Vegansk kantarelltoast


Ingredienser
400 gram kantareller
4 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl Oatly matlagningsgrädde
2 tsk rödvinsvinäger
1/2 svampbuljongtärning
Salt och peppar efter smak
Smör för stekning
Brödet
2 ciabattabröd eller 4 stora skivor levainbröd
2 stora vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja
1 kruka persilja, strimlad

 

De svenska skogarna har redan börjat fyllas med höstens svamp. Kantareller som brukar kallas för "skogens guld" förgyller vilken rätt som helst och en av de absolut populäraste är kantarelltoasten. Den är både enkel att göra och smakar underbart. I min veganska version har jag använt Oatly's havregrädde iMat.

Tillagningstid: 20 min
Antal: 4 personer

Gör så här

1. Rensa kantarellerna och halvera de allra största svamparna. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka persiljan och ställ åt sidan.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kantarellerna på medelhög värme medan en del av vätskan avdunstar, cirka 2 min. Stek lök och vitlök separat i smör i cirka 2-3 min. Blanda ner löken med kantarellerna och slå på grädden, fond, och vinäger. Låt småputtra i 5 min och smaka sedan av med salt och peppar.

3. Skär brödet i 4 stora skivor. Riv över vitlöken och fördela jämnt över brödskivorna. Ringla över olivolja. Hetta upp en stekpanna med ytterligare olivolja och stek gyllenbruna på båda sidorna.

4. Fördela kantarellstuvningen över brödskivorna och smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja och servera som förrätt eller lättare kvällsmål.


Vegan chantarelle toast

The mushroom of the Fall have already started to fill the Swedish forests. Chantarelles, also called "the gold of forest" brings joy to any kind of dish and one of the most popular ones is the Chantarelle toast. Its both easy to make and taste wonderful. In my vegan version I've used the Swedish brand Oatly's cream, but you can use basically any kind of plant based cream.

Ingredients
400 gram chantarelles
4 shallot, finely chopped
2 garlic clove, finely chopped
2 dl plant based cream
2 tsp fred vinegar
1/2 mushroom stock cube
Salt & peppar to taste
Milk-free butter for frying
The bread
2 large ciabatta or 4 slices levain bread
2 large garlic gloves, shredded
2 tbsp olive oil
100 gram fresh parsley, chopped
 

Cooking time: 20 min
Number: 4 persons

Instructions

1. Clean the chantarelles and cut the largest mushrooms into halves. Peel and chop onion and garlic. Finely chop the parsley and set aside.

2. Heat a frying pan with butter and fry the chantarelles on medium heat while some of the liquid absorbs, about 2 minutes. Cook onions and garlic separately in butter for about 2-3 minutes. Mix the onion with the chantarelles and add the cream, stock, and vinegar. Let simmer for about 5 minutes and then taste with salt and pepper.

3. Cut the bread into 4 large slices. Shred the garlic and spread evenly over the bread slices. Sprinkle some olive oil on top of them. Heat a frying pan with some extra olive oil and fry golden brown on both sides.

4. Distribute the chantarelles stew over the bread slices and season with salt and pepper. Garnish with parsley and serve as an appetizer or a lighter evening meal.

Kantarelltoast.jpg

Comment