Vegansk dragonsill / Vegan terragon herring

Comment

Vegansk dragonsill / Vegan terragon herring

Jag älskar verkligen dragon och brukar odla den ute på min balkong om somrarna.  I den här "auberginesillen" gör den fräscha dragonen den här rätten helt oemotståndlig. Det är inte den mest klassiska sill-örten som dill eller gräslök men dragon passar lika bra för det & ger rätten en riktig somrig känsla.

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
1 dl Oatly iFraiche
2 dl vegansk majonnäs
3 tsk grovkorning senap
1 kruka dragon, finhackad
Några droppar dragon vinäger (valfritt)

Gör så här

1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Rör ner auberginesillen och blanda väl.

3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan Terragon herring

 

I absolutely adore the herb terragon and usually grow my own out on the balcony during the summer time. In this aubergine herring the distinct flavour from the terragon makes it irresistible. Its not the classic herring herb like dill or chive but it still gives the herring sauce a perfect summer touch.


Cooking time:
20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 aubergine herring, se recipe here
1/2 cup  Kite Hill yoghurt
0,8 cup vegan mayonnaise
3 teaspoons of minced mustard
50 grams of dragon, finely chopped
A few drops of dragon vinegar (optional)

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the aubergine in a colander removing all the spices. Stir in the aubergine and mix well.

3- Fill the terragon herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

vegansk dragonsill
Dragonsill.jpg

Comment

Vegansk senapssill / Vegan mustard herring

Comment

Vegansk senapssill / Vegan mustard herring

Senapssillen introducerades in Sverige p[ 1930-talet och förekommer på midsommar såväl som på julbordet, och förekommer under de flesta svenskarnas midsommarfirande. Den hette först "skånsk senapssill" men blev sedan bara "senapssill". Min variant på senapsill är ganska klassisk i smakerna men där creme fraiche är utbytt mot Oatly iFraiche och sillen mot "auberginesill".

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
2 dl Oatly iFraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk dill, finhackad

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila av auberginen och plocka bort kryddorna. Rör ner auberginesillen i bunken och blanda väl.

3- Tappa upp senapssillen i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan mustard herring

The mustard silk was introduced in Sweden in the 1930s and occurs in Midsummer and Christmas, and occurs during most of Sweden's Midsummer celebrations. It was called "Skåne mustard sauce" but became "mustard silk" only. My variant of mustard is quite classic in flavors, but there is creme fraiche exchanged for Oatly iFraiche and the herring against "auberginesill".

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 eggplant inserted, see recipe here
0,8 cups Kite Hill yoghurt
0,2 cups vegan mayonnaise
1 tablespoon of scandinavian mustard " Skånsk grovkornig senap"
1 tablespoon of dijon mustard
1 tablespoon dill, finely chopped

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the eggplant in a colander and remove the spices. Mix in the eggplant herring in the bowl and mix well.

3- Fill the mustard herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

Senapssill2.jpg

Comment

Vegansk skärgårdssill / Vegan archipelago herring

Comment

Vegansk skärgårdssill / Vegan archipelago herring

Ingredienser
1 aubergine, skurna i 3 cm stora bitar
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
Zesten från en ½ citron
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl färsk dill, hackad
1 dl färsk gräslök, hackad
1 dl algkaviar

Dill, gräslök, crème fraiche och stenbitsrom är klassiska svenska sommarsmaker och ingår i detta vegetariska recept på skärgårdssill. Här ryker sillen och ersätts med aubergine som har en liknande konsistens och lätt suger åt sig kryddor.

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en bunke.

2. Plocka upp auberginebitarna från lagen och vänd ner i röran och tappa upp i en ren glasburk.

3. Låt stå i minst 1 timme i kylen innan servering.

 

 

 

 

In English

Vegan archipelago herring

Ingredients
1 small eggplant, cut into 2x3 cm large pieces
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup of water
5 allspice, whole
5 cloves, whole
2 bayleaves
1 cup vegan sour cream
½ lemon, the zest
½ teaspoon of salt
1 black peppercorn
1/2 cup fresh dill, chopped
1/2 cup fresh chives, chopped
1/2 cup algae caviar

Dill, chives, sour cream and orange algae caviar are classic Swedish summer flavours and are included in this vegan recipe on Archipelago pickled herring. Here the herring is replaced with eggplant which has a similar consistency and easily absorbs the spices. 


Instructions

1. Mix together all the ingredients in a bowl.

2. Pick up the eggplant chunks from the vinegar solution and add to the creamy sauce. 

3. Put the creamed herring into a clean glass jar.

4. Leave for at least 1 hour in the fridge before serving.

IMG_1588.jpg
mytaste.net

Comment

Vegansk tryffelsill / Vegan truffle herring

Comment

Vegansk tryffelsill / Vegan truffle herring

Det här en en sill som jag som skapat genom att kombinera mina favoritingredienser. "Sillen" är i detta fall tofu som har fått ligga och dra i en lag. "Creme fraichen" är en egentillverkad cashewnätskräm med härlig pikant eftersmak. För för er som känner mig så älskar jag svamp & tryffel. Svamp är också en typiskt svensk råvara & med vackra lingon som garnering blir detta en självklar sill till alla årets svenska högtider.

Tryffelsill

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1 sats tofusill, se recept
1 sats cashewnötskräm, ***se recept
1 1/2 msk svamptapenade med tryffelsmak
1/3 kruka färsk timjan
Topping
Lingon, frysta

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila bort lagen och plocka bort kryddorna från tofun. Rör ner tofusillen och blanda väl.

3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.

4- Toppa sillen med lingon. 


***Cashewnötskräm

Tillagningstid: Minst 4 timmars blötläggning + 10 minuter
Volym: 3 dl 

Ingredienser
3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar
1 msk citronvätska
1 tsk grovkorning senap
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 dl vatten

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät kräm.

