Viewing entries in
Nyheter & Artiklar

Det gröna 2017- ett riktigt matigt år

Comment

Det gröna 2017- ett riktigt matigt år

2017 har gått så himla snabbt! För mig har det varit ett spännande år som har fyllts med roliga matjobb, restaurangbesök, matresor, nya kunskaper, inspirerande möten och spännande utmaningar. Inte minst på den vegetariska fronten har det exalterande att få följa alla nya projekt, krogar & caféer och trender som följer en vego-linje. Här kommer en summering av mitt och GreenIsaDreams 2017!

Matlagningskurserna
I år har jag hållit i 37 kurser själv och över 450 personer har gått en kurs hos GreenIsDream! Bland mina temakurser har min mexikanska kurs, Vegomat-snabbt & gott, Vegomat för hela familjen och min veganska heldagskurs varit mest omtyckta. Jag har även haft ett gäng möhippor under sommaren, och så klart en mängd teambuildingkurser för bl a. Acne studios, Nordea, Röda Korset och Semic. 
Året har hållit ett väldigt högt tempo och samtidigt som matlagningskurser kräver väldigt mycket planering så är känslan obeskrivlig när man har haft ett gäng deltagare som gått därifrån glada och inspirerande. Det blir som ringar på vattnet. Dessa 450 personer som jag har träffat under året kanske kommer inspirera sin familj och vänner i sin tur! Kolla bildspelet med några av mina mest minnesrika kurser.

i maj valde Vegetariska Kockars Förening in mig som styrelsemedlem vilket kändes jätte kul. Det är ett nätverk för svenska vegetariska kockar som vill utbyta idéer, samarbeten och lyfta växtbaserad mat generellt. Under 2018 händer många roliga saker som vi sitter och planerar för fullt just nu!

Curry, Curry, Curry
Under 2017 har jag även jobbat mycket som konsult för Shanti-kedjan med bl a en matresa till London senast i oktober då vi tog emot det internationella priset för bästa Bengaliska restaurang på Curry Life awards. Som en del i att stärka Shantis varumärke och upplysa svenskar om bengalisk mat har jag skrivit massa recept, stått i Shantis kök och sett på när bengaliska matmagi skapas, studerat kryddor, fotograferat mat, skrivit menyer & varit på en massa vin-och ölprovningar. 

Nyligen startade jag i gång veggietown.seen sajt för foodies som bor i Stockholm eller som är på semester i Sverige. Veggietown ska du besöka om du vill ha tips på de bästa veganska eller vegetariska ställena i stan.

OBH Nordica, Oatly, Sveriges Radio, Speed8, Vassa Knivar, Travelfoodie, Eeatnow är bara några få av alla roliga projekt och samarbeten som inletts under året. Jag har dessutom jobbat som personal chef åt en amerikanska under hösten och försett henne med näringsrika och smarriga veganska rätter.

Utöver detta har jag ägnat ändlösa timmar åt att testlaga mat till kurser/menyer/blogginlägg, handla mat, marknadsföra GreeinIsaDream, möten, mässor & bokföring, och så klart hålla mig uppdaterad kring de senaste vego/- och mattrenderna genom läsa böcker, artiklar, lyssna på poddar och titta på dokumentärer. Jag gör det jag älskar helt enkelt :) Ses nästa år!!

IMG_7983.JPG

Comment

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Comment

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Är det hälsan eller klimatet som styr svenskars vegetariska matvanor? Enligt en undersökning som Kurser.se har gjort kommer hälsan i första hand.

GreenIsaDream är ju anslutna till Kurser.se som är en plattform för kurser och utbildningar för privatpersoner. I Stockholmsregionen märks det allra tydligast hur människor unnar sig att gå på kurser och aktiviteter för att berika vardagen eller för att konkret lära sig något. 

