Saffranspasta med halloumi och citronrostad fänkål


Antal: 4 personer
Tillagningstid: 30 min
 

Ingredienser
Pasta (exempelvis linguini)
1/2 rödlök
4 vitlöksklyftor
1 stor fänkål
1 citron
Några kvistar färsk timjan
1/2 paket saffran
1 paket matlagningsgrädde (gärna Oatlys havregrädde)
2 dl vitt vin
250 g skogschampinjoner
1/2 paket körsbärstomater
1 paket halloumi
Olivolja för stekning
Salt och peppar

 

Några av mina absolut favoritingredienser är saffran, fänkål, champinjoner, tomater och halloumi. Resultatet blev en löjligt god pasta som fick en härlig syrlighet från vinet och citronen. Om du vill göra den här rätten vegansk ersätter du matlagningsgrädden med soja eller havregrädde och byter ut halloumin mot Vegi Belle White cheese (går att köpa på Goodstore).

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Finhacka en vitlöksklyfta. Ansa och skölj fänkålen. Skär den i skivor med rotstocken kvar. Lägg skivorna i en ugnssäker form och ringla över olivolja, pressa över citron och strö över vitlöken. Placera några timjankvistar på toppen av fänkålen. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i 15- 20 minuter.

Finhacka rödlök och vitlök. Halvera körsbärstomaterna och skiva skogschampinjonerna.

Hetta upp en traktörpanna (eller en djup stekpanna) med olivolja. Stek lök, vitlök i 2 minuter och för sedan över till en skål. Låt champinjonerna svettas i stekpannan på medelhög värme tills all vätska avdunstar. Tillsätt sedan en skvätt olivolja och stek champinjonerna så de får lite färg.

Tillsätt lökhacket och häll ner vin, grädde, tomater och saffran. Låt koka upp för att sedan småputtra i 5-7 minuter. Salta och peppra.

Koka pastan enligt förpackningen och blanda ner med såsen i traktörpannan. Tillsätt lite av pastavattnet om pastan känns för torr. Ringla över några droppar av en lagrad olivolja och toppa med den rostade fänkålen, hyvlad parmesan och några basilikablad.

mytaste.net

Comment