Inläggningssill med tofu

Tillagningstid:
30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 1 stor sillburk

Ingredienser
250 gram fast tofu, skivad till 3 cm långa filéer
1 rödlök, finhackad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad

Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller

Gör så här
1- Skär tofun till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet.

2- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.

3- Tappa upp en ren glasburk med tofubitarna och löken. Slå på lagen  (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.


In English

Vegan truffle herring 

This is a herring that I created by combining my favorite ingredients. The "herring" is in this case a pickled tofu. The "sour cream" is a self-made cashew nut cream with a delicious nutty flavour. For those who know me, I love mushrooms & truffles. Mushroom is also a typical Swedish ingredient & with beautiful lingon berries as a garnish, this will be my number 1 "herring" for all Swedish celebrations.

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1 set of tofu herring sill, see recipe here
1 batch of cashew cream, *** see recipe
1 1/2 tablespoon of mushroom tapenade with truffle flavour
2 tablespoons of fresh thyme
Topping
lingon berries or cranberries

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the tofu and red onion, and remove all the spices. Stir down the tofu herring and mix well.

3- Fill a clean glass jar with the herring mix and seal. Leave to cool in the fridge for at least 4 hours before serving.

4- Garnish the herring with lingon berries or cranberries.


*** Cashew cream

Cooking time: At least 4 hours soaking + 10 minutes final preparations
Volume: 4 dl

Ingredients
1,2 cups cashew nuts, soaked for at least 4 hours
1 tablespoon of lemon juice
1 teaspoon of minced mustard paste
1 teaspoon of salt
1/2 teaspoon of black pepper
1,2 cups water

Instructions
Put all the ingredients in a food processor and mix into a smooth cream.
 

Herring  with Tofu (the base)

Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
250 grams of tofu, sliced into 3 cm long fillets
1 red onion, finely chopped
0,4 cups acetic acid (12%)
0,8 caster sugar
1,2 cups dl water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leafs
Equipment
1 large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans

Instructions
1- Cut the tofu into 3x1 cm large "fillet" slices.

2- Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started to cook, remove the saucepan from the heat . Let it cool for a couple of minutes.

3- Fill a clean glass jar with the tofu and chopped onions. Pour in the vinegar liquor (with the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.

Tryffelsill.jpg

Comment

Sill på aubergine & tofu / Aubergine & tofu pickled herring

Comment

Sill på aubergine & tofu / Aubergine & tofu pickled herring

Det här är en vegansk tolkning av den klassiska inläggningssillen, dvs. den sill som du sedan lyfter över till din nya sillröra. Det går även att servera sillen som den är men då skulle jag även slänga i lite fint skivad fänkål.

Tillagningstid:
30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 2 sillburkar

Ingredienser
1 aubergine, skalad och skivad till 3 cm långa filéer/ eller 300 gram fast tofu
1 rödlök, tunt skivad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad

Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller
 

Gör så här
1- Skala auberginen och skär till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet, eller skär tofun i liknande bitar.

2- Koka upp en djup kastrull med saltat vatten och förväll auberginebitarna i 2 1/2 minuter. Häll över dem i ett durkslag och sila bort vattnet. Låt svalna.

3- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.

4- Tappa upp en ren glasburk med auberginebitarna eller tofun inklusive löken. Slå på sillagen  (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.


In English

Aubergine & tofu pickled herring

This is a vegan take on the classic Swedish herring, i.e. the actual "herring" that you're using when making more creamy herring sauces. It is also possible to serve the herring as it is, but then I would also throw in some finely sliced fennel.

Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: Suits to 2 sill cans

Ingredients
1 smal aubergine, peeled and sliced into 3 cm long fillets/ or 300 gram package of firm tofu
1 red onion, thinly sliced
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leaves
Equipment
Large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans 

Instructions
1- Peel the aubergine and cut into 3x1 cm large fillets. if you are using tofu cut in to the same size.

2- Bring a large saucepan, with salted water, to a boil and let the aubergine simmer for 2 1/2 minutes. Drain the aubergine chunks in a colander and let it cool.

3- Bring vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started cooking, remove the saucepan from the heat. Let it cool.

4- Fill a clean glass jar with the aubergine or tofu as well as onion. Pour in the vinegar mix (with all the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.

Inläggningssill.jpg

Comment

Sötpotatis med cashewkräm, rostade kikärtor & avokado

Sötpotatis med cashewkräm, rostade kikärtor & avokado

Idag är det nationella vegetariska dagen och det tänker jag fira med bakad sötpotatis med härliga tillbehör.  Det är en dag att visa hur jäkla gott vegetarisk mat kan vara!

Antal personer: 4
Tillagningstid: 60 min

Ingredienser
4 stora sötpotatisar
4 salladslökar, tunt skivade
2 avokados, tärnade
Ugnsrostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk chilipulver
1 msk olivolja
Salt & peppar
Cashewkräm
2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 msk citronvätska
1 msk olivolja
1 dl havremjölk
1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220 grader. Placera potatisarna i en ugnsform och stick några hål i dem med en gaffel. Ringla över olivolja och baka i ugnen 30 min.
     
  • Skölj kikärtorna under rinnande vatten och lägg i en bunke. Skala och finhacka vitlöken och blanda ner med kryddorna och olivoljan. Massera in i kikärtorna och för över till en långpanna med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 220 grader i 20 min. 
     
  • Skölj cashewnötterna under rinnande vatten och lägg sedan i en matberedare/eller mixer tillammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät kräm.
     
  • Skala och skär tunna skivor av avokadon och finstrimla salladslöken.
     