Enligt de 129 svarande är hälsan och miljön de viktigaste skälen till att äta vegetarisk mat. I enkäten är de svarandes åldrar jämt fördelade från 25-60+ och trots att en majoritet uttrycker att miljön är viktigt vid val av kost så är det hälsan som kommer i första hand. De svarande anger bland annat att de upplever att magen mår bättre av vegetarisk mat och att de tror på att äta en varierad kost.

Svårigheterna med att börja äta mer vegetariskt berodde på, enligt de som deltog i studien, att resten av familjen åt kött och att det var svårt att bryta gamla vanor. Vad jag själv upplever vid mina matlagningskurser är att det blir extra svårt att äta vegetariskt regelbundet om man inte känner sig van att laga mat i allmänhet, och då blir ju ett vegetariskt tänk extra svårt. Också saknar många bra rutiner för att laga vegetariskt; kanske är kylen fylld med fel sorters ingredienser för att det ska bli enkelt att slänga i hop en vegetarisk måltid. Bristen på kunskap om vilka sorts vegoprodukter som smakar bäst och ska användas till vad leder även till lite köpångest i matbutiken; man går helt enkelt till de varor man är van att handla in. Men en av de främsta anledningarna är att bryta de gamla vanorna och att få in bra återkommande vegorätter på rutin. Familjer idag skiftar i regel mellan max 10 rätter och att få in en "paradrätt" som är vegetarisk tycks vara svårare än vad man tror, trots alla tusentals recept på nätet och i kokböcker. Det är vad som skiljer en matlagningskurs från att bara följa ett recept hemma. Det skapas ett helt annat sätt att interagera kring rätten och nästa gång man ska laga den vet man redan från början hur den ska smaka och tillagas. Startsträckan blir helt enkelt kortare för att komma i gång! 
 

vebnipunwpsqvgqgzrkw.jpg
ur52faxpe4b4wh76yas2.jpg

Comment

Champinjonpasta

Comment

Champinjonpasta

Ingredienser
1 paket spagetti
500 gram champinjoner
2 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk (250 g)
1 förpackning kokosgrädde (250 g)
1 tsk mörk miso
1/2 tsk kinesisk soja
2 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
1 kruka färsk persilja, finhackad
Olivolja, för stekning

När hösten knackar på dörren är det alltid mysigt med några rejäla pastarätter. Svamp är en perfekt ingrediens att göra pastasåser på eftersom gen ger en fin konsistens så väl som umami smaken. Toppa pasta med din favoritost eller bara lite färsk persilja.

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 personer

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken i 5 min.

Rensa champinjonerna, bryt loss fötterna och skiva svampen tunt. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i svampen. Låt all vätska koka bort och fräs sedan i lite olivolja.

Rör ner löken och.tillsätt kokosmjölken/- och grädden, soja, vinäger, miso, salt och peppar. Låt småputtra i 10 min.

Koka spagettin al dente och häll sedan ner i stekpannan med champinjonsåsen.  Finhacka persiljan och garnera pastan med. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

 


Ingredients
1 package of spaghetti
500 grams of mushrooms
2 yellow onions, finely chopped
5 garlic cloves, finely chopped
1 can of coconut milk (250 g)
1 package of coconut cream (250 g)
1 teaspoon dark miso
1/2 teaspoon of Chinese soy sauce
2 teaspoons white wine vinegar
Salt and pepper
150 gram fresh parsley, finely chopped
Olive oil, for frying

 

 

When Autumn knocks on the door its always nice with some comforting pastas. Mushrooms is a perfect ingredient make pasta sauces with since it gives a nice texture as well as the umami flavour.  Garnish the pasta with your favorite cheese or just some fresh parsley.

Preparation time: 30 min
Number of people: 4

Instructions
Peel and chop onion and garlic. Heat a frying pan with olive oil and fry the onions for 5 minutes.

Clean the mushrooms, remove the stalk and slice the mushroom thinly. Heat a large frying pan and add the mushrooms. Allow the liquid to absorb and then fry in some olive oil.

Stir the onion and add the coconut milk /-and cream, soy, vinegar, miso, salt and pepper. Let it simmer for 10 minutes.

