Sötpotatisgnocchi

Comment

Sötpotatisgnocchi

Ingredienser

Gnocchi
2 stora sötpotatis (1000 gram), kokta
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk olivolja, för stekning

Krämig spenatsås
1 rödlök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk
1 tsk balsamvinäger
100 gram färsk spenat
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk chiliflakes
1 msk maizena, för redning
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Gnocchi är en italiensk rätt som kan ersätta pasta. Den görs traditionellt på vanlig potatis men för att göra den lite nyttigare och sötare in smaken används sötpotatis i detta recept. Gnocchin serveras till en krämig sås med kokosmjölk som bas & färsk spenat. Lyxig huvudrätt som går att servera till valfri sås eller andra tillbehör.

Tillagningstid: 60 minuter
Portioner:
4

Gör så här

Gnocchin

  • Sätt på en kastrull med saltat vatten. Skala sötpotatisen och skär i mindre kuber. Koka under lock tills de är mjuka. Sila bort vattnet och låt sötpotatisen svalna i en bunke.

  • Mosa med hjälp av en potatisstöt och tillsätt mjöl, salt och peppar. Blanda väl tills du har en fast deg.

  • Forma 2 avlånga rullar av degen. Skär sedan gnocchi-bitar av rullarna som blir cirka 4 sm långa.

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg ner ett par gnocchis i taget och låt dem koka tills de flyter upp till ytan.

  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek gnocchin gyllenbruna.

Såsen

  • Stek löken på medelhög värme i 2 minuter i stekpanna.

  • Pressa ner vitlöksklyftorna och stek ytterligare 1 minut under omrörning.

  • Tillsätt kokosmjölk, vinäger, kryddor och låt koka upp. Låt småputtra i cirka 10 minuter och tillsätt spenaten efter halva tiden. Red såsen med maizena för att få den att tjockna till. Smaka av med salt & peppar.


IN ENGLISH

Sweet potato gnocchi

Ingredients

Gnocchi
2 large sweet potatoes (1000 grams), cooked
7-8 dl wheat flour
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper
2 teaspoon olive oil for frying

Creamy spinach sauce
1 red onion, finely chopped
2-3 garlic slices, finely chopped
1 coconut milk
1 teaspoon balsamic vinegar
100 grams fresh spinach
1 teaspoon dried rosemary
1 / 2 teaspoons chiliflakes
1 tablespoon maizena, for thickening the sauce
Salt and pepper, to taste
Olive oil, for frying

Gnocchi is an Italian dish that can replace pasta. It is traditionally made of regular potatoes, but to make it a little more healthy and sweeter in taste, sweet potatoes are used in this recipe. The gnocchi is served with a creamy sauce with a coconut milk base & fresh spinach. Luxurious main dish that can be served to any sauce or other sides.

Preparation time: 60 minutes
Portions: 4

Instructions

The gnocchi

  • Bring a saucepan with salted water to a boil. Peel the sweet potatoes and cut into smaller cubes. Boil under the lid until they are soft and tender. Strain the water by using a colander and let the sweet potatoes cool in a bowl.

  • Mash the potato with a potato masher and add flour, salt and pepper. Mix well until you have a firm dough.

  • Form 2 long rolls of the dough. Then cut gnocchi pieces of the rolls that are about 4 cm long.

  • Bring a large saucepan with salted water to a boil and add a couple of gnocchis. Let them boil until they float to the surface.

  • Heat a frying pan with olive oil and fry the gnocchi golden brown.

    The sauce

  • Fry the onions on medium heat for 2 minutes in a frying pan.

  • Add the minced garlic and cook for an additional 1 minute when stirring.

  • Add coconut milk, vinegar, spices and bring to a boil. Let it simmer for about 10 minutes and add the spinach after half of the cooking time. Add some maizena to the sauce to make it thicker before serving. Season with salt and pepper.

Sötpotatisgnocchi.jpg
Sötpotatisgnocchi3.jpg

Comment

Vegansk kebab i pitabröd

Comment

Vegansk kebab i pitabröd

Ingredienser

1 paket vegostrimlor från Kung Markatta (EKO)

Marinad
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 citron, juicen
1 tsk balsamvinäger
1/2 dl rapsolja
Salt & peppar, efter smak

Vitlökssås
1 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl äggfri majonnäs
1 tsk vitlökspulver
Salt & peppar, efter smak

Koriandersås
1 kruka koriander
1/2 tomat, klyftad
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 grön chilifrukt, grovt hackad
1 lime, juicen
Salt & peppar, efter smak

Picklad rödlök
1 stor rödlök, tunt skivad
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Tillbehör
Tomater, skivade
Sallad, strimlad
Pitabröd


 

I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september! Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Det här är en köttfri variant av den klassiska svenska kebaben i bröd. Jag fick nämligen möjlighet att pröva Kung Markattas nya vegoprotein produkter nyligen. Deras vegostrimlor kan antingen stekas, grillas eller ugnsbakas och kommer redan förmarinerade. Jag valde dock att skjuta till lite extra smaker genom att marinera dem en extra gång. Till det serverar jag en vegansk vitlökssås, en kryddstark koriandersås, picklad rödlök, sallad & tomater. 

Vill du läsa mer om Kebabens dag, besök Matkalender.nu

 

Tillagningstid: 45 min
Antal: 4 personer

 

Gör så här

 

Vegokebaben

  • Sätt ugnen på 250 grader.

  • Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg ner vegostrimlorna i marinaden och ställ i kylen i cirka 30 minuter.

  • Trä vegostrimlorna på träspett och placera ut på en långpanna med bakplåtsplattor under. Grilla i mitten av ugnen cirka 10 minuter.


Vitlökssås

  • Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 1 timme innan. Sila bort vattnet och skölj sedan nötterna under rinnande vatten.

