Vegetarisk kofta från Bangladesh


Antal: 15 st
Tillagningstid: 45 min

Ingredienser
1 tsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk salladskrydda
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 cm färsk ingefära
1/2 gul lök
1/2 röd lök
2 små kokta potatisar med skal
2 dl riven morot
2 dl riven vitkål
3 dl riven broccoli
200 gram bladspenat
1 tsk senapsolja
2 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 kruka färsk koriander
Rapsolja för stekning

Sedan jag började sköta en Bengalisk restaurangkedjas PR-arbete för ett över år sedan har jag hunnit käka en hel del kofta. I Bangladesh brukar kofta ätas som ett snacks innan kvällens middag som oftast äger rum sent sent på kvällen. Koftan serveras då till tamarindsås och ett glas chai.

Gör så här

Koka potatisen med skal.

Hetta upp en stekpanna och rosta spiskummin-och korianderfrön cirka 1 minut Lägg fröna i en mortel och krossa till ett pulver. Lägg upp alla torra kryddor på ett litet fat och ställ åt sidan.

Finhacka vitlök, ingefära och grön chili. Lägg upp på kryddfatet.

Finhacka löken och fräs i olja i 2 minuter.

Finstrimla morot, broccoli och vitkål i en matberedare eller riv för hand med ett rivjärn. Lägg grönsakerna i en stor bunke och blanda ner kryddor, mosad potatis, bladspenat, koriander och stekt lök. Tillsätt sedan senapsolja, ströbröd och potatismjöl. Blanda med händerna och forma till små bollar.

Hetta upp oljan i en teflonkastrull. Fritera bollarna i 2-3 minuter tills de är gyllenbruna. Lägg upp på ett fat med hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.

Servera till tamarindsås.

mytaste.net

Comment