Boil the spaghetti al dente and then pour into the frying pan with the mushroom sauce. Finely chop the parsley and garnish the pasta. Taste with salt and pepper and serve strait up.

Champinjinpasta_liggande.jpg

Comment

Köttets framtid

3 Comments

Köttets framtid

I dag var jag i Södertälje på en forskarträff som Matlust arrangerade om köttets framtid. Det är en högst aktuell fråga som man på forskarnivå gärna diskuterar men som alltför sällan lyfts inom politiken. Vad ska man som konsument lägga på tallriken för att minimera klimatpåverkan? Vilka förändringar måste till för att nå våra uppsatta klimatmål? Detta försökte forskarna Elin Röös och Arthur Granstedt att reda ut under dagen.

3 Comments

Grönt på grillen- sista vegosnacket på P4 Uppland

Comment

Grönt på grillen- sista vegosnacket på P4 Uppland

Då var det dags för det sista Vegosnacket i P4 Uppland för denna säsong. Den här gången pratade vi om att grilla vegetariskt med olika små tips och trix på hur du lyckas. Klicka här för att komma till mitt recept portabelloburgare med sötpotatispommes

När du planerar en grillkväll vill du så klart grilla någon form av protein och grönsaker. Men för att en grillmiddag ska bli komplett inkluderar jag alltid en sallad, bröd, sås/salsa och kolhydrater. Nedan listar jag olika exempel rätter som passar bra in på varje kategori.

Marinering vs. glaze

Marinad ger dina grönsaker mer smakrika. Det är viktigt att du börjar marinera minst 1-2 timmar innan du börjar grilla, annars hinner inte marinaden göra sitt jobb. Lite socker eller honung i marinaden förbättrar smaken och gör också att det du grillar får en lite mer saftigare känsla. Det negativa med olja är att den ofta droppar ner i glöden och fattar eld.  Glaze är en kryddblandning som penslas på ditt protein, den ger en lite kladdig och karamelliserad yta. Tricket med en bra glaze är att den inte ska vara för tunn, den måste vara så pass tjock att den stannar kvar på ytan och absorberas ordentligt av proteinet. Pensla på under hela grillningen men var försiktig med värmen – glazen ska karamelliseras, inte brännas.

Såser

En grillkväll kan lätt anta teman om du är ute efter det där lilla extra. En guacamole och en ananassalsa som tillbehör skapar en latinamerikansk känsla då du kan servera nachos som snack och marinera ditt protein med kryddor såsom koriander, chili, vitlök och chili. En tzatziki ger dig en grekisk touch på maten där en marinad på oregano, timjan och rosmarin blir perfekt och då en potatissallad eller ugnsbakad potatis passar bra som tillbehör. Låt såsen styra nästa gång vilken inriktning du vill ha på din grillkväll!

  • Ailoli, gör en aioli på aqua fava (kikärtsspad) och smaksätt med vitlök. Hemma brukar vi blötlägga en chipotlechili och sen mixa till en pasta och tillsätta i vår aioli.
  • Guacamole, Kärna ur avokadon och mosa den grovt med en gaffel. Tillsätt färsk pressad lime, finhackad chili och koriander, salt och peppar. 
  • Tzatziki, en klassisk tzatiziki från Grekland gör du enkelt genom att blanda mjölkfri yoghurt, riven gurka, riven vitlök, salt, peppar och ev. lite torkad dill. 
  • Myntayoghurt eller raita, vill du ha ett libanesiskt, persiskt eller indiskt grilltema kan någon av dessa yoghurtbaserade såserna passa. Byt ut den vanliga yoghurten mot en växtbaserad och låt den gärna rinna av en stund i en skål med kaffefilter ett par timmar innan. 
  • Chimichurri, är en argentinsk sås som även fungerar som marinad och är gjord på persilja, oregano, vitlök, chili, olja och vinäger.
  • Fruktig salsa, Finhacka en exotisk frukt, tex. mango, papaya eller ananas och och mixa med lime, koriander, röd chili, finhackad rödlök, salt och peppar.
  • Romanescosås, är gjord på grillad röd paprika och mandlar. Härstammar från Katalonien i norra Spanien.