  • Mixa cashewnötterna tillsammans med övriga ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Koriandersås

  • Blanda alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

 

Picklad rödlök

  • Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en liten kastrull. När sockret har lösts upp, dra kastrullen från plattan och låt svalna.

  • Lägg den skivade löken i en ren glasburk och slå på 1-2-3 lagen.

  • Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering. Kan förvaras i kyl upp till 2 veckor.

Fyll ditt pitabröd med valfria tillbehör såsom tomat och sallad. Stoppa sedan in några vegostrimlor följt av picklad lök, vitlökssås och koriandersås.

Bon appetit! 


IN ENGLISH

Vegan kebab in pita bread

Ingredients

1 package of veggie strips from King Markatta (ECO)

Marinade
1 teaspoon sambal oelek
1 teaspoon dried oregano
1 garlic clove, shredded
1/2 lemon juice
1 teaspoon balsamic vinegar
1/2 dl rapeseed oil
Salt and pepper, to taste

Garlic sauce
1 dl cashew nuts, soaked
1 dl egg-free mayonnaise
1 teaspoon garlic powder
Salt and pepper, to taste

Cilantro sauce
30 gram cilantro
1/2 tomato, chunks
1 garlic clove, roughly chopped
1 green chili fruit, roughly chopped
1 lime juice
Salt and pepper, to taste

Pickled red onions
1 large red onion, thinly sliced
1 dl acetic acid
2 dl caster sugar
3 dl water

Sides
Tomatoes, sliced
Lettuce, shredded
Pita bread

In Sweden, the Kebab Day takes place on September 11th! The Kebab is believed to originate from Anatolia in today's Turkey where it was common to eat meat wrapped in bread. This is a meat-free version of the classic Swedish kebab in bread. I was given the opportunity to try King Markata's new veggie protein products recently. Their veggie strips can either be fried, grilled or baked is already marinated when you buy them. However, I chose to add some extra flavors by marinating them an extra time. For my began kebab in pita bread I serve a vegan garlic sauce, a spicy koriander sauce, pickled red onions, salad & tomatoes.

 

Cooking time: 45 min
Number of servings:

 

Instructions

 

Vegan kebab

Put the oven at 250 celsius degrees.

Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Put the veggie strips in the marinade and put in the fridge for about 30 minutes.

Push the veggie strips through the wooden sticks and place on a long pan with baking plates underneath. Grill in the middle of the oven for about 10 minutes.

Garlic sauce
Soak the cashew nuts in water at least 1 hour before. Strain the water from the cashews and then rinse the nuts under running water.
Mix the cashew nuts together with the other ingredients to a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Cilantro sauce
Mix all the ingredients in a food processor and mix into a smooth sauce. Season with salt and pepper.

Pickled red onions
Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a small saucepan. When the sugar has dissolved, pull the saucepan off the plate and allow to cool. Place the sliced onion in a clean glass jar and pour over the liquid. Place in the fridge for at least 2 hours before serving. Can be stored in the refrigerator up to 2 weeks.

Fill your pita bread with optional sides such as tomato and salad. Then put some veggi strips followed by pickled onion, garlic sauce and coriander sauce.

Bon appetit!

 

Vegokebab4.jpg
Vegokebab5.jpg
Vegokebab6.jpg

Comment

Kronärtskocka med vegansk aioli

Comment

Kronärtskocka med vegansk aioli

Här har du vegetarianernas bästa substitut till kräftorna! Vid en kräftskiva är det inte så himla kul att inte kunna äta kräftor. Visst kan man äta västerbottenpaj och aioli (om du är lakto-ovo vegetarian), sallad och bröd men jag känner alltid att någonting fattas. Jag vill också gärna kunna plocka och pilla och dippa- och det kan jag göra med kronärtskockans blad. Till den serverar jag en hemmagjord aioli gjord på aqua fava.

Ingredienser
2 stora kronärtskockor
1 liten citron, skivad
1 l vatten
1 tsk salt

Vegansk aioli
3 msk kikärtsspad
1,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk citronvätska
Salt & peppar

Tillbehör
1/2 citron, juicen
Flingsalt
 

Tillagningstid: 45 min
Antal portioner: 2 personer

Gör så här

  • Fyll en stor kastrull med saltat vatten och citronskivorna och låt koka upp.
  • Skär av stjälkarna på kronärtskockan och klipp ner de taggiga och hårda bladen.
  • Koka kockorna under lock på medelhög värme i 30-40 minuter.
  • Plocka upp kronärtskockorna från vattnet och låg de svalna en stund innan servering.

Vegansk aioli

  • Lägg alla ingredienserna i en smal och avlång plastbunke och mixa till en fluffig aioli med en stavmixer. 

Servering

  • Servera en kronärtskocka per person placera på en tallrik. Pressa över lite citron och strö flingsalt över. Fyll en liten skål med aioli och ställ bredvid. 

IN ENGLISH
 

Artichokes with vegan aioli

 

Here you have the vegetarian's best protein substitute for the crayfish party! At a crayfish party  it's not that fun to not be able to eat crayfish. Sure, you can eat the Swedish Västerbotten pie and aioli (if you are Lacto-Ovo vegetarian), salad and bread but I always feel that something is missing. I would also like to pick, pull and dip, and I can do that with the artichoke! This recipe show you how to boil an artichoke. I serve a homemade aioli made on aqua fava.

Cooking time: 45 min
Number of servings: 2 people

Instructions

Ingredients
2 large artichokes
1 small lemon, sliced
1 liter of water
1 teaspoon salt

Vegan aioli
3 tablespoons aqua fava
1.5 dl rapeseed oil
1 garlic clove, shredded
1 tablespoon lemon juice
Salt and pepper, to taste

Sides
1/2 lemon, the juice
Salt flakes

  • Fill a large saucepan with salted water and lemon slices and bring to a boil.
     
