Veggie seaweed wraps

Comment

Veggie seaweed wraps

Frankie wrap, även kallad Bombay burrito, med mina I sea wraps- vilket är ett populärt streetfood från Bombay med curry potatismos, kikärtor, spenat, picklad lök & koriandersås.

Comment

Vegansk kladdkaka / Vegan mud cake

Comment

Vegansk kladdkaka / Vegan mud cake

Ingredienser
100 gram mjölkfritt smör
2 msk ljus sirap
3 dl strösocker
4 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
1 1/2 dl havremjölk (iKaffe)
1 krm salt
Tillbehör
Grädde eller vaniljglass

Idag är det den 7 november- Kladdkakans dag! Vår svenska kladdkaka är dock inte en vanlig chokladkaka, utan den är mer seg ut mot kanterna och kladdig i mitten. Vissa hävdar att kakan kom till i Örebro 1938 av en kvinna som hette Gudrun Isaksson som försökte följa ett brownie recept från USA men som glömde ha i bakpulver.

Tillagningstid: 15 min + 25 min
Antal: 6-8 portioner
 

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Smöra och bröa en teflonform med avtagbara kanter, cirka 15/6 cm.

  • Smält smöret i en liten kastrull och rör sedan ner sirapen.

  • Blanda i socker och sikta i mjöl och kakao.

  • Blanda i havremjölken.

  • Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

  • Servera kladdkakan till vispad grädde eller vaniljglass från Oatly.

Mer om Kladdkakan
Mia Öhrn, författare till kokböckerna Kladdkakor och Bästa kladdkakor, menar dock att det mest är troligt att kladdkakan uppkom i Sverige efter att chefsredaktören Margareta Wickman på Hemmets Journal, som smakade en väldigt god & kladdig chokladkaka i Paris 1968, fick med sig receptet hem till Sverige och fick det publicerat mot slutet av 1970-talet. Kakan blev väldigt populär och Kladdkakans Dag firar denna älskade kaka nationellt, som fick ännu större popularitet under 1990 talets stora Kaféboom.


IN ENGLISH

Swedish vegan mud cake

Ingredients
100 gram of milk-free butter, melted
2 tablespoons light syrup
3 dl caster sugar
4 tablespoons cocoa powder
2,5 dl wheat flour
1 1/2 dl thick dairy free milk
1 krm salt
Served with
Whipped cream or vanilla ice cream

Today its November 7- the Mud Cake Day!
The Swedish mud cake is not exactly a traditional chocolate cake though. Its more dense & sticky with a soft centre. One popular story goes, that this cake was developed in 1938 when a woman in Örebro named Gudrun Isaksson was trying to bake a brownie recipe from the USA but yet forgot the baking powder.


Cooking time: 15 + 25 min
Number of servings: 6 -8


Instructions

  • Set the oven to 175 degrees.

  • Grease a baking tin with detachable edges, about 15/6 cm.

  • Melt the butter in a small saucepan and then stir in the syrup.

  • Mix in the sugar, flour and cocoa.

  • Mix in the dairy free milk. Fill the baking tin with the batter and bake in the middle of the oven for 20-25 minutes.

  • Serve the cake with whipped cream or vanilla ice cream from Oatly.

More abut the Swedish mud cake
Mia Öhrn, author of the cook books Kladdkakor and Bästa kladdkakor, notes that the mud cake most likely came to Sweden after food writer Margareta Wickman, who tried a very sticky chocolate cake when visiting Paris in 1968, managed to get the recipe published in a Swedish newspaper in the late 1970's. It became very popular. The Mud Cake Day Kladdkakans Dag celebrates this nationally beloved cake which gained even more popularity during the 'kaféboom' in the 90's.

Comment

Kikärtssoppa med tomat & saffran /chickpea soup

Comment

Kikärtssoppa med tomat & saffran /chickpea soup

Ingredienser
1 rödlök, skivad
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 små potatisar, småbitar
1/2 fänkål, småbitar
1 röd chilifrukt, finhackad
1 burk kikärtor
2 tomater, grovt hackade
0,5 gram saffran
1 svampbuljongtärning
6 dl vatten
1 kruka persilja
1/2 citron, juicen
Olivolja, för stekning

Här kommer ett recept på en av mina favorit höstsoppar. Kikärtorna & potatisen ger en härlig mustighet & de spanska elementen från från saffranet, tomaterna, persiljan och citronen ger soppan en ljuvlig lyxig smak. Servera gärna till en klick vegansk aioli & nybakat bröd.


Tillagningstid: 30 min
Antal: 6 portioner
 

Gör så här

  • Stek rödlöken i olivolja 2 minuter under omrörning. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.

  • Tillsätt potatisen och stek 3 minuter. Rör ner fänkål, chili och stek 2 minut.

  • Rör ner kikärtorna, tomaterna och tillsätt vattnet, saffran, buljong och låt koka upp.

  • Låt soppan småputtra i 15 minuter under lock.

  • Några minuter innan servering; tillsätt persilja, citronjuice salt & peppar.