Protein att lägga på grillen

När du väljer vegetariskt protein till grillningen är marinering extra viktig. En tofubit kommer du inte vilja ta mer än en tugga av om den serveras helt rå utan kryddor. Ska du lägga tofu/seitan/- eller sojabit på grillen se då till att marinera den helst över hela natten. Pensla också gärna på en glaze innan den åker på grillen så den får extra smak och textur. 

  • Seitanstek, seitan är ett vegetabiliskt protein som betsår av vetegluten. Du kan antingen köpa det färdigt i butik eller laga själv. Marinera seitan först och lägg gärna på en glaze innan den åker på grillen. Du behandlar den precis som en vanlig köttbit!.
  • Tofu, Skär tofun i 1 cm breda och 6 cm långa skivor och marinera över natten. Pensla på glaze och grilla på båda sidorna till tofun har fått en fin färg.
  • Färdiga korvar eller hamburgare
  • Tzayspett, sojabitar på spett med asiatiska kryddor- färdiga att lägga direkt på grillen. Brukar vara en hit även bland karnivorer.

Min favoritgrönsaker att lägga på grillen

Se till att skära grönsakerna så att de får en snittyta som ger fina grillränder och som håller i hop på grillen.

  • Sparris, grilla hela och pensla sedan med olivolja och strö över lite flingsalt och några droppar citron
  • Squash och aubergine, marinera innan och skiva tunt på längden 
  • Paprikor, halvera och marinera innan. Grilla med snittytan neråt. 
  • Svamp, ex. portabello eller champinjoner, marinera innan och grilla sedan hela på båda sidorna.
  • Romansallad, halvera och pensla med olivolja. Grilla med snittytan neråt så kanterna blir lite brända i kanterna utan att salladen blir helt genomgrillad 
  • Majskolvar, marinera i olivolja, vitlök, chiliflingor och salt. Grilla hela tills de får en mörk rostad färg. Pressa över lime, strö över flingsalt, cayennepeppar och finhackad koriander. 
  • Sötpotatis, skala och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor. Pensla på lite olivolja och grilla på båda sidorna tills potatisen är genomgrillad. Strö över flingsalt och servera till guacamole eller en koriander & myntasås.
  • Kronärtskocka, skär av stjälken till kronärtskockan och klipp bort de yttersta kanterna på kronärtskockans blad. Koka upp en kastrull med vatten, citron och salt. Låt sjuda under lock i 20-30 min. Halvera kronärtskockan och pensla med olivolja och strö över salt & peppar. Grilla cirka 5 min på varje sida. Servera till en aioli. 
  • Citron, halvera och lägg på grillen me snittytan neråt.

Kolhydrater

  • Saffranscouscous
  • Potatissallad och rostad färskpotatis
  • Sötpotatispommes
  • Pastaskruvar eller pastafjärilar i en grön pesto. Passar också till picknicken! 

Smaksätta med rökighet

Om du vill ge din rätt extra rökig smak utan att äta processat kött finns det några hälsosammare sätt 

  • Rökt paprikapulver
  • Chipotlechili, finns som hel torkad chili som du blötlägger innan eller köp färdiga salsasåser med chipotlesmak
  • Liquid smoke- koncentrerad vätska med starkt rökarom. Några droppar räcker!
  • Rökt Hickory salt 

Är det farligt att grilla kött?


Ja, forskning har att själva tillagningen av köttet har en inverkan på hälsan. Det bildas nämligen cancerframkallande ämnen vid hård grillning, något som även Livsmedelsverket har gått ut och varnat om. Rött kött i övrigt och processat kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer enligt bl a Världshälsoorganisationen WHO. När köttet når en viss temperatur så det blir väl genomstekt så bildas heterocykliska aminer, HCA, och polycykliska aromatiska kolväten, PAH. HCA finns nästan bara i uppvärmt kött medan PAH även finns i tobaksrök och bilavgaser. Dessa ämnen bildas när köttet når en viss temperatur främst vid grillning och stekning men även vid kokning och rökning kan PAH bildas. 