  • Skär ett kors mitt över sötpotatisen och öppna upp den. Strö över kikärtor, avokadobitar, salladslök och ringla över cashewkrämen. Smaka av med extra salt och peppar.
IMG_7105.JPG

Vegansk & vegetarisk mat i Tanzania

Comment

Vegansk & vegetarisk mat i Tanzania

Går det att resa som vegan eller vegetarian till Tanzania? Jag skannar av safarimaten på fastlandet och reser runt på Zanzibar för att mäta landets kulinariska puls. Är det ett ställe för en foodie eller åker man till Tanzaia enbart för naturupplevelserna och solen?

Under vår safarivecka åkte vi med Kenzan tours och besökte nationalparkerna Manyara sjön, Serengeti och Ngorongoro kratern. Safarin var grym men tyvärr kan jag inte säga desamma om maten. Under tre nätter bodde vi på Hhando Coffee Lodge där vi åt middag under större delen av vår vistelse och som ordnade våra matlådor till dagsturerna i jeepen.

Till frukost serverades färsk frukt varje morgon men i övrigt bestod frukosten av mjölk, flingor, bröd med smör, korv och bönor, pannkakor och omelett. Jag åt huvudsakligen frukt och kaffe och ibland också en och annan pannkaka för att kunna stå mig fram tills lunchen. Lunchlådorna var dock helt bedrövliga. Dag 1 fick jag en crepe med kyckling (som enligt dem var vegetarisk), dag två hittade jag några torra potatisklyftor från gårdagens kvällsbuffé och sista dagen fick jag...... ris. De skickade inte ens med en gaffel! Middagarna bestod av en buffé där det alltid serverades två olika slags köttgrytor. Som vegan eller vegetarian återstod tillbehören såsom ris, sallad och makaroner. Förrätten bestod alltid av en soppa som, oavsett om det var spenatsoppa, pumpasoppa eller blomkålsoppa, smakade endast buljong. 

Kulturdag
En av dagarna valde vi att besöka en by i närheten av där vi bodde. Charmiga Happy visade oss runt i sin by och berättade om vad man odlar och äter i Tanzania. Vi smakade bananöl, strövade runt i en djungel av majs-och bananodlingar och avslutade dagen med en trevlig lunch tillagad av ett par kvinnor i byn. Maten här kändes mycket mer genuin och vällagad. Det var garanterat den bästa matupplevelsen under hela safari-veckan. Nästan allt var veganskt dessutom! På min tallrik ser ni bl a stekt spenat, aubergine och okra, chapati-bröd, pilaoris, en chili- och morotsröra, mokimo (irländsk kokt potatis med majs), kakande (kokta bönor med vit majs) och färsk frukt. Maten saknar fortfarande kryddor och rätterna saltas inte ens. Trots detta smakade det bra eftersom råvarorna kändes fräscha.

IMG_6694.JPG
IMG_6707.JPG


Ute på campen
Ute i Kenzan mobile tented camp var det mobila läger i norra Serengeti där vi tillbringade två nätter. Till min förvåning var maten här betydligt bättre än på Hhando Coffee lodge- trots att matlagningsmöjligheterna och tillgängligheten på färska råvaror måste varit en utmaning på en plats som ligger mitt ute på savannen. Första kvällen fick vi en buffé där jag kunde äta ugali (en slags polenta), indisk chana daal med balanserad kryddning, ångkokt blomkål och broccoli och en fräsch sallad. Vår creme brulée smakade däremot bara ägg och verkade inte innehålla något socker. Kväll två fick jag pasta (al dente :)) med tomatsås, en tomat/- och ärtgryta, ris och en sallad med en god mangodressing. Det bästa var dock vår lunch som bestod av en trerätters med en helt godkänd spenatsoppa och fylld aubergine med pommes och en fräsch sallad. När vi sedan pratade med den unga kocken på kvällen visade det sig att han var ett stort fan av Gordon Ramsy och drömde om att få en dag öppna sin egna restaurang!

Stone Town- bäst mat på Zanzibar
Nästa stopp blev Stone Town- Zanzibars huvudstad, där det var betydligt lättare att göra lite matreserach inför resan. På nyårsaftonen åt vi på restaurangen Secret Garden (på Emmerson Spices) som verkligen levererade. För en nyårsmeny på 55 USD fick vi in en festmåltid där jag kunde äta en vegansk grönsaksbiff, en kokosnötscurrygryta, grillad aubergine, pilaoris, chapati och sallad. Atmosfären var magisk och det kändes som att man hade förflyttats till "tusen och en natt" när vi satt i den lilla lummiga trädgården och räknade ner sekunderna till det nya året. Ett definitivt måste att besöka om du åker till Stone town!

Dag två käkade vi lunch på Green Garden som till namnet lät lovande. Min grönsakspasta var dock överkokt och tomatsåsen bestod av tomatpuré som inte ens hade kryddats med salt eller peppar. Deras smoothies var dock grymma!

På kvällen åt vi indiskt på The Silk Route. Det tog oss 40 min för att få bord så när vi satt ner var vi vrålhungriga. Jag beställde paneer tikka masala, samosas och nanbröd. De övriga i sällskapet beställde kadai paneer, chicken korma och rogan josh. Min paneer tikka masala var egentligen inte en masala. Kryddsättningen hade inte en tydlig tikka-smak, såsen var tjock och smakade mest tomat och det var knappt några paneerbitar i grytan. Mitt vitlöksnan hade inte den där härligt krispiga ytan som den ska ha när den kommer ut från en 400 graders het tandooriugn utan var mjuk och brödet kändes även lite ogräddat. Kadai paneer smakade ungefär som paneer tikka masala men hade en bättre kryddning. Hit går man om man har fått absidens på indisk mat under sin Tanzania, men skulle det varit i Sverige hade betyget varit lågt.

