Vegansk janssons frestelse


Antal: 4 personer
Tid i ugnen: 45 min
Ugnsgrad: 225 grader
Total tillagningstid: 75 min

Ingredienser
1 kg mjölig potatis
2 gullökar
2 dl osötad soja- eller havremjölk
3 dl matlagningsgrädde (Oatleys iMat) 
1/2 dl ströbröd
25 g mjölkfritt smör
1-2 tsk timjan
Salt och peppar

Blanda matlagningsgrädde och mjölk i en karaff och krydda med timjan, salt och peppar (för att kompensera ansjovisens sälta salta mjölkblandningen extra generöst och smaka av tills du har uppnått önskat resultat). Låt stå i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen och strimla den fint. Skiva löken tunt och stek den i rapsolja i 3-4 minuter. För över löken och potatisen till en djup gratängform.

Häll mjölkblandningen över potatisen och fördela smöret jämnt i mindre klickar. Avsluta med ströbröd.

Gratinera i 45 minuter. Tillsätt mer matlagningsgrädde om frestelsen upplevs torr efter 30 minuter.  

mytaste.net

Jansson frestelse är så enkelt att ersätta med vegetabiliska produkter och kräver inte någon extra ansträngning annat än i butiken då du istället styr kosan mot den mjölkfria hyllan. Där hittar du både mjölk och matlagningsgrädde som är gjorda på alltifrån soja, havre, mandel, ris och kokos. Jag lovar dig- den här Janssons kommer smaka exakt som originalet! 

2 Comments