Det är roligt att en hel del kampanjer från exempelvis ICA och Kung Markatta har ploppat nu lagom till sommaren där fokus ligger på vegetariskt grillning. Vill du veta vad Green Kitchen Stories lägger på grillen så klicka här

För mer läsning
Varför inte grilla bönburgare istället?
Korv ökar risken för svår cancer
Åtta teorier om varför kött orsakar cancer

Comment

Vegetariska Kockars Förening på Vegomässan

Comment

Vegetariska Kockars Förening på Vegomässan

På lördag, den 10 juni, är det dags för årets Vegomässa. Det är Sveriges största vegetariska mässa där du går på intressanta seminarier, shoppar mat och produkter som är 100% växtbaserade och kan frossa i massa god mat.

En av utställarna är Vegetariska Kockars Förening- ett nätverk av vegokockar i Sverige som verkar som en non-profit förening i Stockholm. Som ny invald styrelsemedlem i föreningen vill jag flagga lite extra för deras deltagande då vi bl a kommer att erbjuda spännande vegetariska matlagningskurser till särskilda mässrabatter. 

Så kom förbi på lördag och boka en matlagningskurs!

Plats: Nackastrandmässan, Nacka
Tid: 10.00-18.00
Biljetter: Klicka här

Comment

Vegetarisk workshop i Örebro

Comment

Vegetarisk workshop i Örebro

I måndags var jag ute på ett uppdrag i Örebro då jag höll en deldags-workshop på en vuxenutbildning för blivande kockar. 14 förväntansfulla studenter och 2 engagerade lärare väntade på mig på Virginska gymnasiet redo att kasta sig in i köket!

Jag är ju till vardags baserad i Stockholm men tar gärna uppdrag utanför Stockholm. Det kan vara alltifrån föreläsningar/workshops då jag pratar om vegetarisk mat, näringslära eller hur man äter klimatsmart till praktiska utbildningar hos vuxenutbildningar, gymnasieskolor och kockar i offentlig verksamhet. 

Matlagningskursen fokuserade på både vegetariskt och vegansk då hela arton rätter hann lagas under dagen! Kursen var uppdelad i 3 matlagningspass: baljväxter & nötter, Seitan & sojaprotein och Oumph/tofu/tempe/ost. Stor vikt låg på gourmeträtter när vegetabiliskt protein står i centrum. 

Studenterna hade alla möjliga bakgrunder, åldrar och kunskapsnivå men tog sig ann uppgifterna på lika stort allvar. Köket blev snabbt kokhett och koncentrationen var på max!

Känslan av att gå därifrån och veta att gruppen man just undervisat har blivit inspirerade och är supertaggade att laga ens rätter är obeskrivlig!

Comment

Smaka på Stockholm 1-6 juni

Comment

Smaka på Stockholm 1-6 juni

I veckan är det dags igen för Smaka på Stockholm- en matfestival som äger rum sedan några år tillbaka i Kungsträdgården. Här får du tipsen på vilka ställen du ska besöka!

Comment

En äggfri påsk- kapitel 1

Comment

En äggfri påsk- kapitel 1

Chiafrön, bönspad och tofu – det finns många alternativ att använda på påskbuffén om man vill utesluta ägg. På P4 Uppland idag pratade vi äggfria alternativ under påsktider.

Comment

Vegetarisk fine dining i Stockholm

Comment

Vegetarisk fine dining i Stockholm

I går kunde ni lyssna på ett nytt avsnitt på P4 Uppland då jag gästade studion och pratade om vegetarisk gourmetmat.