  • Cut off the stalks on the artichokes and cut down the sticky and hard leaves.
     
  • Boil the artichokes under medium heat heat for 30-40 minutes. Pick up the artichokes from the water and let them cool for a while before serving.
     
  • Vegan aioli:
    Put all the ingredients in a cylinder formed  plastic bowl and mix into a fluffy aioli with a hand blender.
     
  • Serving:
    Place one artichoke per person place on a plate. Squeeze some lemon on top and sprinkle some salt flakes. Fill a small bowl with aioli and serve on the side.  
Kronärtskocka2.jpg
Kronärtskocka.jpg
Kronärtskocka3.jpg

Comment

Veganska bananpannkakor / Vegan pancakes

Comment

Veganska bananpannkakor / Vegan pancakes

Ingredienser
Bananpannkakor
1 banan, mosad
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
3 dl havremjölk
Chokladsås
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
3 msk strösocker
1 msk sirap
1 dl mjölkfri grädde
Övrigt
Lönnsirap
Färska blåbär

Bananpannkakor som du ringlar lönnsirap eller ännu bättre- chokladsås på- det är himmelriket! Det här är ett klassiskt recept på veganska bananpannkakor som går att smaksätta på valfritt sätt. Jag har valt att smaksätta mina bananpannkakor med kardemumma men kanel eller vanilj blir också jätte gott.
 

Gör så här

Mosa bananen fint med en gaffel. Blanda ner i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna för pannkakorna. Tillsätt havremjölken och blanda väl.

Chokladsås
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och sist grädde. Låt koka ihop under ett par minuter.

Servera pannkakorna med chokladsås, lönnsirap och färska blåbär.

English

Vegan banana pancakes

Ingredients
Banana pancakes
1 banana, mashed
2 dl of wheat flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cardamom
3 dl oat milk
Chocolate sauce
1 tablespoons of butter
1 1/2 tablespoons of cocoa powder
1 tablespoons of sugar
3 tablespoon of syrup
1 dl milk milk free cream
Sides
Maple syrup
Fresh blueberries

Banana pancakes that you sprinkle some maple syrup on top or even better chocolate sauce on is heavenly! This is a classic recipe for vegan banana pancakes that can be seasoned however you want. I have chosen to season my banana pancakes with cardamom but cinnamon or vanilla are also very good.

Instructions

Mash the banana finely with a fork. Mix in a bowl and add the dry ingredients for the pancakes. Add the oat milk and mix well.

Chocolate sauce
Melt the butter and whisk in the cocoa. Add syrup, sugar and cream. Bring to a boil and let it simmer for a couple of minutes. 

Serve the pancakes with chocolate sauce, maple syrup and fresh blueberries

Bananpannkakor2.jpg
Bananpannkakor3.jpg
Blåbär.jpg

Comment

Overnight oats

Comment

Overnight oats

Vem har intre missat overnight oats? Det går så snabbt att göra och går att förbereda kvällen innan. Låt sedan fantasin flöda kring vad du sedan vill toppa din gröt med. Här kommer min favorit!

Comment

Veganska köttbullar

Comment

Veganska köttbullar

Köttbullens historia
Köttbullen omnämndes för första gången skriftligen i Sverige i Kajsa Wargs kokbok Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer från 1754. Det receptet beskriver köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. Lök ingår i de flesta recepten idag men förekom inte i de flesta kokböcker förrän  början av 1900-talet. Den började dock få popularitet bland vanligt folk i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga. Innan dess påminde köttbullen egentligen mer om en frikadell.

Den 23 augusti firar vi i Sverige Köttbullens dag. I Sverige serveras vi köttbullar gärna med brunsås eller gräddsås och kokt potatis. Vanliga tillbehör kan vara lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka. Det här receptet på veganska köttbullar har en bas på gröna linser och valnötter som sedan smaksätts med de Medelhavsinspirerade smakerna vitlök, citron, mynta och koriander. Jag serverar dem ofta med lite grekiska tillbehör såsom klyftpotatis & tzatziki.

Ingredienser
3 dl gröna linser (5 dl kokta)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl valnötter, grovhackade
2 msk kikärtsspad
1/2 dl vetemjöl
1 kruka mynta, strimlad
1 kurka koriander, strimlad
1/2 citron, juice och zest
1/2 tsk chiliflingor
Salt & peppar, efter smak
Olivolja, för stekning

Gör veganska köttbullar så här

  • Skölj linserna i en sil under rinnande vatten. Koka upp en kastrull med saltat vatten och linserna. Koka på medelvärme under lock i 15-20 minuter tills linserna är mjuka och allt vätska har sugits upp.
  • Blanda linser, lök och vitlök i en bunke. Mosa linserna grovt med en potatisstöt. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. 
  • Rulla till små bollar och stek gyllenbruna i olivolja.
  • Servera köttbullarna exempelvis till klyftpotatis, tzatziki och en grön sallad.

Vill du läsa mer on köttbullens dag & historia, besök Matkalender.nu


In English

Vegan meatballs

On August 23, we celebrate the Swedish Meatball Day in Sweden. In Sweden we serve meatballs with brown sauce or cream sauce and boiled potatoes. This recipe for vegan meatballs has a green lentils and walnuts base that I have seasoned with Mediterranean-inspired flavors like garlic, lemon, mint and cilantro. I often serve them with some Greek sides like roasted potato & Tzatziki.