IN ENGLISH

Chickpea soup with saffron & tomato

Ingredients
1 red onion, sliced
4 garlic cloves, finely chopped
4 small potatoes, small pieces
1 / 2 fennel, small pieces
1 red chili pepper, chopped
1 jar chickpeas
2 tomatoes, rough chopped
0.5 gram saffron
1 mushrooms, sliced
6 dl water
100 gram parsley
1 / 2 lemon, the juice
Salt & pepper
Olive oil, il for frying

Here's another favorite recipe of an Autumn soup. The chickpeas & potatoes gives a delicious richness and the Spanish elements from the saffron, tomato, parsley and lemon gives the soup a deliciously luxurious flavor. Serve the soup with vegan aioli & freshly baked bread.


Cooking time: 30 minutes
Number of servings: 6


Instructions

  • Stir the red onions in olive oil for 2 minutes with stirring. Add the garlic and cook another 1 minute.

  • Add the potatoes and cook for 3 minutes. Stir fennel, chili and fry 2 minutes. Stir the chickpeas, tomatoes and add the water, saffron, broth and boil.

  • Let the soup puddle for 15 minutes under the lid. A few minutes before serving; add parsley, lemon juice salt & pepper.

Saffranssoppa2.jpg
Saffranssoppa.jpg

Comment

Piyazo- Indiskt streetfood

Comment

Piyazo- Indiskt streetfood

Ingredienser
5 dl torra röda linser (blötlagda över natten)
2 cm färsk ingefära, finhackad
1 tsk grovkornig senap
1 tsk ingefärspasta
1 tsk vitlökspasta
1 tsk chili/-och korianderpasta,
1 tsk gurkmejapulver
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk korianderpulver
1 ½ tsk salladskrydda
2 stora gula lökar, tunt skivad
1 rödlök, tunt skivad
1 kruka koriander, finhackad
2 dl potatismjöl
1 tsk salt
Rapsolja för fritering

Här kommer ett recept från Vegocurry- som jag är medförfattare till. Jätte kul att boken äntligen är ute nu så det tänkte jag fira med genom att bjuda på ett recept från boken! Receptet är något modifierat och jag serverar det till en egen koriandersås jag skapade i samband med denna bloggpost. Piyazo är ett populärt veganskt streetfood snack från Indien & Bangladesh som brukar serveras under Ramadan. Jag brukar servera det som förrätt & eller mingelmat med massa läckra såser och chutneys till.

Antal: Cirka 25 st
Tillagningstid: Minst 6 timmars blötläggning + 45 minuter
 

Gör så här

  • Blötlägg linserna i vatten helst över natten (minst 6 timmar).

  • För över till en matberedare och mixa tillsammans med ingefära, kryddpastorna & de torra kryddorna. Mixa till en grov smet.

  • För över till en bunke och tillsätt resterande ingredienser. Blanda noggrant med händerna till en sammanhängande smet. Smaka av med salt.

  • Forma medel-små platta plättar av smeten och fritera gyllenbruna och krispiga på 180 grader i en fritös eller i en djupbottnad stekpanna, i rapsolja.

  • Lägg upp piyazon på ett fat med hushållspapper & servera till koriandersås eller raita.


IN ENGLISH

Piyazo- Indian street food

Ingredients
5 dl dry red lentils (soaked overnight)
2 cm fresh ginger, finely chopped
1 teaspoon coarse mustard paste
1 teaspoon ginger paste
1 teaspoon garlic paste
1 teaspoon chili /-and coriander paste,
1 teaspoon turmeric powder
1 teaspoon cumin powder
1 teaspoon coriander powder
1 ½ teaspoon herbal salt
2 large yellow onions, thinly sliced
1 red onion, thinly sliced
100 gram coriander, finely chopped
2 dl potato flour
1 teaspoon salt
Oil, for deep frying

Here's a recipe from Vegocurry- which I'm co-author of. I'm so happy that the book is finally out now so I thought I'd celebrate it by serving up a recipe from the book! The recipe is slightly modified and I’ll serve it to my own coriander sauce I created in connection to this blog post. Piyazo is a popular vegan food from India and Bangladesh served under Ramadan. I usually serve it as an appetizer & or finger fooda with lots of delicious sauces & chutneys on the side.

Quantity: Approximately 25 times
Cooking time: Minimum 6 hours soaking + 45 minutes


Instructions

  • Soak the lentils in water preferably overnight (or at least 6 hours).

  • Transfer the cashew nuts to a food processor and mix with ginger, the pastes & dry spices. Mix to a coarse batter.

  • Transfer to a bowl and add the remaining ingredients. Mix thoroughly with your hands into a cohesive batter. Season with extra salt.

  • Form into medium-small flat & thin patties and deep-fry them golden brown and crispy in 180 degrees in a deep-fryer or in a frying pan, in rapeseed oil.

  • Place the piyazo patties on a large plate with some paper underneath & serve with coriander sauce or raita on the side.

