När jag är ute och reser är de flesta minnen jag får ofta kopplat till mat. Det kan vara de trånga moriska gränderna jag och min familj gick genom när vi letade efter en orientalisk restaurang i Granada, eller den friska luften & vackra havsutsikten som jag och min pojkvän njöt av när jag åt en otroligt god hamburgare på en takterass i Varberg. Att upptäcka nya rätter och smaker när man kommer till en ny plast ger mig inte bara inspiration utan jag lär mig också något om det folk eller den regionen som har producerat maten.

Sommarens resa gick till Sicilien- en plats min mamma reste till med sin familj när hon bara var 16 år. Det Sicilien hon beskrev var en pittoresk oas med citronlundar och bouganvilla i överflöd, där doften av färskt nybakat bröd spred sig genom de trånga kullerstensgränderna uppe i bergsbyn Taormina och där små gummor med huvudduk satt utomhus och rensade oliver. Det har gått över 40 år sedan dess och kanske skulle mina mammas barndomsminnen om Sicilien enbart vara ett blott ett minne från svunna tider.

Vår villa ligger utanför en liten hamnby på östkusten som heter Brucoli dit främst Sicilianare och italienare från fastlandet håller till. På gatorna står små flak parkerade i den stekhetta värmen lastade med antingen gigantiska vattenmeloner eller gula lökar. På Sicilien tycks alla grönsaker och frukter vara minst dubbelt så stora som dem vi finner i Sverige. Här smakar allt grönt dessutom mycket mer än hemma och deformerade former eller lite kantstött där och där är fortfarande okej att säljas i butikerna.

Lökar
Lökar

Det sicilianska köket tar inspiration från havet, landet och bergen. Det är en kulinarisk smältdegel av mycket gamla västerländska och arabiska mattraditioner. För dem som älskar fisk och skaldjur är Sicilien ett Mecka. Men kanske inte för vegetarianen. Går du till en fiskrestaurang är menyn till 95% fylld med fiskrätter. Visst går det att ordna vegetariska alternativ men då blir det ofta de två sicilianska grönsaksrättena caponata eller pasta alla norma som erbjuds. Är du vegan kan det vara lite knepigt då pasta i de flesta fall innehåller äggula. Pastasåserna innehåller dock sällan grädde och osten serveras ofta vid sidan av rätten. Bland gelato-sorterna (italiensk glass) går det också att finna många fina sorbetglassar. Min favorit var sorbet med smak av melon som smakade himmelskt! Citronsorbet är annars en klassiker som Sicilien är mycket kända för internationellt.

Första smakupplevelsen blir under ett stopp vid Giardini-Naxos, en strand strax innan Taormina. Jag har sällan höga förväntningar där det kommer till maten på ett enkelt beach-hak men hör och näpna-detta var den godaste rätten under hela resan! In kommer en pastarätt som heter Pasta Trapanese. Till linguini serveras en fyllig och krämig pesto som görs på soltorkade tomater och mandel. Det är en traditionell siciliansk pesto som även säljs på burk i de flesta delikatessbutikerna på Sicilien.

Middagen i Taormina avnjuter vi senare på en restaurang i Taormina som heter Al Saraceno på Via Madonna della Rocco som som vi hade fått höra hade en storslagen utsikt. Det vi inte visste var att restaurangen låg långt uppe på berget och krävde en rask 30 minuters promenad uppför en brant trappa. Utsikten var magnifik men maten gjorde inga stora avtryck. Det bästa var en antipasto jag beställde in som bestod av en tallrik med lite smått och gott såsom ugnsbakad ricotta, pecorino med en fikonmarmelad & en kall caponata.

Någon dag senare bär det av till Syracusa. På ön Ortygia ligger stadens historiska kärna som huserar grekiska och romerska lämningar, katedraler, smala gränder, fontäner och vackra torg. Efter en timmes promenerande beställer jag in en granité för att stilla törsten. Granité är en siciliansk isdrink gjord på citron och krossad is. Den serveras i ett plastglas med sked och påminner lite om slush vi dricker på tivolin eller på festivaler.

När jag är utomlands hoppas jag alltid på att få snubbla in på någon matmarknad. Atmosfären på utomhusmarknader i dessa länder har oftast mycket mer själ och energi än exempelvis marknaden på Hörtorget. Vi lyckas tur nog tajma morgonmarknaden på Ortygia- ett skådespel för alla sinnen!

Soltorkade tomater
Soltorkade tomater

Vandrar du längst med Castello Maniace- stadens citadell och fort på västra sidan om ön-hittar du en rad restauranger och lunchställen med utsikt över havet. Vi slår oss ned i skuggan och jag beställer in en pasta alla norma. Det finns inte mycket vegetariskt på menyn men pasta alla norma är i alla fall en traditionell siciliansk rätt som sällan kan slå fel. Auberginens ställning i det sicilianska köket märks av tydligt och den ingår i alla möjliga rätter, vegetariska som kötträtter.

Veckan avslutas med en kväll i Brucoli på en fiskrestaurang som vi besökt tidigare i veckan. Då jag redan ätit de enda två rätterna som gick att göra vegetariska kvällen innan ser jag till att be om i förhand att de ska förbereda något helt annat denna kväll. Personalen är väldigt tillmötesgående och har som tur är stämt av med kockarna i god tid. Till förrätt får jag tempura med sojasås. Grönsakerna är fräscha och krispiga och får ett högt betyg. Men till huvudrätt får jag så klart Caponata! Inte så innovativt direkt men den går ner.

pasta i fönstret
pasta i fönstret

Är du vegetarian är det inga som helst problem att överleva en vecka på Sicilien. Förutom caponatan och pasta alla norma har vi också till exempel pasta trapanese, risottos och svamppastor. Här frossar du också i mozzarella, pecorino och parmesan som dukas upp på ostbrickor eller som ingår i antipasto. Att vara vegan kan dock var en aning svårt på grund av pastan som innehåller äggula. Caponatan funkar och pasta alla norma kan du beställa in utan hyvlad pecorino samt i Syracusa har jag hört att den del veganvänliga ställen ska finnas. Men då är det nog bäst att du reser i ett sällskap där man är villig att anpassa val av restaurang efter de preferenserna.

Risotto ai porcini toppad med persilja. Porcini är i själva verket Karl Johan svamp för dom som inte visste det.
Risotto ai porcini toppad med persilja. Porcini är i själva verket Karl Johan svamp för dom som inte visste det.

Även om restaurangmaten erbjuder ett ganska enformigt utbud märker man av kärleken till råvarorna och produkternas kvalitet. Med mig hem köpte jag därför svart tryffel, kapris, olivoljor och örtkryddor som jag tänkte skapa mina egna vegetariska sicilianska rätter med. Följ mig på bloggen och se hur det går!

Ciao!

Comment