Smördegstarte med sparris


Ingredienser
2 paket tinade smördegsplattor (400 g styck)
1 msk sojagrädde
500 g färsk grön sparris
1 msk olivolja
Salt och peppar
Cashewröra
3 dl cashewnötter, blötlagda
4 msk olivolja
1 msk färskpressad citronjuice
1 kruka färsk persilja, finhackad
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 dl vatten
Salt och peppar

Antal: 10 st
Tillagningstid: 40 min
Kategori: vegansk

Sparris har sin korta säsong under maj-juni och skriker vårkänsla. På en bädd av smördeg med en krämig cashewnötskräm vilar sparrisen när den sakta puffar upp i ugnen. De kommer göra succé på buffébordet i påsk!

Gör så här

1. Blötlägg cashewnötterna helst under natten, annars minst 30 minuter. Skölj cashewnötterna i ett durkslag under rinnande vatten. Blanda cashewnötterna med resten av ingredienserna i en mixer/matberedare och mixa till en slät puré.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut smördegsplattorna på ett bakplåtspapper på en långpanna. Nagga degen med en gaffel, pensla på lite sojagrädde och förgrädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite.

3. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Gör även i ordning en bunke med kallt vatten med isbitar. Bryt av den träiga biten av sparrisen och lägg i vattnet när det sjuder (OBS. sparrisen får inte koka). Låt sparrisen sjuda i 2 minuter och lyft sedan över till isbadet.

4. Bred ut cashewblandningen i mitten av varje smördegsplatta. Lägg fyra sparrisar i rad över krämen. Smaka av med salt & peppar och ringla över några droppar olivolja.

5. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills smördegsplattorna är gyllene bruna och frasiga.

Comment