Ingredients
3 dl green lentils (5 dl cooked)
1 yellow onion, finely chopped
1 garlic clove, shredded
1 dl walnuts, roughly chopped
2 tablespoons aqua fava
1/2 dl of wheat flour
20 gram fresh mint, shredded
20 gram fresh cilantro, shredded
1/2 lemon, juice and zest
1/2 teaspoon chili flakes
Salt and pepper, to taste
Olive oil, for frying

Make vegan meatballs like this

  • Rinse the lentils in a colander under running water. Bring salted water to a boil and add the lentils. Let them simmer under medium heat, with a lid on, for 15-20 minutes until the lentils are soft and all liquid has been soaked up.
  • Mix lentils, onion and garlic in a bowl. Mash the lentils roughly with a potato batter. Add the remaining ingredients and season with salt and pepper.
  • Roll into small balls and fry golden brown in olive oil.
  • Serve the meatballs, for example with roasted potato halves, tzatziki and a green salad.
Veganskaköttbullar1.jpg

Comment

Veganska citronscones

Comment

Veganska citronscones

Somriga scones med citronsmak lockar nästan vem som helst. Duka upp en trevlig afternoon tea en solig eftermiddag eller servera dessa läckra scones till en mysig brunch som du överraskar din käreste med! 

Comment

Zucchinibiffar / Zucchini patties

Comment

Zucchinibiffar / Zucchini patties

Recept på zucchinibiffar brukar ofta innehålla ägg. Mina ersätter jag i stället med chiafrön som jag låter svälla i lite vatten och som utgör en perfekt ersättning till ägg om du vill få dina veganska biffar att hålla i hop. Underbar sommarrätt nu när zucchini-säsongen är i gång!

Comment

Vegansk dragonsill / Vegan terragon herring

Comment

Vegansk dragonsill / Vegan terragon herring

Jag älskar verkligen dragon och brukar odla den ute på min balkong om somrarna.  I den här "auberginesillen" gör den fräscha dragonen den här rätten helt oemotståndlig. Det är inte den mest klassiska sill-örten som dill eller gräslök men dragon passar lika bra för det & ger rätten en riktig somrig känsla.

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
1 dl Oatly iFraiche
2 dl vegansk majonnäs
3 tsk grovkorning senap
1 kruka dragon, finhackad
Några droppar dragon vinäger (valfritt)

Gör så här

1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Rör ner auberginesillen och blanda väl.

3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan Terragon herring

 

I absolutely adore the herb terragon and usually grow my own out on the balcony during the summer time. In this aubergine herring the distinct flavour from the terragon makes it irresistible. Its not the classic herring herb like dill or chive but it still gives the herring sauce a perfect summer touch.


Cooking time:
20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 aubergine herring, se recipe here
1/2 cup  Kite Hill yoghurt
0,8 cup vegan mayonnaise
3 teaspoons of minced mustard
50 grams of dragon, finely chopped
A few drops of dragon vinegar (optional)

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the aubergine in a colander removing all the spices. Stir in the aubergine and mix well.

3- Fill the terragon herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

vegansk dragonsill
Dragonsill.jpg

Comment

Vegansk senapssill / Vegan mustard herring

Comment

Vegansk senapssill / Vegan mustard herring

Senapssillen introducerades in Sverige p[ 1930-talet och förekommer på midsommar såväl som på julbordet, och förekommer under de flesta svenskarnas midsommarfirande. Den hette först "skånsk senapssill" men blev sedan bara "senapssill". Min variant på senapsill är ganska klassisk i smakerna men där creme fraiche är utbytt mot Oatly iFraiche och sillen mot "auberginesill".

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1/2 inlagd aubergine, se recept här
2 dl Oatly iFraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk dill, finhackad

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila av auberginen och plocka bort kryddorna. Rör ner auberginesillen i bunken och blanda väl.

3- Tappa upp senapssillen i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.


In English

Vegan mustard herring

The mustard silk was introduced in Sweden in the 1930s and occurs in Midsummer and Christmas, and occurs during most of Sweden's Midsummer celebrations. It was called "Skåne mustard sauce" but became "mustard silk" only. My variant of mustard is quite classic in flavors, but there is creme fraiche exchanged for Oatly iFraiche and the herring against "auberginesill".

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1/2 eggplant inserted, see recipe here
0,8 cups Kite Hill yoghurt
0,2 cups vegan mayonnaise
1 tablespoon of scandinavian mustard " Skånsk grovkornig senap"
1 tablespoon of dijon mustard
1 tablespoon dill, finely chopped

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the eggplant in a colander and remove the spices. Mix in the eggplant herring in the bowl and mix well.

3- Fill the mustard herring in a clean glass jar and seal. Leave to cool for at least 4 hours before serving.

Senapssill2.jpg

Comment

Vegansk skärgårdssill / Vegan archipelago herring

Comment

Vegansk skärgårdssill / Vegan archipelago herring

Ingredienser
1 aubergine, skurna i 3 cm stora bitar
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
Zesten från en ½ citron
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl färsk dill, hackad
1 dl färsk gräslök, hackad
1 dl algkaviar

Dill, gräslök, crème fraiche och stenbitsrom är klassiska svenska sommarsmaker och ingår i detta vegetariska recept på skärgårdssill. Här ryker sillen och ersätts med aubergine som har en liknande konsistens och lätt suger åt sig kryddor.

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en bunke.

2. Plocka upp auberginebitarna från lagen och vänd ner i röran och tappa upp i en ren glasburk.

3. Låt stå i minst 1 timme i kylen innan servering.

 

 

 

 

In English

Vegan archipelago herring

Ingredients
1 small eggplant, cut into 2x3 cm large pieces
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup of water
5 allspice, whole
5 cloves, whole
2 bayleaves
1 cup vegan sour cream
½ lemon, the zest
½ teaspoon of salt
1 black peppercorn
1/2 cup fresh dill, chopped
1/2 cup fresh chives, chopped
1/2 cup algae caviar

Dill, chives, sour cream and orange algae caviar are classic Swedish summer flavours and are included in this vegan recipe on Archipelago pickled herring. Here the herring is replaced with eggplant which has a similar consistency and easily absorbs the spices. 