Piyazo.jpg
Piyazo.jpg
Piyazo.jpg

Comment

Koriandersås

Comment

Koriandersås

Tillagningstid: 5 minuter
Volym:
2 dl

Ingredienser

1 kruka koriander
1 stor näve färsk bladspenat
1 dl fänkål, grovhackad
1 grön chilifrukt, grovhackad
1 lime, saften
1/2 dl rapsolja
Salt & peppar efter smak

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät sås. Smaka av med salt & peppar.


IN ENGLISH


Cilantro sauce

Cooking time: 5 minutes
Volym: 2 deciliter

lngredients
150 gram cilantro
1 dl fresh spinach leaves
1 dl fennel, roughly chopped
1 green chili, coarsely chopped
1 lime, juice
1/2 dl rapeseed oil
Salt and pepper to taste

Instructions

Add all ingredients in a blender and mix to a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Koriandersås.jpg

Comment

Grön ärtsoppa /Green pea soup

Comment

Grön ärtsoppa /Green pea soup

En krämig grön ärtsoppa går alltid hem som förrätt eller när du är sugen på en värmande soppa under en kylig höstkväll. Potatisen tillför det mustiga i denna soppa medan de gröna ärtorna & citronzestet ger den en fräsch & uppiggande smak.

Comment

Veganska havreflarn / Vegan oat cookies

Comment

Veganska havreflarn / Vegan oat cookies

Havreflarn är super enkla att göra och tar inte särskilt lång tid. Servera dem till fikat eller dekorera din dessert med ett flarn för att smaka den där härliga krispigheten. Det här receptet på havreflarn är växtbaserat och helt äggfritt. Margarinet har bytts ut mot ett vegetabiliskt och mjölken mot mandelmjölk.

Tillagningstid: 20 minuter
Antal:
20

Ingredienser

150 gram smör eller margarin
2 dl havregryn
2 dl strösocker eller stevia
2 dl vetemjöl
4 msk grädde eller mjölk
4 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader och smält matfettet i en kastrull.

  • Blanda i alla ingredienserna i en kastrull och rör ihop till en smidig och lite kladdig smet.

  • Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Obs! Inte för tätt, för de flyter ut

  • ganska ordentligt.

  • Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt sedan svalna.


IN ENGLISH


Vegan Oat cookies

These oat cookies are super easy to make and does not take very long time to prepare. Serve them to your “fika” or decorate your dessert with them. This recipe for oat cookies is plant-based and completely egg-free. The butter has been replaced for a non-dairy version and I’ve used almond milk instead of traditional milk.

Cooking time: 20 minutes
Number of cookies: 20

Ingredients
150 grams non-dairy butter
2 dl oatmeal
2 dl caster sugar or stevia
2 dl wheat flour
4 tablespoon non-dairy cream or milk
4 tablespoon light syrup
1 teaspoon baking powder

Instructions

  • Set the oven at 200 celsius degrees.

  • Melt the butter in a saucepan.

  • Mix all the ingredients in a bowl and stir into a smooth batter.

  • Pour the cookie batter on a baking sheet forming 20 thin cookies.

  • Bake in the middle of the oven for about 10 minutes. Then let it cool.

havreflarn.jpg

Comment

Vegansk tzatziki /Vegan tzatziki

Comment

Vegansk tzatziki /Vegan tzatziki

I dag är det World Vegetarian day och det firar jag med att göra en vegansk tzatziki! Under flera år hade jag svårt att hitta bra alternativ till tzatziki men nu har jag äntligen fått till ett recept där jag personligen inte saknar originalet särkilt mycket.

Comment

Sötpotatisgnocchi

Comment

Sötpotatisgnocchi

Ingredienser

Gnocchi
2 stora sötpotatis (1000 gram), kokta
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk olivolja, för stekning

Krämig spenatsås
1 rödlök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk
1 tsk balsamvinäger
100 gram färsk spenat
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk chiliflakes
1 msk maizena, för redning
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Gnocchi är en italiensk rätt som kan ersätta pasta. Den görs traditionellt på vanlig potatis men för att göra den lite nyttigare och sötare in smaken används sötpotatis i detta recept. Gnocchin serveras till en krämig sås med kokosmjölk som bas & färsk spenat. Lyxig huvudrätt som går att servera till valfri sås eller andra tillbehör.

Tillagningstid: 60 minuter
Portioner:
4

Gör så här

Gnocchin

  • Sätt på en kastrull med saltat vatten. Skala sötpotatisen och skär i mindre kuber. Koka under lock tills de är mjuka. Sila bort vattnet och låt sötpotatisen svalna i en bunke.

  • Mosa med hjälp av en potatisstöt och tillsätt mjöl, salt och peppar. Blanda väl tills du har en fast deg.

  • Forma 2 avlånga rullar av degen. Skär sedan gnocchi-bitar av rullarna som blir cirka 4 sm långa.

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg ner ett par gnocchis i taget och låt dem koka tills de flyter upp till ytan.

  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek gnocchin gyllenbruna.

Såsen

  • Stek löken på medelhög värme i 2 minuter i stekpanna.

  • Pressa ner vitlöksklyftorna och stek ytterligare 1 minut under omrörning.