Paneer tikka masala

Matengwe- ingen plats för en foodie
Matengwe är en turistost som det inte står så mycket om i resebloggar eller reseforum. Det var därför väldigt svårt att avgöra vad orten hade för restaurangutbud. Vi bodde på Villa Kiva Boutique Hotel som drivs av en italiensk familj. Där var min fördom att italienare är minsann kräsna vad känner mat och serverar de en italiensk meny på sitt egna hotell- ja då måste det smaka genuint italienskt! Maten var dock knappt ätbar där och personalen missuppfattade alltid ens beställningar. Jag åt en sallad som bestod av fetaost & melon- tre dagar i rad till lunch eftersom allt annat smakade under all värdighet. Min kompis beställde även en dag Pasta Arrabiata som visade sig ha bläckfisktentakler i sig! Matengwe i övrigt består av ett par hotell, en ganska ödslig men fin strand och en by där mest lokalbefolkningen håller till utan några restauranger eller caféer. 

IMG_8505.JPG

Nungwi
Nungwi ligger på norra sidan av ön och anses vara Zanzibars mest kommersiella turistort. Med det sagt är det inte en stor ort utan mest aktivitet sker längs med stranden och de hotellrestauranger som ligger längs med en liten promenad. Vi bodde på Smiles Beach Hotel som serverade ungefär samma typ av frukost som vi hade ätit dittills. Jag åt färsk frukt, kaffe och en croissant som varken innehåll socker och smör av döma på smaken.  

I Nungwi serveras framförallt mycket färsk fisk och skaldjur på hotellens restauranger. Den lokala maten här var tyvärr en stor besvikelse, utan det ska du försöka äta i Stone town i stället. Är du en foodie och inte vill lida dig igenom en middag så välj en internationell rätt på en av de lite finare restaurangerna. Här är mina tips:

- Pizzan på Mamma Mia (bästa smakupplevelsen hittills om man jämför med svenska mått. Veganska alternativ finns också)

- Grillade potatishalvor med gräddfil & Matar paneer som huvudrätt  Double Tree by Hilton (bästa servicen i hela Nungwi och mat som får godkänt. Kökschefen är indier så jag bad om att få en riktigt genuin matar paneer. Visst, den var ganska söt och stabbig men smakade ändå bättre än maten på de flesta andra ställena i Nungwi. Veganska alternativ finns också).

- Burrito med guacamole på Cinnamon (det tog nästan 2 timmar att få in maten och stället var inte ens fullsatt. Utöver det känns det som att kockarna har en del kökskunskaper och lyckades skapa en ganska standard burrito med bönor till mig men som i jämförelse med andra middagar i Nungwi smakade magiskt! Burriton är vegansk om du ber att få den utan ost och gräddfil). 

Magförgiftning!
Jag äter ju metadels veganskt och under mina resor brukar jag alltid klara mig undan "turistmagen". Fast en i vårt ressällskap blev magförgiftad under safariveckan och var tvungen att ligga inne på sjukhuset en dag med dropp. En annan tjej i vårt sällskap blev magsjuk i Nungwi efter att ha ätit på Langi Langi och fick dropp och antibiotika på hotellrummet. Jag undvek ägg, yoghurt och mjölk på frukostbuffén, desserter och glass, kalla sallader som ha sköljts i det lokala vattnet och försökte i stället att beställa rätter som hade hettats upp ordentligt såsom pastor, pizzor och grytor. 


Resplanen: 1 vecka safari utanför Arusha på fastlandet + 1 vecka på Zanzibar
När: 25/12/2017
Betyg på maten: 1 av 5
Veganskt utbud: På fastlandet äter folk ugali till nästan alla rätter- en slags vit polenta/gröt gjord på majs. Till den serveras en köttgryta men tillbehör kan vara kokta bönor, stekt spenat, stekt aubergine eller okra. Räkna med att endast frukten är vegansk på de flesta hotell-frukostar. Åker du på safari så är det alltid en gemensam buffé som serveras ute på campen eller det hotell ni bor på. Kvalitén varierar säkert från ställe till ställe men undvik Hhando Coffee Lodge om du vill äta gott. På Zanzibar finns det nästan alltid ett vegansk alternativ på menyn och de tycks bekanta med vad "veganskt" innebär. Till middag och lunch går det nästan alltid att beställa en pasta arrabiata men räkna med att pastan är överkokt och att detta är ett land som inte vet hur man lagar italienskt. Av de lokala rätterna kan du oftast beställa en vegetarisk curry med ris. Grönsakerna är dock nästan alltid överkokta samt att kryddningen är väldigt sparsam. Du äter mest för att bli mätt; inte för att njuta.

Om Isa
För mig är alltid maten höjdpunkten på en resa. Det blir liksom pricket på i:et om man haft en härlig dag och får avsluta den med en kick-ass middag och något gott att dricka :) Jag är vegetarian men äter också väldigt mycket vegansk. Jag är en tvättäkta foodie (och jobbar även som vegetarisk kock) och är därför ganska kräsen och ställer höga krav på min mat, i alla fall om jag har betalat mycket för den. 

IMG_0162.JPG

Comment

Det gröna 2017- ett riktigt matigt år

Comment

Det gröna 2017- ett riktigt matigt år

2017 har gått så himla snabbt! För mig har det varit ett spännande år som har fyllts med roliga matjobb, restaurangbesök, matresor, nya kunskaper, inspirerande möten och spännande utmaningar. Inte minst på den vegetariska fronten har det exalterande att få följa alla nya projekt, krogar & caféer och trender som följer en vego-linje. Här kommer en summering av mitt och GreenIsaDreams 2017!