Instructions

1. Mix together all the ingredients in a bowl.

2. Pick up the eggplant chunks from the vinegar solution and add to the creamy sauce. 

3. Put the creamed herring into a clean glass jar.

4. Leave for at least 1 hour in the fridge before serving.

IMG_1588.jpg
mytaste.net

Comment

Vegansk tryffelsill / Vegan truffle herring

Comment

Vegansk tryffelsill / Vegan truffle herring

Det här en en sill som jag som skapat genom att kombinera mina favoritingredienser. "Sillen" är i detta fall tofu som har fått ligga och dra i en lag. "Creme fraichen" är en egentillverkad cashewnätskräm med härlig pikant eftersmak. För för er som känner mig så älskar jag svamp & tryffel. Svamp är också en typiskt svensk råvara & med vackra lingon som garnering blir detta en självklar sill till alla årets svenska högtider.

Tryffelsill

Tillagningstid: 20 min + stå i kylen i minst 4 timmar
Volym: Räcker till 1 sillburk

Ingredienser
1 sats tofusill, se recept
1 sats cashewnötskräm, ***se recept
1 1/2 msk svamptapenade med tryffelsmak
1/3 kruka färsk timjan
Topping
Lingon, frysta

Gör så här
1- Blanda samtliga ingredienser i en bunke.

2- Sila bort lagen och plocka bort kryddorna från tofun. Rör ner tofusillen och blanda väl.

3- Tappa upp i en ren glasburk och förslut. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering.

4- Toppa sillen med lingon. 


***Cashewnötskräm

Tillagningstid: Minst 4 timmars blötläggning + 10 minuter
Volym: 3 dl 

Ingredienser
3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar
1 msk citronvätska
1 tsk grovkorning senap
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 dl vatten

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät kräm.

Inläggningssill med tofu

Tillagningstid:
30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 1 stor sillburk

Ingredienser
250 gram fast tofu, skivad till 3 cm långa filéer
1 rödlök, finhackad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad

Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller

Gör så här
1- Skär tofun till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet.

2- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.

3- Tappa upp en ren glasburk med tofubitarna och löken. Slå på lagen  (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.


In English

Vegan truffle herring 

This is a herring that I created by combining my favorite ingredients. The "herring" is in this case a pickled tofu. The "sour cream" is a self-made cashew nut cream with a delicious nutty flavour. For those who know me, I love mushrooms & truffles. Mushroom is also a typical Swedish ingredient & with beautiful lingon berries as a garnish, this will be my number 1 "herring" for all Swedish celebrations.

Cooking time: 20 minutes + stand in the fridge for at least 4 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
1 set of tofu herring sill, see recipe here
1 batch of cashew cream, *** see recipe
1 1/2 tablespoon of mushroom tapenade with truffle flavour
2 tablespoons of fresh thyme
Topping
lingon berries or cranberries

Instructions
1- Mix all ingredients in a bowl.

2- Drain the tofu and red onion, and remove all the spices. Stir down the tofu herring and mix well.

3- Fill a clean glass jar with the herring mix and seal. Leave to cool in the fridge for at least 4 hours before serving.

4- Garnish the herring with lingon berries or cranberries.


*** Cashew cream

Cooking time: At least 4 hours soaking + 10 minutes final preparations
Volume: 4 dl

Ingredients
1,2 cups cashew nuts, soaked for at least 4 hours
1 tablespoon of lemon juice
1 teaspoon of minced mustard paste
1 teaspoon of salt
1/2 teaspoon of black pepper
1,2 cups water

Instructions
Put all the ingredients in a food processor and mix into a smooth cream.
 

Herring  with Tofu (the base)

Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: 1 large jar

Ingredients
250 grams of tofu, sliced into 3 cm long fillets
1 red onion, finely chopped
0,4 cups acetic acid (12%)
0,8 caster sugar
1,2 cups dl water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leafs
Equipment
1 large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans

Instructions
1- Cut the tofu into 3x1 cm large "fillet" slices.

2- Bring the vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started to cook, remove the saucepan from the heat . Let it cool for a couple of minutes.

3- Fill a clean glass jar with the tofu and chopped onions. Pour in the vinegar liquor (with the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.

Tryffelsill.jpg

Comment

Sill på aubergine & tofu / Aubergine & tofu pickled herring

Comment

Sill på aubergine & tofu / Aubergine & tofu pickled herring

Det här är en vegansk tolkning av den klassiska inläggningssillen, dvs. den sill som du sedan lyfter över till din nya sillröra. Det går även att servera sillen som den är men då skulle jag även slänga i lite fint skivad fänkål.

Tillagningstid:
30 min + stå i kylen i minst 8 timmar
Volym: Räcker till 2 sillburkar

Ingredienser
1 aubergine, skalad och skivad till 3 cm långa filéer/ eller 300 gram fast tofu
1 rödlök, tunt skivad
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
15 fänkålsfrön
3 lagerblad

Redskap
Stor glasburk som går att försluta
Durkslag eller sil
2 kastruller
 

Gör så här
1- Skala auberginen och skär till 3x1 cm stora filéer som ska påminna om sillfiléer i utseendet, eller skär tofun i liknande bitar.

2- Koka upp en djup kastrull med saltat vatten och förväll auberginebitarna i 2 1/2 minuter. Häll över dem i ett durkslag och sila bort vattnet. Låt svalna.

3- Koka under tiden upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. När sockret har löst upp sig och vattnet precis har börjat småkoka, dra av kastrullen från plattan. Låt svalna.