  • Tillsätt kokosmjölk, vinäger, kryddor och låt koka upp. Låt småputtra i cirka 10 minuter och tillsätt spenaten efter halva tiden. Red såsen med maizena för att få den att tjockna till. Smaka av med salt & peppar.


IN ENGLISH

Sweet potato gnocchi

Ingredients

Gnocchi
2 large sweet potatoes (1000 grams), cooked
7-8 dl wheat flour
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper
2 teaspoon olive oil for frying

Creamy spinach sauce
1 red onion, finely chopped
2-3 garlic slices, finely chopped
1 coconut milk
1 teaspoon balsamic vinegar
100 grams fresh spinach
1 teaspoon dried rosemary
1 / 2 teaspoons chiliflakes
1 tablespoon maizena, for thickening the sauce
Salt and pepper, to taste
Olive oil, for frying

Gnocchi is an Italian dish that can replace pasta. It is traditionally made of regular potatoes, but to make it a little more healthy and sweeter in taste, sweet potatoes are used in this recipe. The gnocchi is served with a creamy sauce with a coconut milk base & fresh spinach. Luxurious main dish that can be served to any sauce or other sides.

Preparation time: 60 minutes
Portions: 4

Instructions

The gnocchi

  • Bring a saucepan with salted water to a boil. Peel the sweet potatoes and cut into smaller cubes. Boil under the lid until they are soft and tender. Strain the water by using a colander and let the sweet potatoes cool in a bowl.

  • Mash the potato with a potato masher and add flour, salt and pepper. Mix well until you have a firm dough.

  • Form 2 long rolls of the dough. Then cut gnocchi pieces of the rolls that are about 4 cm long.

  • Bring a large saucepan with salted water to a boil and add a couple of gnocchis. Let them boil until they float to the surface.

  • Heat a frying pan with olive oil and fry the gnocchi golden brown.

    The sauce

  • Fry the onions on medium heat for 2 minutes in a frying pan.

  • Add the minced garlic and cook for an additional 1 minute when stirring.

  • Add coconut milk, vinegar, spices and bring to a boil. Let it simmer for about 10 minutes and add the spinach after half of the cooking time. Add some maizena to the sauce to make it thicker before serving. Season with salt and pepper.

Sötpotatisgnocchi.jpg
Sötpotatisgnocchi3.jpg

Comment

Vegansk kebab i pitabröd

Comment

Vegansk kebab i pitabröd

Ingredienser

1 paket vegostrimlor från Kung Markatta (EKO)

Marinad
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 citron, juicen
1 tsk balsamvinäger
1/2 dl rapsolja
Salt & peppar, efter smak

Vitlökssås
1 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl äggfri majonnäs
1 tsk vitlökspulver
Salt & peppar, efter smak

Koriandersås
1 kruka koriander
1/2 tomat, klyftad
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 grön chilifrukt, grovt hackad
1 lime, juicen
Salt & peppar, efter smak

Picklad rödlök
1 stor rödlök, tunt skivad
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Tillbehör
Tomater, skivade
Sallad, strimlad
Pitabröd


 

I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september! Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Det här är en köttfri variant av den klassiska svenska kebaben i bröd. Jag fick nämligen möjlighet att pröva Kung Markattas nya vegoprotein produkter nyligen. Deras vegostrimlor kan antingen stekas, grillas eller ugnsbakas och kommer redan förmarinerade. Jag valde dock att skjuta till lite extra smaker genom att marinera dem en extra gång. Till det serverar jag en vegansk vitlökssås, en kryddstark koriandersås, picklad rödlök, sallad & tomater. 

Vill du läsa mer om Kebabens dag, besök Matkalender.nu

 

Tillagningstid: 45 min
Antal: 4 personer

 

Gör så här

 

Vegokebaben

  • Sätt ugnen på 250 grader.

  • Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg ner vegostrimlorna i marinaden och ställ i kylen i cirka 30 minuter.

  • Trä vegostrimlorna på träspett och placera ut på en långpanna med bakplåtsplattor under. Grilla i mitten av ugnen cirka 10 minuter.


Vitlökssås

  • Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 1 timme innan. Sila bort vattnet och skölj sedan nötterna under rinnande vatten.

  • Mixa cashewnötterna tillsammans med övriga ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Koriandersås

  • Blanda alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

 

Picklad rödlök

  • Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en liten kastrull. När sockret har lösts upp, dra kastrullen från plattan och låt svalna.

  • Lägg den skivade löken i en ren glasburk och slå på 1-2-3 lagen.

  • Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering. Kan förvaras i kyl upp till 2 veckor.

Fyll ditt pitabröd med valfria tillbehör såsom tomat och sallad. Stoppa sedan in några vegostrimlor följt av picklad lök, vitlökssås och koriandersås.

Bon appetit! 