Matlagningskurserna
I år har jag hållit i 37 kurser själv och över 450 personer har gått en kurs hos GreenIsDream! Bland mina temakurser har min mexikanska kurs, Vegomat-snabbt & gott, Vegomat för hela familjen och min veganska heldagskurs varit mest omtyckta. Jag har även haft ett gäng möhippor under sommaren, och så klart en mängd teambuildingkurser för bl a. Acne studios, Nordea, Röda Korset och Semic. 
Året har hållit ett väldigt högt tempo och samtidigt som matlagningskurser kräver väldigt mycket planering så är känslan obeskrivlig när man har haft ett gäng deltagare som gått därifrån glada och inspirerande. Det blir som ringar på vattnet. Dessa 450 personer som jag har träffat under året kanske kommer inspirera sin familj och vänner i sin tur! Kolla bildspelet med några av mina mest minnesrika kurser.

i maj valde Vegetariska Kockars Förening in mig som styrelsemedlem vilket kändes jätte kul. Det är ett nätverk för svenska vegetariska kockar som vill utbyta idéer, samarbeten och lyfta växtbaserad mat generellt. Under 2018 händer många roliga saker som vi sitter och planerar för fullt just nu!

Curry, Curry, Curry
Under 2017 har jag även jobbat mycket som konsult för Shanti-kedjan med bl a en matresa till London senast i oktober då vi tog emot det internationella priset för bästa Bengaliska restaurang på Curry Life awards. Som en del i att stärka Shantis varumärke och upplysa svenskar om bengalisk mat har jag skrivit massa recept, stått i Shantis kök och sett på när bengaliska matmagi skapas, studerat kryddor, fotograferat mat, skrivit menyer & varit på en massa vin-och ölprovningar. 

Nyligen startade jag i gång veggietown.seen sajt för foodies som bor i Stockholm eller som är på semester i Sverige. Veggietown ska du besöka om du vill ha tips på de bästa veganska eller vegetariska ställena i stan.

OBH Nordica, Oatly, Sveriges Radio, Speed8, Vassa Knivar, Travelfoodie, Eeatnow är bara några få av alla roliga projekt och samarbeten som inletts under året. Jag har dessutom jobbat som personal chef åt en amerikanska under hösten och försett henne med näringsrika och smarriga veganska rätter.

Utöver detta har jag ägnat ändlösa timmar åt att testlaga mat till kurser/menyer/blogginlägg, handla mat, marknadsföra GreeinIsaDream, möten, mässor & bokföring, och så klart hålla mig uppdaterad kring de senaste vego/- och mattrenderna genom läsa böcker, artiklar, lyssna på poddar och titta på dokumentärer. Jag gör det jag älskar helt enkelt :) Ses nästa år!!

IMG_7983.JPG

Comment

Vegansk rödbetssallad /Vegan beetroot salad

Comment

Vegansk rödbetssallad /Vegan beetroot salad

Den krämiga rödbetssalladen är ett måste på det svenska julbordet. Den brukar även ingå som pålägg till den klassiska köttbullemackan under julen. En vegansk rödbetssallad avviker inte så värst mycket från originalet utan har enkelt bytts ut mot en vegansk creme fraiche och majonnäs. Jag brukar använda min hemmagjorda majonnäs men det så klart även flera veganska alternativ tillgängliga på marknaden. 

Tillagningstid: 15 min
Antal portioner: 4


Ingredienser
3 stora röda kokta rödbetor, tärnad
1/2 rödlök, finhackad
1 dl mjölkfri creme fraiche
1/2 dl mjölkfri majonnäs
1/2 msk grovkornig senap
1 äpple, tärnat (valfritt)
Salt & peppar

Gör så här

  • Skala och finhacka löken. Tärna de kokta rödbetorna i fina små tärningar.
  • Rör ner i en skål tillsammans med creme fraiche, majonnäs och senap. Blanda vä och smaka av med salt & peppar.

In English

Vegan beetroot salad

The creamy beetroot salad is almost mandatory on the Swedish Christmas table. It is also one of the main ingredients on the classic meatball sandwich during Christmas. A vegan beetroot salad does not differ very much from the original but has simply been replaced with a dariry-free creme fraiche and mayonnaise. I usually use my homemade mayonnaise but of course there are also several vegan options available on the market.

Cooking time: 15 min
Number of portions: 4

Ingredients
3 large red boiled beetroot, diced
1/2 red onion, finely chopped into cubes
1 dl dairy-free cream fraiche
1/2 dl dairy-free mayonnaise
1/2 tablespoon coarse mustard
1 apple, finely chopped into cubes (optional)
Salt and pepper

Instructions

  • Peel and chop the onion. Cut the cooked beets into nice little cubes.
  • Add the vegetables in a bowl together with creme fraiche, mayonnaise and mustard. Mix together well and season with salt and pepper.

 

IMG_6381.JPG
IMG_6366.JPG

Comment

Pumpasallad

Comment

Pumpasallad

Den här en riktig festsallad du ställer på buffébordet, bjuder på som förrätt eller serverar som huvudrätt med valfritt tillval av protein, förslagsvis stekt oumph.  Min pumpasallad kombinerar både syrlighet, sötma och krämighet genom de de syrliga granatäppelkärnorna, de söta pumpabitarna och den krämiga cashewyoghurten. 

Ingredienser
1/2 butternut pumpa, tärnad
Marinad:
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk smält valfritt smör
1 msk ljus misopasta
1 tsk senapsfrön
Salt och peppar
.................................
300 gram färska spenatblad
150 gram svartkål + 1 msk olivolja + 1 msk olivolja
200 gram trattkantareller
1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1 dl picklad rödlök, se recept nedan
1 granatäpple, urkärnade
Dressing:
1 dl kallpressad rapsolja
1/2 dl olivolja
1 msk citronjuice
1 msk granatöppelsirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Cashewyoghurt
2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 10 timmar
2 dl vatten
2 probiotikakapslar
1 msk citronjuice
1 tsk salt
 

Tillagningstid: 1 timme
Antal: 4 personer


Gör så här

1. Cashewyoghurt
Lägg cashewnötterna i blöt 10-24 timmar. Skölj under rinnande vatten och för över till en mixer. Tillsätt vatten och mixa till en så slät kräm som möjligt. Rör ner krämen i en glasskål och vispa i probiotikapulvret. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar tills små bubblor har hunnit bildats på ytan. Smaka av med salt och citronjuice.

2. Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Smörj en långpanna och strö ut pumpabitarna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och smaka av med salt och peppar. Massera in marinaden kring pumpabitarna och rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj svartkålsbladen under rinnande vatten och dra sedan loss från stjälkarna. Lägg i en bunke och ringla över olivoljan. Massera bladen med händerna tills de upplevs lite mjukare. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och strö ut grönkålsbladen. Strö över flingsalt och rosta i mitten av ugnen i 15 min. 

4. Rensa trattkantarellerna och stek i smör snabbt. 

5. Rosta hasselnötterna i en stekpanna utan matfett i 2-3 min på hög värme. Hacka sedan grovt. 

6. Blanda ingredienserna till dressingen och vispa i hop i en skål.

Uppläggning
Fördela spenaten och pumpabitarna jämnt på 4 tallrikar i en diagonal linje. Lägg några smörstekta kantareller och lökar längs båda sidorna om pumpabitarna. Strö över lite hasselnötter och granatäppelkärnor. Toppa med 4-5 stycken svartkålschips. 
Klicka ut 3-4 klickar cashewyoghurt på båda sidorna av den diagonala linjen. Ringla slutligen över dressingen över salladen.

 

Pumpasallad1.jpg
pumpasallad2.jpg
Granatäpple.jpg

Comment

Vegansk Caesarsallad

Comment

Vegansk Caesarsallad

Ingredienser
250 gram oumph
1 huvud romansallad
1 ciabattabröd
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
½ msk olivolja för stekning
25 gram vegansk parmesanost, riven
Dressing:
2 dl cashewnötter
1 msk senap
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 tsk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
6 msk växtbaserad mjölk
Salt & peppar

Idag  är det World Vegan Day! Och detta vill jag fira genom att bjuda på receptet till en grym vegansk caesarsallad. Ofta kan man beställa vegetarisk caesarsallad på restauranger och barer idag, men de veganska alternativet gapar fortfarande med sin frånvaro. Så nu kan du istället göra det själv och fira in dagen med dina vänner!
Receptet förekommer även på en av mina matlagningskurser, läs mer här om du vill gå en kurs i höst.

Tillagningstid: 40 min
Antal: 4 personer

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela brödet och fördela jämnt en pressad/riven vitlöksklyfta över. Ringla över olivolja och rosta i mitten av ugnen i 5-10 minuter.

2. Dressingen
Blötlägg cashewnötterna i minst 30 min. Skölj cashewnötterna i ett durkslag under rinnande vatten. Rör ner i en bunke med senap, vitlök, vinäger, växtbaserad mjölk och oljor. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

3. Stek vegoproteinet i lite olja på medelhög värme tills bitar har fått en gyllenbrun färg.

4. Skölj romansalladen och bryt varje salladsblad i två bitar. Lägg i en stor skål och tossa runt med dressingen.

5. Bryt ciabattan i mindre bitar och strö över salladen. Toppa med vegoproteinet, och
riven parmesanost.

Caesarsallad_stående.jpg

Comment

Pumpapizza

Comment

Pumpapizza

När en pizza inte har ett lager av tomatsås i botten är det en pizza bianco. Den nästan karamelliserade pumpan och purjolöken med den knapriga svampen skapar underbara smaker efter att ha fått ett lager ost och lite sötma från agave eller honung. Det är ett perfekt mingelsnack du kan servera på din Halloweenfest eller för andra högtider. 

Ingredienser
En rulle färdigköpt pizzadeg

Topping
1/2 butternut pumpa (4 dl)
200 gram ostronskivling
1 purjolök
3 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
2 dl valfri ost, gärna mjölkfri
Flingsalt & peppar
Agave eller ekologisk honung

 

Tillagningstid: 45 minuter
Antal: 15 tarte

Gör så här

1. Sätt ugnen på 230 grader. 

2. Rensa svampen och strö ut på en långpanna med bakplåtspapper på. 

3. Skölj purjolöken och skiva tunt. Skala och tärna butternutpumpan. Blanda med svampen och ringla över 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen i 20 min tills de blivit lite bruna i kanterna. 

6. Kavla ut pizzadegen till 15 rutor. Placera på två långpannor med bakplåtspapper.

7. Pensla rutorna med olivolja och fördela grönsakerna jämnt de 15 rutorna och toppa med finhackad timjan och riven ost. Ringla över lite mer olivolja och smaka av med extra flingsalt och salt.

8. Gratinera i ugnen mellan 14-18 min. Ringla över en tunn stråle agavesirap på varje tarte om den ska vara vegansk annars flytande honung.

Hälsofördelarna med pumpa
Pumpa är kalorisnål grönsak som härstammar från Nordamerika. Den är rik på betakaroten som skyddar huden från solen, c-vitamin, a-vitamin och kalium. Pumpa innehåller även den del folsyra som är bra för dig som är gravid.

Comment

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Comment

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Är det hälsan eller klimatet som styr svenskars vegetariska matvanor? Enligt en undersökning som Kurser.se har gjort kommer hälsan i första hand.

GreenIsaDream är ju anslutna till Kurser.se som är en plattform för kurser och utbildningar för privatpersoner. I Stockholmsregionen märks det allra tydligast hur människor unnar sig att gå på kurser och aktiviteter för att berika vardagen eller för att konkret lära sig något. 

Enligt de 129 svarande är hälsan och miljön de viktigaste skälen till att äta vegetarisk mat. I enkäten är de svarandes åldrar jämt fördelade från 25-60+ och trots att en majoritet uttrycker att miljön är viktigt vid val av kost så är det hälsan som kommer i första hand. De svarande anger bland annat att de upplever att magen mår bättre av vegetarisk mat och att de tror på att äta en varierad kost.