Fine dining som är vegetarisk är kanske inte det första man kommer att tänka på. Under många år gapade många lyxkrogars menyer tomma från vegetariska rätter. Synen på vegetarisk mat generellt sätt hade väldigt dåligt rykte bland kockar då de ansåg att en vegetarisk rätt både "saknade" protein eller innehöll tillräckligt intressanta och exklusiva råvaror för att kunna klassa på fine dining restauranger. Länge serverades risotto som enda vegetariska rätt  som många av oss vegetarianer besviket noterade i var och varannan meny när det var dags för ett restaurangbesök.

Den senaste utvecklingen på matscenen i Sverige, och framför allt i Stockholm, visar dock på en attitydförändring, både bland dem som lagar maten och dem som äter den. Rotfrukter såsom broccoli, blomkål, jordärtskocka, kronärtskocka, betor, rotselleri, blomkål och grönkål har blivit "sexiga" och när många trendiga fusion restauranger ska tänka vegetariskt blir det betydligt lättare att skapa härliga smårätter med exempelvis tofu och färska grönsaker. Surfers på Regeringsgatan 88, Yuc på Norrtullsgatan 15 och Farang på Tulegatan 7 är utmärkta exempel som jag verkligen kan rekommendera! 

Många restauranger tycks ha fastnat för rotsellerin under 2016 och den förekommer fortfarande på många menyer som det vegetariska alternativet.  Den ingår ofta i en slags pytt som kan ackompanjeras med picklade grönsaker, smörstekt svamp, någon slag smaksatt aioli, creme fraiche eller mustig sky & en topping på riven parmesanost eller nötter. Helrostad blomkål är också populär och brukar ha ungefär samma tillbehör.

För den som villa uppleva en avsmakningsmeny på någon av Sveriges michelin-restauranger går det att få vegetariska eller veganska menyer på de flesta krogarna om du ringer innan och förvarnar. Men det innebär inte att det står utskrivet på deras hemsida. Maten håller givetvis väldigt hög kvalitet och uppläggen är en fröjd för ögat. Här finns ett helt annat intresse för att experimentera med smaker, texturer och former. En nackdel är dock att de vegetariska/veganska avsmakningsmenyerna på 6-8 rätter sällan gör en mätt. Det måste beställas in en himla en massa bröd för att magen inte ska kurra när du lämnar restauranger. Detta beror på att de flesta av rätterna är fattiga på både protein och kolhydrater. En liten sallad på ångkokt spenat, en buljong med lite smörstekt svamp eller picklad gurka som ersätter smårätter med skaldjur, fisk, kyckling och chark är nästintill tomma på kalorier och då är det extra viktigt att den lite stadigare rätten som brukar komma in efter halva middagen är kaloririk, gärna med protein som huvudkälla. Den vanliga menyn kanske erbjuder lamm eller nötkött men på den vegetariska tallriken brukar istället bestå av små portioner rostade rotfrukter eller wokade grönsaker. Varför vågar man inte då leka med baljväxter som är både proteinrika och goda är min fråga? Böner och linser går att göra min lika "sexiga" som antingen serveras färska och ångkokade, friterade eller ingå i en spännande plätt eller biff.

Det kanske mest storslagna på den svenska vegetariska matscenen är Rutabaga. Det är Sveriges första hel-vegetariska gourmetrestaurang som öppnade upp den 13 februari av Mathias Dahlgren. Den inryms i Grand Hotels lokaler där Mathias succérestaurang Matsalen med 2 michelinstjärnor tidigare låg. Det är ett djärvt drag men ligger helt rätt i tiden. Det är på tiden att inte bara städer såsom London, Berlin, Paris och Amsterdam får glänsa med vegetariska lyxrestauranger utan även Stockholm. 

Mina tips på vegovänliga gourmetkrogar

Stockholm
Fotografiska
vid Slussen
Södra teatern vis Slussen
Växthuset i Skanstull
GRO i Kungsholmen/Vasastan
Ekstedts på Östermalm

Malmö
Bloom in the Park 

För er som i stället vill överraska med en lyxig vegetarisk eller vegansk tre-rätters middag hemma har jag 4 tips för att lyckas i köket.