IN ENGLISH

Vegan kebab in pita bread

Ingredients

1 package of veggie strips from King Markatta (ECO)

Marinade
1 teaspoon sambal oelek
1 teaspoon dried oregano
1 garlic clove, shredded
1/2 lemon juice
1 teaspoon balsamic vinegar
1/2 dl rapeseed oil
Salt and pepper, to taste

Garlic sauce
1 dl cashew nuts, soaked
1 dl egg-free mayonnaise
1 teaspoon garlic powder
Salt and pepper, to taste

Cilantro sauce
30 gram cilantro
1/2 tomato, chunks
1 garlic clove, roughly chopped
1 green chili fruit, roughly chopped
1 lime juice
Salt and pepper, to taste

Pickled red onions
1 large red onion, thinly sliced
1 dl acetic acid
2 dl caster sugar
3 dl water

Sides
Tomatoes, sliced
Lettuce, shredded
Pita bread

In Sweden, the Kebab Day takes place on September 11th! The Kebab is believed to originate from Anatolia in today's Turkey where it was common to eat meat wrapped in bread. This is a meat-free version of the classic Swedish kebab in bread. I was given the opportunity to try King Markata's new veggie protein products recently. Their veggie strips can either be fried, grilled or baked is already marinated when you buy them. However, I chose to add some extra flavors by marinating them an extra time. For my began kebab in pita bread I serve a vegan garlic sauce, a spicy koriander sauce, pickled red onions, salad & tomatoes.

 

Cooking time: 45 min
Number of servings:

 

Instructions

 

Vegan kebab

Put the oven at 250 celsius degrees.

Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Put the veggie strips in the marinade and put in the fridge for about 30 minutes.

Push the veggie strips through the wooden sticks and place on a long pan with baking plates underneath. Grill in the middle of the oven for about 10 minutes.

Garlic sauce
Soak the cashew nuts in water at least 1 hour before. Strain the water from the cashews and then rinse the nuts under running water.
Mix the cashew nuts together with the other ingredients to a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Cilantro sauce
Mix all the ingredients in a food processor and mix into a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Pickled red onions
Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a small saucepan. When the sugar has dissolved, pull the saucepan off the plate and allow to cool. Place the sliced onion in a clean glass jar and pour over the liquid. Place in the fridge for at least 2 hours before serving. Can be stored in the refrigerator up to 2 weeks.

Fill your pita bread with optional sides such as tomato and salad. Then put some veggi strips followed by pickled onion, garlic sauce and coriander sauce.

Bon appetit!

 

Vegokebab4.jpg
Vegokebab5.jpg
Vegokebab6.jpg

Comment

Kronärtskocka med vegansk aioli

Comment

Kronärtskocka med vegansk aioli

Här har du vegetarianernas bästa substitut till kräftorna! Vid en kräftskiva är det inte så himla kul att inte kunna äta kräftor. Visst kan man äta västerbottenpaj och aioli (om du är lakto-ovo vegetarian), sallad och bröd men jag känner alltid att någonting fattas. Jag vill också gärna kunna plocka och pilla och dippa- och det kan jag göra med kronärtskockans blad. Till den serverar jag en hemmagjord aioli gjord på aqua fava.

Ingredienser
2 stora kronärtskockor
1 liten citron, skivad
1 l vatten
1 tsk salt

Vegansk aioli
3 msk kikärtsspad
1,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk citronvätska
Salt & peppar

Tillbehör
1/2 citron, juicen
Flingsalt
 

Tillagningstid: 45 min
Antal portioner: 2 personer

Gör så här

  • Fyll en stor kastrull med saltat vatten och citronskivorna och låt koka upp.

  • Skär av stjälkarna på kronärtskockan och klipp ner de taggiga och hårda bladen.

  • Koka kockorna under lock på medelhög värme i 30-40 minuter.

  • Plocka upp kronärtskockorna från vattnet och låg de svalna en stund innan servering.

Vegansk aioli

  • Lägg alla ingredienserna i en smal och avlång plastbunke och mixa till en fluffig aioli med en stavmixer.

Servering

  • Servera en kronärtskocka per person placera på en tallrik. Pressa över lite citron och strö flingsalt över. Fyll en liten skål med aioli och ställ bredvid.


IN ENGLISH
 

Artichokes with vegan aioli

 

Here you have the vegetarian's best protein substitute for the crayfish party! At a crayfish party  it's not that fun to not be able to eat crayfish. Sure, you can eat the Swedish Västerbotten pie and aioli (if you are Lacto-Ovo vegetarian), salad and bread but I always feel that something is missing. I would also like to pick, pull and dip, and I can do that with the artichoke! This recipe show you how to boil an artichoke. I serve a homemade aioli made on aqua fava.

Cooking time: 45 min
Number of servings: 2 people

Instructions

Ingredients
2 large artichokes
1 small lemon, sliced
1 liter of water
1 teaspoon salt

Vegan aioli
3 tablespoons aqua fava
1.5 dl rapeseed oil
1 garlic clove, shredded
1 tablespoon lemon juice
Salt and pepper, to taste

Sides
1/2 lemon, the juice
Salt flakes

  • Fill a large saucepan with salted water and lemon slices and bring to a boil.

  • Cut off the stalks on the artichokes and cut down the sticky and hard leaves.

  • Boil the artichokes under medium heat heat for 30-40 minutes. Pick up the artichokes from the water and let them cool for a while before serving.

  • Vegan aioli:
    Put all the ingredients in a cylinder formed plastic bowl and mix into a fluffy aioli with a hand blender.