Svårigheterna med att börja äta mer vegetariskt berodde på, enligt de som deltog i studien, att resten av familjen åt kött och att det var svårt att bryta gamla vanor. Vad jag själv upplever vid mina matlagningskurser är att det blir extra svårt att äta vegetariskt regelbundet om man inte känner sig van att laga mat i allmänhet, och då blir ju ett vegetariskt tänk extra svårt. Också saknar många bra rutiner för att laga vegetariskt; kanske är kylen fylld med fel sorters ingredienser för att det ska bli enkelt att slänga i hop en vegetarisk måltid. Bristen på kunskap om vilka sorts vegoprodukter som smakar bäst och ska användas till vad leder även till lite köpångest i matbutiken; man går helt enkelt till de varor man är van att handla in. Men en av de främsta anledningarna är att bryta de gamla vanorna och att få in bra återkommande vegorätter på rutin. Familjer idag skiftar i regel mellan max 10 rätter och att få in en "paradrätt" som är vegetarisk tycks vara svårare än vad man tror, trots alla tusentals recept på nätet och i kokböcker. Det är vad som skiljer en matlagningskurs från att bara följa ett recept hemma. Det skapas ett helt annat sätt att interagera kring rätten och nästa gång man ska laga den vet man redan från början hur den ska smaka och tillagas. Startsträckan blir helt enkelt kortare för att komma i gång! 
 

vebnipunwpsqvgqgzrkw.jpg
ur52faxpe4b4wh76yas2.jpg

Comment

Grönkålssoppa med kryddiga kikärtor

Comment

Grönkålssoppa med kryddiga kikärtor

Grönkål har på senare år under det engelska namnet "kale" lyft kålen från en tråkig fattigmans grönsak till ett supertrendig hälsomirakel som alla äter i New York och L.A. Jag hatade grönkål när jag var liten och förknippade den enbart med mammas stekta grönkål på julbordet. Det var något för de vuxna och inte barnen. Den utsöndrade dessutom en något unken lukt när hon stod där och stekte kilo efter kilo i stekpannan en stressig julaftonsmorgon. Men något hände för tre år sedan. Det var när jag smakade grönkålschips! Att äta dessa krispiga smakrika chips med härlig sälta och utan ett dåligt "kalorisamvete" öppnade det upp en ny grönkålsvärld för mig. 

Till hösten är mustiga värmande soppor av olika sorters kål och rotfrukter så himla mysigt. Med ett gott nybakat bröd till sätter det pricken över i:et. I den här grönkålssoppan är den vanliga grädden utbytt mot hemmagjord cashewgrädde som är super enkelt att göra. Den toppas med heta rostade kikärtor med smak av tandoorikryddor.

Ingredienser
1 påse färsk grönkål
1 hackad lök
5 vitlöksklyftor
Olivolja för stekning
10 dl grönsaksbuljong
1 buljongtärning
2 dl cashewnötter+ 2 dl vatten
1 tsk vitlökspulver
2 msk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Kikärtorna
1 burk kikärtor
1 tsk valfri curry
2 msk rapsolja
Salt och peppar

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 personer

Nyttigheter grönkålen innehåller
1- Kalorisnål och bra för dig som vill hålla vikten
2- Innehåller mer kalcium än mjölk!
3- Innehåller 45 olika flavonoider som är anti-infammatoriska och rika på antioxidanter som skyddar mot cancer
4- Rika på fiber och c-vitamin. 2 dl grönkål innehåller mer c-vitamin är en hel apelsin!
5- Kalium som är bra för kroppens nerv- och muskelfunktion samt reglerar blodtrycket. 
6- Järn är viktigt för att orka hålla energinivån uppe, eftersom det är järnet som levererar syre till kroppens alla celler. 

Gör så här

  • Blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten. Låt stå i minst 1 timme.
     
  • Sätt ugnen på 220 grader. Placera ett bakplåtspapper på en plåt. Skölj kikärtorna i en sil under rinnande vatten. Kläm bort under tiden så många skal på kikärtorna du kan. För över till en bunke och blanda med curry och 1 msk olja. Strö ut på plåten och ringla över resterande olja. Strö lite flingsalt och peppar och rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.
     
  • Skala och hacka löken. Skala och pressa/riv vitöken. Hetta upp en stor teflonkastrull med olivolja och stek lök och vitlök i 4-5 min. 
     
  • Sila bort vattnet från cashewnötterna och skölj i vatten. Mixa i en matberedare med 2 dl vatten och vitlökspulver.
     
  • Sköljd grönkålen under rinnande vatten och dra loss bladen från stjälkarna. Riv till mindre bitar med händerna.
     
  • Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen och låt koka upp. Rör ner grönkål och cashewgrädde och låt koka i cirka 10 min. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. 
     
  • Häll upp soppan i djupa skålar och toppa med kikärtorna. Servera gärna till nybakat bröd.
Soppa_liggande.jpg

Comment

Champinjonpasta

Comment

Champinjonpasta

Ingredienser
1 paket spagetti
500 gram champinjoner
2 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk (250 g)
1 förpackning kokosgrädde (250 g)
1 tsk mörk miso
1/2 tsk kinesisk soja
2 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
1 kruka färsk persilja, finhackad
Olivolja, för stekning

När hösten knackar på dörren är det alltid mysigt med några rejäla pastarätter. Svamp är en perfekt ingrediens att göra pastasåser på eftersom gen ger en fin konsistens så väl som umami smaken. Toppa pasta med din favoritost eller bara lite färsk persilja.

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 personer

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken i 5 min.