1. Planera menyn i förväg
-Välj tema. Italienskt, mexikanskt, husmanskost?
-Hör efter om det finns några allergier i sällskapet

Förrätten kan tex. vara en bruschetta, en lätt sallad, en grillad grönsak med topping eller en soppa.
Huvudrätten måste innehålla tillräckligt med protein och mätta väl. Det misstaget många restauranger gör idag är att inte ersätta en vegetarisk rätt med bra proteinkällor utan istället låter rätten utgöras av en rotfrukt.
- Kolhydraten i fokus: tex. risotto, lasagne, polenta, burrito, pizza eller pasta.
- Proteinet i fokus: Tofu, seitan, quorn- eller sojabiff med en god sås och kolhydrat-tillbehör. Tänk på att marinera proteinet innan det steks/grillas!
- Grönsaken i fokus: tex. fylld aubergine, ugnsbakad rotselleri, blomkål eller portabello.
Toppa slutligen din rätt med nötter, frön, en smaksatt olivolja, citronzest, parmesanost eller färska örter.
Desserten: Krångla inte till det! Gör den gärna dagen innan för att spara in ett moment. Pajer, desserter i glas och glass passar bra då.

2. Gör en inköpslista och handla gärna dagen innan för att undvika stress under dagen då gästerna är hembjudna.

3. Preppa innan genom att hacka/skära upp alla grönsaker innan du sätter i gång med att laga maten. Detta heter mise en place.

4. Skapa ett körschema. Sitt ner innan och tänk i genom vilka matlagningsmoment du ska ta i vilken ordning. Gör du exempelvis en potatisgratäng är det smart att påbörja först den eftersom den ska stå i ugnen ett bra tag.

För att komma till receptet på Svampfyllda kroppkakor, klicka här!

Comment

Passion for cooking

Passion for cooking

Kickstarta 2017 med att lära dig något nytt & roligt? Uppskattar du god mat & dryck samt vill utveckla din matlagning?

Lördag 8 april lanserar Speed8 & Happy Pancake Passion For Cooking i samarbete med GreenIsaDream! Under en helkväll får du laga trendig & fräsch vegetarisk mat & lära dig vegetarisk matlagning!

Detta samtidigt som du minglar & lär känna andra matlagningsintresserade människor! Kursen passer alla nivåer av tidigare matlagningserfarenhet!


Detta ingår

  • Välkomstdrink!
  • Enklare snacks!
  • Träffa matlagningsintresserade singlar!
  • Ovärderliga kunskaper från en av sveriges bästa vegankockar!
  • Aktiv Matlagning! - En eventupplevelse utöver det vanliga
  • Specialdesignad 3-rätters middag (alkoholfri dryck ingår)
  • Roliga mingellekar för att snabbt lära känna varandra!
  • Recepthäfte med samtliga rätter!
  • Tävling med fina priser!
  • Matchning efter eventet!

Program

  • Welcome! -  Inledning  med välkomstdrink, mingel & kort introduktion
  • Indelning - I mindre matgrupper & tilldelning av en arbetsstation
  • Let´s cook! - Tillagning av kvällens unika 3-rättersmeny
  • Let´s eat! - Efter varje färdiglagad rätt sitter du & avnjuter maten i grupp
  • Gruppbyte efter varje rätt - Så du får laga mat med flera olika personer
  • Mingelpauser - Beställ nåt mer att dricka & prata med övriga deltagare 
  • Avslutning - Med hemlig rolig tävling & utdelning av fina priser
  • Eftermingel
Happy Pancake
Speedd8

Julbesök på P4 Uppland

Julbesök på P4 Uppland

Under dagens vegosnack på P4 Uppland pratade vi vegetarisk jul med tips och idéer på hur man lyckas

En helg fylld av vegovisioner

En helg fylld av vegovisioner

GreenIsaDreams deltagande i matmässan Vegovision var en helg fullspäckad av inspiration och trevliga möten. 