  • Serving:
    Place one artichoke per person place on a plate. Squeeze some lemon on top and sprinkle some salt flakes. Fill a small bowl with aioli and serve on the side.

Kronärtskocka2.jpg
Kronärtskocka.jpg
Kronärtskocka3.jpg

Comment

Veganska bananpannkakor / Vegan pancakes

Comment

Veganska bananpannkakor / Vegan pancakes

Ingredienser
Bananpannkakor
1 banan, mosad
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
3 dl havremjölk
Chokladsås
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
3 msk strösocker
1 msk sirap
1 dl mjölkfri grädde
Övrigt
Lönnsirap
Färska blåbär

Bananpannkakor som du ringlar lönnsirap eller ännu bättre- chokladsås på- det är himmelriket! Det här är ett klassiskt recept på veganska bananpannkakor som går att smaksätta på valfritt sätt. Jag har valt att smaksätta mina bananpannkakor med kardemumma men kanel eller vanilj blir också jätte gott.
 

Gör så här

Mosa bananen fint med en gaffel. Blanda ner i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna för pannkakorna. Tillsätt havremjölken och blanda väl.

Hetta upp en stekpanna med smör och när det smält, tillsätt cirka 1 dl pannkakssmet och grädda mindre ”plätt liknande” pannkakor tills de är gyllenbruna på båda sidorna.

*Tips: stek i riktigt med matfett och inte för många pannkakor i samma panna åt gången.

Chokladsås
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och sist grädde. Låt koka ihop under ett par minuter.

Servera pannkakorna med chokladsås, lönnsirap och färska blåbär.

English

Vegan banana pancakes

Ingredients
Banana pancakes
1 banana, mashed
2 dl of wheat flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cardamom
3 dl oat milk
Chocolate sauce
1 tablespoons of butter
1 1/2 tablespoons of cocoa powder
1 tablespoons of sugar
3 tablespoon of syrup
1 dl milk milk free cream
Sides
Maple syrup
Fresh blueberries

Banana pancakes that you sprinkle some maple syrup on top or even better chocolate sauce on is heavenly! This is a classic recipe for vegan banana pancakes that can be seasoned however you want. I have chosen to season my banana pancakes with cardamom but cinnamon or vanilla are also very good.

Instructions

Mash the banana finely with a fork. Mix in a bowl and add the dry ingredients for the pancakes. Add the oat milk and mix well.

Heat a frying pan with butter and add max 1 dl pancake batter at a time to form circular small pancakes. Fry golden brown on both sides.

Chocolate sauce
Melt the butter and whisk in the cocoa. Add syrup, sugar and cream. Bring to a boil and let it simmer for a couple of minutes. 

Serve the pancakes with chocolate sauce, maple syrup and fresh blueberries

Bananpannkakor2.jpg
Bananpannkakor3.jpg
Blåbär.jpg

Comment

Overnight oats

Comment

Overnight oats

Vem har intre missat overnight oats? Det går så snabbt att göra och går att förbereda kvällen innan. Låt sedan fantasin flöda kring vad du sedan vill toppa din gröt med. Här kommer min favorit!

Comment

Veganska köttbullar

Comment

Veganska köttbullar

Köttbullens historia
Köttbullen omnämndes för första gången skriftligen i Sverige i Kajsa Wargs kokbok Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer från 1754. Det receptet beskriver köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. Lök ingår i de flesta recepten idag men förekom inte i de flesta kokböcker förrän  början av 1900-talet. Den började dock få popularitet bland vanligt folk i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga. Innan dess påminde köttbullen egentligen mer om en frikadell.

Den 23 augusti firar vi i Sverige Köttbullens dag. I Sverige serveras vi köttbullar gärna med brunsås eller gräddsås och kokt potatis. Vanliga tillbehör kan vara lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka. Det här receptet på veganska köttbullar har en bas på gröna linser och valnötter som sedan smaksätts med de Medelhavsinspirerade smakerna vitlök, citron, mynta och koriander. Jag serverar dem ofta med lite grekiska tillbehör såsom klyftpotatis & tzatziki.

Ingredienser
3 dl gröna linser (5 dl kokta)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl valnötter, grovhackade
2 msk kikärtsspad
1/2 dl vetemjöl
1 kruka mynta, strimlad
1 kurka koriander, strimlad
1/2 citron, juice och zest
1/2 tsk chiliflingor
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Gör veganska köttbullar så här

  • Skölj linserna i en sil under rinnande vatten. Koka upp en kastrull med saltat vatten och linserna. Koka på medelvärme under lock i 15-20 minuter tills linserna är mjuka och allt vätska har sugits upp.

  • Blanda linser, lök och vitlök i en bunke. Mosa linserna grovt med en potatisstöt. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

  • Rulla till små bollar och stek gyllenbruna i olivolja.

  • Servera köttbullarna exempelvis till klyftpotatis, tzatziki och en grön sallad.