4- Tappa upp en ren glasburk med auberginebitarna eller tofun inklusive löken. Slå på sillagen  (med kryddorna) och förslut väl. Låt stå över natten i kylskåpet.


In English

Aubergine & tofu pickled herring

This is a vegan take on the classic Swedish herring, i.e. the actual "herring" that you're using when making more creamy herring sauces. It is also possible to serve the herring as it is, but then I would also throw in some finely sliced fennel.

Cooking time: 30 min + stand in the fridge for at least 8 hours
Volume: Suits to 2 sill cans

Ingredients
1 smal aubergine, peeled and sliced into 3 cm long fillets/ or 300 gram package of firm tofu
1 red onion, thinly sliced
0,4 cup acetic acid (12%)
0,8 cup caster sugar
1,2 cup water
1 cinnamon stick
10 allspice seeds
10 black peppercorns
15 fennel seeds
3 bay leaves
Equipment
Large glass jar that can be sealed
Colander or strainer
2 saucepans 

Instructions
1- Peel the aubergine and cut into 3x1 cm large fillets. if you are using tofu cut in to the same size.

2- Bring a large saucepan, with salted water, to a boil and let the aubergine simmer for 2 1/2 minutes. Drain the aubergine chunks in a colander and let it cool.

3- Bring vinegar, sugar and water to a boil in a saucepan. When the sugar has dissolved and the water has just started cooking, remove the saucepan from the heat. Let it cool.

4- Fill a clean glass jar with the aubergine or tofu as well as onion. Pour in the vinegar mix (with all the spices) and seal well. Leave overnight in the fridge.

Inläggningssill.jpg

Comment

Sötpotatis med cashewkräm, rostade kikärtor & avokado

Sötpotatis med cashewkräm, rostade kikärtor & avokado

Idag är det nationella vegetariska dagen och det tänker jag fira med bakad sötpotatis med härliga tillbehör.  Det är en dag att visa hur jäkla gott vegetarisk mat kan vara!

Antal personer: 4
Tillagningstid: 60 min

Ingredienser
4 stora sötpotatisar
4 salladslökar, tunt skivade
2 avokados, tärnade
Ugnsrostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk chilipulver
1 msk olivolja
Salt & peppar
Cashewkräm
2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 msk citronvätska
1 msk olivolja
1 dl havremjölk
1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220 grader. Placera potatisarna i en ugnsform och stick några hål i dem med en gaffel. Ringla över olivolja och baka i ugnen 30 min.
     
  • Skölj kikärtorna under rinnande vatten och lägg i en bunke. Skala och finhacka vitlöken och blanda ner med kryddorna och olivoljan. Massera in i kikärtorna och för över till en långpanna med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 220 grader i 20 min. 
     
  • Skölj cashewnötterna under rinnande vatten och lägg sedan i en matberedare/eller mixer tillammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät kräm.
     
  • Skala och skär tunna skivor av avokadon och finstrimla salladslöken.
     
  • Skär ett kors mitt över sötpotatisen och öppna upp den. Strö över kikärtor, avokadobitar, salladslök och ringla över cashewkrämen. Smaka av med extra salt och peppar.
IMG_7105.JPG

Vegansk & vegetarisk mat i Tanzania

Comment

Vegansk & vegetarisk mat i Tanzania

Går det att resa som vegan eller vegetarian till Tanzania? Jag skannar av safarimaten på fastlandet och reser runt på Zanzibar för att mäta landets kulinariska puls. Är det ett ställe för en foodie eller åker man till Tanzaia enbart för naturupplevelserna och solen?

Under vår safarivecka åkte vi med Kenzan tours och besökte nationalparkerna Manyara sjön, Serengeti och Ngorongoro kratern. Safarin var grym men tyvärr kan jag inte säga desamma om maten. Under tre nätter bodde vi på Hhando Coffee Lodge där vi åt middag under större delen av vår vistelse och som ordnade våra matlådor till dagsturerna i jeepen.

Till frukost serverades färsk frukt varje morgon men i övrigt bestod frukosten av mjölk, flingor, bröd med smör, korv och bönor, pannkakor och omelett. Jag åt huvudsakligen frukt och kaffe och ibland också en och annan pannkaka för att kunna stå mig fram tills lunchen. Lunchlådorna var dock helt bedrövliga. Dag 1 fick jag en crepe med kyckling (som enligt dem var vegetarisk), dag två hittade jag några torra potatisklyftor från gårdagens kvällsbuffé och sista dagen fick jag...... ris. De skickade inte ens med en gaffel! Middagarna bestod av en buffé där det alltid serverades två olika slags köttgrytor. Som vegan eller vegetarian återstod tillbehören såsom ris, sallad och makaroner. Förrätten bestod alltid av en soppa som, oavsett om det var spenatsoppa, pumpasoppa eller blomkålsoppa, smakade endast buljong. 

Kulturdag
En av dagarna valde vi att besöka en by i närheten av där vi bodde. Charmiga Happy visade oss runt i sin by och berättade om vad man odlar och äter i Tanzania. Vi smakade bananöl, strövade runt i en djungel av majs-och bananodlingar och avslutade dagen med en trevlig lunch tillagad av ett par kvinnor i byn. Maten här kändes mycket mer genuin och vällagad. Det var garanterat den bästa matupplevelsen under hela safari-veckan. Nästan allt var veganskt dessutom! På min tallrik ser ni bl a stekt spenat, aubergine och okra, chapati-bröd, pilaoris, en chili- och morotsröra, mokimo (irländsk kokt potatis med majs), kakande (kokta bönor med vit majs) och färsk frukt. Maten saknar fortfarande kryddor och rätterna saltas inte ens. Trots detta smakade det bra eftersom råvarorna kändes fräscha.