I min monter fanns information om GreenIsaDreams matlagningskurser och tjänsten Hyr en grön kock. Jag bjöd också på ett hemlagat friterat tunnbrödsnacks & en cashewnöt- och bönröra som gav en liten hint om vad som kan dyka upp på mina matlagningskurser.

Signade man också upp på GreenIsaDreams nyhetsbrev, där man tar del av nya kursnyheter och recept, var man med i utlottningen av en Vegansk matkasse från Årstiderna. Vinnaren kommer att lottas ut i dagarna och meddelas via mail eller telefon.

Trots vinterrusket letade sig många veganer, vegetarianer, matintresserade och nyfikna till Vegovision och vissa stunder var Munchenbryggeriets konferensavdelning totalt smockfull! Det var en bra mix av unga och gamla med något för alla; vegansk välling för de allra minsta, Rädda Djuren-kampanjen med gossedjur till småkidsen, veganskt smink och hudvårdsprodukter, matprodukter såsom ostar, godis, choklad, färdiga portionsrätter och mycket mer. Utställaren mittemot GreenIsaDream sålde till och med veganskt hundfoder! Kolla gärna in Ecodogs hemsida här

På plats fanns även foodtrucksen Vegan Schmegan och Vegan soul train som sålde alltifrån falafelwraps till seutanburgare. Extra roligt var också att det fanns ett öppet kök intill min monter där olika bloggare fick göra kulinariska gästspel. Jag fastnade extra mycket för Persiska smaker med Aida- matbloggerskan bakom instagramkontot Aidas Skafferi, som spred härliga dofter från den veganska grytan sabzi hon stod och tillagade.

Det blir dock ingen längre vila förrän nästa mässa drar i gång. Mellan torsdag-söndag, 10-13 november, finns jag i restaurang Shantis monter på Food & Wine mässan i Älvsjö för att sälja kryddor och samosas, läs mer här.

GreenIsaDream på Vegovision i helgen

GreenIsaDream på Vegovision i helgen

I helgen är det dags för matmässan Vegovision som i år äger rum på Munchenbryggeriet. Det är en 100% vegetarisk matmässa där du hittar inspiration, god mat och får möjlighet att lyssna på fängslande föreläsningar.

Förra veckans matlagningskurser

Förra veckans matlagningskurser

  Rösti med cashewkräm, aljkaviar och hackad rödlök

Rösti med cashewkräm, aljkaviar och hackad rödlök

Förra veckan var det dags igen för GreenIsADreams matlagningskurser. Det var två kurstillfällen som var fyllda av skratt, inspiration, intressanta samtal och en massa ätande!

Under kursen Det gröna Mexico på onsdagskvällen kämpade en glad och fokuserad grupp på 12 personer med att göra majstortillas- från grunden. De lagade också fräscha och kryddstarka salsor, re-fried beans, guacamole och vegansk chipotle majonäs. Gruppen var en mix av personer som älskade mexikansk mat och par som nyligen blivit veganer.

IMG_3896.JPG

När man tillverkar majstortillas så använder man mjölet maseca. Det är ett majsmjöl som tillsammans med vatten bildar en deg som sedan formas till runda bollar. Bollarna åker sedan ner i en mexikansk tortillapress  och kommer ut som ett platt och tunt tortillabröd. 

I lördags hölls kursen Grön Mat- för vardags & fest med ett härligt gäng på 9 personer. Stämningen var på topp och hela gruppen var supertaggade på att sätta i gång med att laga mat! Deltagarna var främst par i olika åldrar som var eller ville bli veganer eller vänninor som var nyfikna på vegansk matlagning.

Här lagades det tacopaj, ärtpesto, paprikapersto, caesarsallad med oumph, belugalinssallad med rödbetor, scrambled tofu, grillad seitan mfl. 

Dagens avslutades med en härlig lunch följt av en choklad-och oreomousse och intressanta diskussioner om djurrätt, klimat- och hälsofrågor.

Nästa kursdatum är den 16 november då det är dags igen för det Gröna Mexico. Boka din plats via vårt formulär.