Vill du läsa mer on köttbullens dag & historia, besök Matkalender.nu


In English

Vegan meatballs

On August 23, we celebrate the Swedish Meatball Day in Sweden. In Sweden we serve meatballs with brown sauce or cream sauce and boiled potatoes. This recipe for vegan meatballs has a green lentils and walnuts base that I have seasoned with Mediterranean-inspired flavors like garlic, lemon, mint and cilantro. I often serve them with some Greek sides like roasted potato & Tzatziki.

Ingredients
3 dl green lentils (5 dl cooked)
1 yellow onion, finely chopped
1 garlic clove, shredded
1 dl walnuts, roughly chopped
2 tablespoons aqua fava
1/2 dl of wheat flour
20 gram fresh mint, shredded
20 gram fresh cilantro, shredded
1/2 lemon, juice and zest
1/2 teaspoon chili flakes
Salt and pepper, to taste
Olive oil, for frying

Make vegan meatballs like this

  • Rinse the lentils in a colander under running water. Bring salted water to a boil and add the lentils. Let them simmer under medium heat, with a lid on, for 15-20 minutes until the lentils are soft and all liquid has been soaked up.

  • Mix lentils, onion and garlic in a bowl. Mash the lentils roughly with a potato batter. Add the remaining ingredients and season with salt and pepper.

  • Roll into small balls and fry golden brown in olive oil.

  • Serve the meatballs, for example with roasted potato halves, tzatziki and a green salad.

Veganskaköttbullar1.jpg

Comment

Veganska citronscones

Comment

Veganska citronscones

Somriga scones med citronsmak lockar nästan vem som helst. Duka upp en trevlig afternoon tea en solig eftermiddag eller servera dessa läckra scones till en mysig brunch som du överraskar din käreste med! 

Comment

Zucchinibiffar / Zucchini patties

Comment

Zucchinibiffar / Zucchini patties

Recept på zucchinibiffar brukar ofta innehålla ägg. Mina ersätter jag i stället med chiafrön som jag låter svälla i lite vatten och som utgör en perfekt ersättning till ägg om du vill få dina veganska biffar att hålla i hop. Underbar sommarrätt nu när zucchini-säsongen är i gång!

Comment

Vegansk dragonsill / Vegan terragon herring

Comment

Vegansk dragonsill / Vegan terragon herring

Jag älskar verkligen dragon och brukar odla den ute på min balkong om somrarna.  I den här "auberginesillen" gör den fräscha dragonen den här rätten helt oemotståndlig. Det är inte den mest klassiska sill-örten som dill eller gräslök men dragon passar lika bra för det & ger rätten en riktig somrig känsla.

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
1 dl Oatly iFraiche
2 dl vegansk majonnäs
3 tsk grovkorning senap
1 kruka dragon, finhackad
Några droppar dragon vinäger (valfritt)

Gör så här

1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Rör ner auberginesillen och blanda väl.

3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan Terragon herring

 

I absolutely adore the herb terragon and usually grow my own out on the balcony during the summer time. In this aubergine herring the distinct flavour from the terragon makes it irresistible. Its not the classic herring herb like dill or chive but it still gives the herring sauce a perfect summer touch.


Cooking time:
20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 aubergine herring, se recipe here
1/2 cup  Kite Hill yoghurt
0,8 cup vegan mayonnaise
3 teaspoons of minced mustard
50 grams of dragon, finely chopped
A few drops of dragon vinegar (optional)

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the aubergine in a colander removing all the spices. Stir in the aubergine and mix well.

3- Fill the terragon herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

vegansk dragonsill
Dragonsill.jpg

Comment

Vegansk senapssill / Vegan mustard herring

Comment

Vegansk senapssill / Vegan mustard herring

Senapssillen introducerades in Sverige p[ 1930-talet och förekommer på midsommar såväl som på julbordet, och förekommer under de flesta svenskarnas midsommarfirande. Den hette först "skånsk senapssill" men blev sedan bara "senapssill". Min variant på senapsill är ganska klassisk i smakerna men där creme fraiche är utbytt mot Oatly iFraiche och sillen mot "auberginesill".

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
2 dl Oatly iFraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk dill, finhackad

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila av auberginen och plocka bort kryddorna. Rör ner auberginesillen i bunken och blanda väl.

3- Tappa upp senapssillen i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan mustard herring

The mustard silk was introduced in Sweden in the 1930s and occurs in Midsummer and Christmas, and occurs during most of Sweden's Midsummer celebrations. It was called "Skåne mustard sauce" but became "mustard silk" only. My variant of mustard is quite classic in flavors, but there is creme fraiche exchanged for Oatly iFraiche and the herring against "auberginesill".

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 eggplant inserted, see recipe here
0,8 cups Kite Hill yoghurt
0,2 cups vegan mayonnaise
1 tablespoon of scandinavian mustard " Skånsk grovkornig senap"
1 tablespoon of dijon mustard
1 tablespoon dill, finely chopped

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the eggplant in a colander and remove the spices. Mix in the eggplant herring in the bowl and mix well.