Rensa champinjonerna, bryt loss fötterna och skiva svampen tunt. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i svampen. Låt all vätska koka bort och fräs sedan i lite olivolja.

Rör ner löken och.tillsätt kokosmjölken/- och grädden, soja, vinäger, miso, salt och peppar. Låt småputtra i 10 min.

Koka spagettin al dente och häll sedan ner i stekpannan med champinjonsåsen.  Finhacka persiljan och garnera pastan med. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

 


Ingredients
1 package of spaghetti
500 grams of mushrooms
2 yellow onions, finely chopped
5 garlic cloves, finely chopped
1 can of coconut milk (250 g)
1 package of coconut cream (250 g)
1 teaspoon dark miso
1/2 teaspoon of Chinese soy sauce
2 teaspoons white wine vinegar
Salt and pepper
150 gram fresh parsley, finely chopped
Olive oil, for frying

 

 

When Autumn knocks on the door its always nice with some comforting pastas. Mushrooms is a perfect ingredient make pasta sauces with since it gives a nice texture as well as the umami flavour.  Garnish the pasta with your favorite cheese or just some fresh parsley.

Preparation time: 30 min
Number of people: 4

Instructions
Peel and chop onion and garlic. Heat a frying pan with olive oil and fry the onions for 5 minutes.

Clean the mushrooms, remove the stalk and slice the mushroom thinly. Heat a large frying pan and add the mushrooms. Allow the liquid to absorb and then fry in some olive oil.

Stir the onion and add the coconut milk /-and cream, soy, vinegar, miso, salt and pepper. Let it simmer for 10 minutes.

Boil the spaghetti al dente and then pour into the frying pan with the mushroom sauce. Finely chop the parsley and garnish the pasta. Taste with salt and pepper and serve strait up.

Champinjinpasta_liggande.jpg

Comment

Köttets framtid

3 Comments

Köttets framtid

I dag var jag i Södertälje på en forskarträff som Matlust arrangerade om köttets framtid. Det är en högst aktuell fråga som man på forskarnivå gärna diskuterar men som alltför sällan lyfts inom politiken. Vad ska man som konsument lägga på tallriken för att minimera klimatpåverkan? Vilka förändringar måste till för att nå våra uppsatta klimatmål? Detta försökte forskarna Elin Röös och Arthur Granstedt att reda ut under dagen.

3 Comments

Vegansk omelett med kantarellstuvning

Comment

Vegansk omelett med kantarellstuvning

Ingredienser
Omelett

1 paket fast tofu
2,3 dl växtbaserad mjölk
2 msk arrowrot
2 msk b-jäst
2 msk kikärtsmjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk vitlöksklyftor
1 tsk lökpulver
1 tsk kala namak
Kantarellstuvning
200 gram trattkantareller
2 dl växtbaserad grädde
1 tsk rödvinsvinäger
1/2 svampbuljong
Salt & peppar
1 kruka färsk persilja
Mjölkfritt smör, för stekning

Är det ens möjligt att göra omelett utan ägg?! Faktiskt, lösningen stavas tofu. Med arrowrot och kikärtsmjöl som binder, tofu som struktur, smaken från saltet kala namak och b-jäst, och färgen från gurkmeja- så är du nästan där! Serveras med en kantarellstuvning som får det att vattnat i munnen.

Tillagningstid: 30 min
Antal: 2 personer

Gör så här

Omelett

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smeten ska vara seg och inte allt för rinnig. Hetta upp en stekpanna med smör och häll ut ett lager med omelettsmet som täcker hela pannan. Grädda i 3-4 minuter tills stekytan har fått en gyllenbrun färg. 

Kantarellstuvning
Rensa svampen och låt svettas i stekpannan så att all vätska avdunstar. Ha i en klick smör och stek i ytterligare 2 min. Skala och skiva löken tunt. Stek löken separat från svampen i 3-4 min. Rör ner kantarellerna igen och tillsätt grädde, vinäger, nedsmulad buljongtärning, salt och peppar. Låt koka i hop på låg värme i cirka 5 min.
Bred ut ett lager med kantarellstuvningen på omeletten när den ligger kvar i stekpannan. Strö över persilja och vik sedan över ena änden av omeletten. 


How is it even possible to make an omelette without egg?! Well, the solution is mainly tofu. With the binding ingredients arrowroot and chickpea flour, the texture from the tofu, the flavour from the salt kala namak salt and nutritional yeast and the color from the turmeric- you're almost there! Served with a mouthwatering chantarelle stew.

Cooking time: 30 min
Number: 2 persons

Instructions

Omelette
Mix all the ingredients in a food processor. Make sure the batter isn't too loose.
Heat a frying pan with butter and pour a layer of omelette batter covering the entire pan. Bake 3-4 minutes until the frying surface has a golden brown color.
 

Ingredients
Omelette
1 pack of tofu
2.3 dl non-dairy milk
2 tablespoons arrowroot
2 tablespoons nutritional yeast
2 tablespoons chickpeas flour
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon garlic powder
1 teaspoon onion powder
1 teaspoon of kala namak
Chanterelle stew
200 grams of funnel chantarelle
2 dl non-dairy cream
1 teaspoon of red wine vinegar
1/2 stock cube
Salt & pepper
100 gram fresh parsley
Non-dairy butter, for frying

Chanterelle stew
Clean the mushrooms and let it sweat in the frying pan until all liquid is absorbed. Add som butter and fry the chantarelles for about 2 min.

Peal and slice the onions thinly. Fry the onion separately from the mushrooms for 3-4 min. Stir down the chantarelles again and add cream, vinegar, crumbled stock cube, salt and pepper. Let it simmer on low heat for about 5 minutes.

Spread a layer with the mushroom stew on the omelette while remaining in the pan. Sprinkle over parsley and then fold over the other side of the omelette.

Omelett2.jpg
Omelett_liggande.jpg

Comment