Skärgårdssill på aubergine


Ingredienser
1 aubergine, skurna i 3 cm stora bitar
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
5 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
Zesten från en ½ citron
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl färsk dill, hackad
1 dl färsk gräslök, hackad
1 dl algkaviar

Dill, gräslök, crème fraiche och stenbitsrom är klassiska svenska sommarsmaker och ingår i detta vegetariska recept på skärgårdssill. Här ryker sillen och ersätts med aubergine som har en liknande konsistens och lätt suger åt sig kryddor. Istället för löjrom har tångkaviar fått göra entré. Tångkaviar liknar röd stenbitsrom i både utseende och smak men är fri från kolesterol och funkar för alla på buffébordet.

Gör så här

Skala auberginen och dela den i 3 cm stora kuber. Förväll dem i ett par minuter i saltat vatten. Ta upp auberginebitarna och skölj i kallt vatten.

Koka upp ättika, socker, vatten, kryddpeppar, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull. Låt svalna.

Lägg auberginebitarna i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylen över natten.

Blanda övriga ingredienser i en bunke morgonen efter. Plocka upp auberginebitarna från lagen och vänd ner i röran och tappa upp i en ren glasburk. Låt stå i minst 1 timme i kylen innan servering.

IMG_1588.jpg
mytaste.net

Comment