3- Fill the mustard herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

Senapssill2.jpg

Comment

Vegansk skärgårdssill / Vegan archipelago herring

Comment

Vegansk skärgårdssill / Vegan archipelago herring

Ingredienser
1 aubergine, skurna i 3 cm stora bitar
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
Zesten från en ½ citron
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl färsk dill, hackad
1 dl färsk gräslök, hackad
1 dl algkaviar

Dill, gräslök, crème fraiche och stenbitsrom är klassiska svenska sommarsmaker och ingår i detta vegetariska recept på skärgårdssill. Här ryker sillen och ersätts med aubergine som har en liknande konsistens och lätt suger åt sig kryddor.

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en bunke.

2. Plocka upp auberginebitarna från lagen och vänd ner i röran och tappa upp i en ren glasburk.

3. Låt stå i minst 1 timme i kylen innan servering.

 

 

 

 

In English

Vegan archipelago herring

Ingredients
1 small eggplant, cut into 2x3 cm large pieces
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup of water
5 allspice, whole
5 cloves, whole
2 bayleaves
1 cup vegan sour cream
½ lemon, the zest
½ teaspoon of salt
1 black peppercorn
1/2 cup fresh dill, chopped
1/2 cup fresh chives, chopped
1/2 cup algae caviar

Dill, chives, sour cream and orange algae caviar are classic Swedish summer flavours and are included in this vegan recipe on Archipelago pickled herring. Here the herring is replaced with eggplant which has a similar consistency and easily absorbs the spices. 


Instructions

1. Mix together all the ingredients in a bowl.

2. Pick up the eggplant chunks from the vinegar solution and add to the creamy sauce. 

3. Put the creamed herring into a clean glass jar.

4. Leave for at least 1 hour in the fridge before serving.

IMG_1588.jpg
mytaste.net

Comment

Vegansk tryffelsill / Vegan truffle herring

Comment

Vegansk tryffelsill / Vegan truffle herring

Det här en en sill som jag som skapat genom att kombinera mina favoritingredienser. "Sillen" är i detta fall tofu som har fått ligga och dra i en lag. "Creme fraichen" är en egentillverkad cashewnätskräm med härlig pikant eftersmak. För för er som känner mig så älskar jag svamp & tryffel. Svamp är också en typiskt svensk råvara & med vackra lingon som garnering blir detta en självklar sill till alla årets svenska högtider.

Tryffelsill

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1 sats tofusill, se recept
1 sats cashewnötskräm, ***se recept
1 1/2 msk svamptapenade med tryffelsmak
1/3 kruka färsk timjan
Topping
Lingon, frysta

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila bort lagen och plocka bort kryddorna från tofun. Rör ner tofusillen och blanda väl.

3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.

4- Toppa sillen med lingon. 


***Cashewnötskräm

Tillagningstid: Minst 4 timmars blötläggning + 10 minuter
Volym: 3 dl 

Ingredienser
3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar
1 msk citronvätska
1 tsk grovkorning senap
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 dl vatten

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät kräm.

Inläggningssill med tofu

Tillagningstid:
30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 1 stor sillburk

Ingredienser
250 gram fast tofu, skivad till 3 cm långa filéer
1 rödlök, finhackad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad

Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller

Gör så här
1- Skär tofun till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet.

2- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.

3- Tappa upp en ren glasburk med tofubitarna och löken. Slå på lagen  (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.


In English

Vegan truffle herring 

This is a herring that I created by combining my favorite ingredients. The "herring" is in this case a pickled tofu. The "sour cream" is a self-made cashew nut cream with a delicious nutty flavour. For those who know me, I love mushrooms & truffles. Mushroom is also a typical Swedish ingredient & with beautiful lingon berries as a garnish, this will be my number 1 "herring" for all Swedish celebrations.

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1 set of tofu herring sill, see recipe here
1 batch of cashew cream, *** see recipe
1 1/2 tablespoon of mushroom tapenade with truffle flavour
2 tablespoons of fresh thyme
Topping
lingon berries or cranberries

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the tofu and red onion, and remove all the spices. Stir down the tofu herring and mix well.

3- Fill a clean glass jar with the herring mix and seal. Leave to cool in the fridge for at least 4 hours before serving.

4- Garnish the herring with lingon berries or cranberries.


*** Cashew cream

Cooking time: At least 4 hours soaking + 10 minutes final preparations
Volume: 4 dl

Ingredients
1,2 cups cashew nuts, soaked for at least 4 hours
1 tablespoon of lemon juice
1 teaspoon of minced mustard paste
1 teaspoon of salt
1/2 teaspoon of black pepper
1,2 cups water

Instructions
Put all the ingredients in a food processor and mix into a smooth cream.
 

Herring  with Tofu (the base)

Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
250 grams of tofu, sliced into 3 cm long fillets
1 red onion, finely chopped
0,4 cups acetic acid (12%)
0,8 caster sugar
1,2 cups dl water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leafs
Equipment
1 large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans

Instructions
1- Cut the tofu into 3x1 cm large "fillet" slices.

2- Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started to cook, remove the saucepan from the heat . Let it cool for a couple of minutes.

3- Fill a clean glass jar with the tofu and chopped onions. Pour in the vinegar liquor (with the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.

Tryffelsill.jpg

Comment