta vegansk hamburgare är
Burgers and Beers definitivt det rätta stället. De har bl a en vegansk portabelloburgare och en chévresallad på menyn. 

Tofutacos

Plantain
I Sverige kallar vi den kokbanan eller matbanan men i Costa Rica heter den pantain. Den är medlem i banan-familjen och ser ut som en stor omogen banan. Vill du äta den måste den antingen kokas eller friteras innan för att smaka bra. Den är mycket vanlig i vissa latinamerikanska, karibiska och västafrikanska länder och ersätter potatis eller pasta. Personligen tycker jag blev godast att äta som friterad med en fräsch salsa till.

Deep-fried plantain with guacamole

Bönor, bönor, bönor
I Costa Rica älskar man bönor, framför allt svarta bönor, vilket är bra för dig som inte äter kött. Casado är Costa Ricas nationalrätt och är en vanlig frukost- eller lunchrätt. Den består av ris, svarta bönor, frästa grönsaker och stekt plantain. Det går även att välja till fisk eller kyckling till casadon men i grund och botten är den vegansk. Den här rätten mättar väl, är oftast billigast på menyn. Rätten i sig är ganska tråkig och smakar nästan ingenting eftersom den knappt innehåller några kryddor. Gallo Pinto är en annan vegansk rätt som vi aldrig åt men som består av ris blandat med kokta svarta bönor. 

Casado åt vi på  Rosi's Soda Tica  i Nosara där costaricanerna själva gick och åt lunch.

Casado åt vi på Rosi's Soda Tica i Nosara där costaricanerna själva gick och åt lunch.

Vi var återkommande gäster på  Beach Dog Café  i Nosara som låg nära och bra till stranden. Där kan du tex. kan äta en vegansk "salad bowl" med avokado, kikärtor, friterad tortilla & en kokos-caesardressing.

Vi var återkommande gäster på Beach Dog Café i Nosara som låg nära och bra till stranden. Där kan du tex. kan äta en vegansk "salad bowl" med avokado, kikärtor, friterad tortilla & en kokos-caesardressing.

Vår andra vecka i Costa Rica bar det av till Monteverde- en molnregnskog som ligger 4 timmar inåt land på 1400 m över havet. Monteverde anses vara den främsta Ekoturism-destinationen i Costa Rica och är ett perfekt resmål för dem som gillar att vandra, är fågelskådare eller som gillar äventyr ute i naturen. Vi hörde väl till den tredje kategorin och blev inte besvikna! Monteverde erbjuder utöver trekking i hela tre cloud forest-reservat, bungy jump, zip line-äventyr, kajakpaddling m.m.   

Ett tips är att avsätta en dag för  canopy  med  Extremo . Du sitter fast i en sele och färdas i hög fast över km-långa linor med storslagen utsikt. Varning! Inget för dig som är höjdrädd :)

Ett tips är att avsätta en dag för canopy med Extremo. Du sitter fast i en sele och färdas i hög fast över km-långa linor med storslagen utsikt. Varning! Inget för dig som är höjdrädd :)

Vi bodde i staden Santa Elena där dem flesta turisterna bor som besöker området. Det är väl egentligen lite av en håla men har ändå ett par souvenirbutiker, restauranger, barer och museum. Här uppe är maten likaså anpassad efter turism och frågar du efter vegetariskt eller vegansk finns det alltid något på menyn. Santa Elena hade faktiskt två veganska restauranger förr men de tvingades lägga ner i år. Bästa restaurangtipsen i Santa Elena är taco-haket Taco Taco som låg intill det vandrarhem vi bodde på. Menyn erbjuder massor av vegorätter som också känns genuint mexikanska.

Vegetarian burrito

Monteverde Beer House är också ett restaurangtips om du känner för riktigt god meze eller en falafeltallrik. Ägarna har ursprung i både Israel och Marocko vilket sätter sin prägel på maten. Bla kan du beställa marockanska grytor och israelisk falafel, hummus och den vegetariska äggrätten shakshuka. Ett ölhus kan man dock inte säga att det var. En kväll hade de till och med slut på öl!

I Costa Rica stillar ofta man törsten med iskallt kokosnötsvatten. Du köper dem i små stånd längs med vägen.

I Costa Rica stillar ofta man törsten med iskallt kokosnötsvatten. Du köper dem i små stånd längs med vägen.

Kaffets land
Kaffet i Costa Rica brukar rankas som ett av världens bästa. Kaffebönorna är visserligen importerade från Etiopien (som är fallet med de flesta kaffeproducerande länderna i världen) men den bördiga vulkanjorden och kaffeplantagen som ringlar sig upp längs med bergen sätter sin speciella prägel på det costaricanska kaffet. I Monteverde finns flera kaffeplantage där det går att åka på kaffevandringar som är väl värt pengarna. För omkring 250 SEK per person får du hänga med på en spännande tur där du får uppleva varje steg i processen: odling, plockning, torkning och rostning & malning. På vår tur fick vi även lära oss en del om processen kring kakao/-och sockerframställning. Vi drack färskt sockervatten med lime som vi själva fick pressa ut från sockerrören och fick proväta kakaofrönen under olika faser; färsk, fermenterad, torkad, rostad och mald. Det kändes som ett enda stort frosseri i kaffe, choklad och sockervatten!

Under kaffeturen får du även prova på att plocka kaffebären själv! Vi valde kaffeplantaget  Don Juan .

Under kaffeturen får du även prova på att plocka kaffebären själv! Vi valde kaffeplantaget Don Juan.

Efter två veckors resande som vegetarian i Costa Rica går det lätt att konstatera att man överlever. Detta gäller även veganer. Kanske är den lokala maten lite trist och smaklös men åker du till orter såsom Nosara eller en annan populär surfingort Santa Theresa så kommer det alltid finnas gott om gröna hälsosamma alternativ. Och krisar det sig verkligen- då kan du alltid beställa in casado!

Comment