Antal: 8 st
Tillagningstid: 45 min + 8 timmars blötläggning

Ingredienser
8 majs tortillas
1 liten rödlök
2 avokado
Rättikanudlar
1 rättika
1 lime
1 kruka koriander
1/4 tsk flingsalt

Stekta bönor
1 burk svarta bönor
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1/2 tsk chipotle chilipulver
Salt och peppar
Rapsolja för stekning

Cashew-gräddfil
2 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl mandelmjölk eller cashewnötsmjölk (finns på Ica, Hemköp mfl.)
2 msk citronsaft
1/2 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
En nypa flingsalt & peppar

Tostada är en rätt från Latinamerika som är mycket populär i Mexiko. Tostada betyder ”rostat” och är en skålformad tortilla som antingen rostas eller friteras. Behändigt när tortillan är för gammal att servera till tacon men fortfarande fräsch nog att fritera. Den kan fyllas med lite allt möjligt men grunden är oftast stekta bönor, ost, gräddfil och grönsaker. Sen går den att toppa med fisk, fläsk, kyckling eller biff.

Jag monterar min veganska tostada med stekta svarta bönor, limemarinerade rättikanudlar, avokado, rödlök och cashew-gräddfil.

Den är syndigt god och passar perfekt som förrätt till en tacokväll eller när du grillar

Gör så här

Cashew-gräddfil
Lägg cashewnötterna i blöt i minst 8 timmar. Därefter, skölj nötterna i vatten och lägg i en skål eller mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet.

Rättikanudlar
Skala rättikan och hyvla tunna nudlar av den med hjälp av en spiralizer. Finhacka koriander och blanda med rättikanudlarna. Pressa ner limevätskan, salta och marinera i 30 min.

Stekta bönor
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs kryddorna i cirka 30 sekunder. Tillsätt löken och stek i ytterligare 2 minuter. Skölj bönorna under rinnande vatten i ett durkslag och rör sedan ner i stekpannan. Stek under omrörning i cirka 5 minuter tills bönorna har spruckit sönder. Mosa bönorna och smaka av med salt och peppar.

Finhacka rödlök och skär små fina tärningar av avokadon.

För att göra tortillan krispig, hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Lägg ner ett tortillabröd i taget och vänd när ena sidan har fått färg och har börjat puffa upp sig. Lägg den färdiga tortillan på ett fat med hushållspapper så överflödig olja sugs upp.

Dags att montera!
Bred ett lager med bönröran på tortillan och ta en näve rättikanudlar och placera i mitten. Strö över avokadobitar, rödlök och ringla över cashew-gräddfilen.

mytaste.net