IMG_6694.JPG
IMG_6707.JPG


Ute på campen
Ute i Kenzan mobile tented camp var det mobila läger i norra Serengeti där vi tillbringade två nätter. Till min förvåning var maten här betydligt bättre än på Hhando Coffee lodge- trots att matlagningsmöjligheterna och tillgängligheten på färska råvaror måste varit en utmaning på en plats som ligger mitt ute på savannen. Första kvällen fick vi en buffé där jag kunde äta ugali (en slags polenta), indisk chana daal med balanserad kryddning, ångkokt blomkål och broccoli och en fräsch sallad. Vår creme brulée smakade däremot bara ägg och verkade inte innehålla något socker. Kväll två fick jag pasta (al dente :)) med tomatsås, en tomat/- och ärtgryta, ris och en sallad med en god mangodressing. Det bästa var dock vår lunch som bestod av en trerätters med en helt godkänd spenatsoppa och fylld aubergine med pommes och en fräsch sallad. När vi sedan pratade med den unga kocken på kvällen visade det sig att han var ett stort fan av Gordon Ramsy och drömde om att få en dag öppna sin egna restaurang!

Stone Town- bäst mat på Zanzibar
Nästa stopp blev Stone Town- Zanzibars huvudstad, där det var betydligt lättare att göra lite matreserach inför resan. På nyårsaftonen åt vi på restaurangen Secret Garden (på Emmerson Spices) som verkligen levererade. För en nyårsmeny på 55 USD fick vi in en festmåltid där jag kunde äta en vegansk grönsaksbiff, en kokosnötscurrygryta, grillad aubergine, pilaoris, chapati och sallad. Atmosfären var magisk och det kändes som att man hade förflyttats till "tusen och en natt" när vi satt i den lilla lummiga trädgården och räknade ner sekunderna till det nya året. Ett definitivt måste att besöka om du åker till Stone town!

Dag två käkade vi lunch på Green Garden som till namnet lät lovande. Min grönsakspasta var dock överkokt och tomatsåsen bestod av tomatpuré som inte ens hade kryddats med salt eller peppar. Deras smoothies var dock grymma!

På kvällen åt vi indiskt på The Silk Route. Det tog oss 40 min för att få bord så när vi satt ner var vi vrålhungriga. Jag beställde paneer tikka masala, samosas och nanbröd. De övriga i sällskapet beställde kadai paneer, chicken korma och rogan josh. Min paneer tikka masala var egentligen inte en masala. Kryddsättningen hade inte en tydlig tikka-smak, såsen var tjock och smakade mest tomat och det var knappt några paneerbitar i grytan. Mitt vitlöksnan hade inte den där härligt krispiga ytan som den ska ha när den kommer ut från en 400 graders het tandooriugn utan var mjuk och brödet kändes även lite ogräddat. Kadai paneer smakade ungefär som paneer tikka masala men hade en bättre kryddning. Hit går man om man har fått absidens på indisk mat under sin Tanzania, men skulle det varit i Sverige hade betyget varit lågt.

Paneer tikka masala

Matengwe- ingen plats för en foodie
Matengwe är en turistost som det inte står så mycket om i resebloggar eller reseforum. Det var därför väldigt svårt att avgöra vad orten hade för restaurangutbud. Vi bodde på Villa Kiva Boutique Hotel som drivs av en italiensk familj. Där var min fördom att italienare är minsann kräsna vad känner mat och serverar de en italiensk meny på sitt egna hotell- ja då måste det smaka genuint italienskt! Maten var dock knappt ätbar där och personalen missuppfattade alltid ens beställningar. Jag åt en sallad som bestod av fetaost & melon- tre dagar i rad till lunch eftersom allt annat smakade under all värdighet. Min kompis beställde även en dag Pasta Arrabiata som visade sig ha bläckfisktentakler i sig! Matengwe i övrigt består av ett par hotell, en ganska ödslig men fin strand och en by där mest lokalbefolkningen håller till utan några restauranger eller caféer. 

IMG_8505.JPG

Nungwi
Nungwi ligger på norra sidan av ön och anses vara Zanzibars mest kommersiella turistort. Med det sagt är det inte en stor ort utan mest aktivitet sker längs med stranden och de hotellrestauranger som ligger längs med en liten promenad. Vi bodde på Smiles Beach Hotel som serverade ungefär samma typ av frukost som vi hade ätit dittills. Jag åt färsk frukt, kaffe och en croissant som varken innehåll socker och smör av döma på smaken.  

I Nungwi serveras framförallt mycket färsk fisk och skaldjur på hotellens restauranger. Den lokala maten här var tyvärr en stor besvikelse, utan det ska du försöka äta i Stone town i stället. Är du en foodie och inte vill lida dig igenom en middag så välj en internationell rätt på en av de lite finare restaurangerna. Här är mina tips:

- Pizzan på Mamma Mia (bästa smakupplevelsen hittills om man jämför med svenska mått. Veganska alternativ finns också)

- Grillade potatishalvor med gräddfil & Matar paneer som huvudrätt  Double Tree by Hilton (bästa servicen i hela Nungwi och mat som får godkänt. Kökschefen är indier så jag bad om att få en riktigt genuin matar paneer. Visst, den var ganska söt och stabbig men smakade ändå bättre än maten på de flesta andra ställena i Nungwi. Veganska alternativ finns också).

- Burrito med guacamole på Cinnamon (det tog nästan 2 timmar att få in maten och stället var inte ens fullsatt. Utöver det känns det som att kockarna har en del kökskunskaper och lyckades skapa en ganska standard burrito med bönor till mig men som i jämförelse med andra middagar i Nungwi smakade magiskt! Burriton är vegansk om du ber att få den utan ost och gräddfil). 

Magförgiftning!
Jag äter ju metadels veganskt och under mina resor brukar jag alltid klara mig undan "turistmagen". Fast en i vårt ressällskap blev magförgiftad under safariveckan och var tvungen att ligga inne på sjukhuset en dag med dropp. En annan tjej i vårt sällskap blev magsjuk i Nungwi efter att ha ätit på Langi Langi och fick dropp och antibiotika på hotellrummet. Jag undvek ägg, yoghurt och mjölk på frukostbuffén, desserter och glass, kalla sallader som ha sköljts i det lokala vattnet och försökte i stället att beställa rätter som hade hettats upp ordentligt såsom pastor, pizzor och grytor. 


Resplanen: 1 vecka safari utanför Arusha på fastlandet + 1 vecka på Zanzibar
När: 25/12/2017
Betyg på maten: 1 av 5
Veganskt utbud: På fastlandet äter folk ugali till nästan alla rätter- en slags vit polenta/gröt gjord på majs. Till den serveras en köttgryta men tillbehör kan vara kokta bönor, stekt spenat, stekt aubergine eller okra. Räkna med att endast frukten är vegansk på de flesta hotell-frukostar. Åker du på safari så är det alltid en gemensam buffé som serveras ute på campen eller det hotell ni bor på. Kvalitén varierar säkert från ställe till ställe men undvik Hhando Coffee Lodge om du vill äta gott. På Zanzibar finns det nästan alltid ett vegansk alternativ på menyn och de tycks bekanta med vad "veganskt" innebär. Till middag och lunch går det nästan alltid att beställa en pasta arrabiata men räkna med att pastan är överkokt och att detta är ett land som inte vet hur man lagar italienskt. Av de lokala rätterna kan du oftast beställa en vegetarisk curry med ris. Grönsakerna är dock nästan alltid överkokta samt att kryddningen är väldigt sparsam. Du äter mest för att bli mätt; inte för att njuta.

Om Isa
För mig är alltid maten höjdpunkten på en resa. Det blir liksom pricket på i:et om man haft en härlig dag och får avsluta den med en kick-ass middag och något gott att dricka :) Jag är vegetarian men äter också väldigt mycket vegansk. Jag är en tvättäkta foodie (och jobbar även som vegetarisk kock) och är därför ganska kräsen och ställer höga krav på min mat, i alla fall om jag har betalat mycket för den. 

IMG_0162.JPG

Comment

Det gröna 2017- ett riktigt matigt år

Comment

Det gröna 2017- ett riktigt matigt år

2017 har gått så himla snabbt! För mig har det varit ett spännande år som har fyllts med roliga matjobb, restaurangbesök, matresor, nya kunskaper, inspirerande möten och spännande utmaningar. Inte minst på den vegetariska fronten har det exalterande att få följa alla nya projekt, krogar & caféer och trender som följer en vego-linje. Här kommer en summering av mitt och GreenIsaDreams 2017!

Matlagningskurserna
I år har jag hållit i 37 kurser själv och över 450 personer har gått en kurs hos GreenIsDream! Bland mina temakurser har min mexikanska kurs, Vegomat-snabbt & gott, Vegomat för hela familjen och min veganska heldagskurs varit mest omtyckta. Jag har även haft ett gäng möhippor under sommaren, och så klart en mängd teambuildingkurser för bl a. Acne studios, Nordea, Röda Korset och Semic. 
Året har hållit ett väldigt högt tempo och samtidigt som matlagningskurser kräver väldigt mycket planering så är känslan obeskrivlig när man har haft ett gäng deltagare som gått därifrån glada och inspirerande. Det blir som ringar på vattnet. Dessa 450 personer som jag har träffat under året kanske kommer inspirera sin familj och vänner i sin tur! Kolla bildspelet med några av mina mest minnesrika kurser.

i maj valde Vegetariska Kockars Förening in mig som styrelsemedlem vilket kändes jätte kul. Det är ett nätverk för svenska vegetariska kockar som vill utbyta idéer, samarbeten och lyfta växtbaserad mat generellt. Under 2018 händer många roliga saker som vi sitter och planerar för fullt just nu!

Curry, Curry, Curry
Under 2017 har jag även jobbat mycket som konsult för Shanti-kedjan med bl a en matresa till London senast i oktober då vi tog emot det internationella priset för bästa Bengaliska restaurang på Curry Life awards. Som en del i att stärka Shantis varumärke och upplysa svenskar om bengalisk mat har jag skrivit massa recept, stått i Shantis kök och sett på när bengaliska matmagi skapas, studerat kryddor, fotograferat mat, skrivit menyer & varit på en massa vin-och ölprovningar. 

Nyligen startade jag i gång veggietown.seen sajt för foodies som bor i Stockholm eller som är på semester i Sverige. Veggietown ska du besöka om du vill ha tips på de bästa veganska eller vegetariska ställena i stan.

OBH Nordica, Oatly, Sveriges Radio, Speed8, Vassa Knivar, Travelfoodie, Eeatnow är bara några få av alla roliga projekt och samarbeten som inletts under året. Jag har dessutom jobbat som personal chef åt en amerikanska under hösten och försett henne med näringsrika och smarriga veganska rätter.

Utöver detta har jag ägnat ändlösa timmar åt att testlaga mat till kurser/menyer/blogginlägg, handla mat, marknadsföra GreeinIsaDream, möten, mässor & bokföring, och så klart hålla mig uppdaterad kring de senaste vego/- och mattrenderna genom läsa böcker, artiklar, lyssna på poddar och titta på dokumentärer. Jag gör det jag älskar helt enkelt :) Ses nästa år!!

IMG_7983.JPG

Comment