Quinoasallad med tahinidressing


Ingredienser
3 dl ljus quinoa
6 dl vatten + 1/2 svamp buljongtärning + 1/2 tsk salt
4 salladslökar, strimlad
1/2 squash, tunt skivad
1/3 salladshuvud
1 apelsin, klyftor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl cashewnötter
1/2 kruka persilja
olivolja för stekning
Tahini
3 dl sesamfrön
4 msk rapsolja
1/2 tsk salt
Tahinidressing
4 msk tahini
2 vitlökslyftor
2 tsk risvinäger
2 dl kokosmjölk
2 lime
Salt & peppar

 

Quinoa är ett riktigt superfrö som är ett s.k. fullvärdigt protein och är också rik på fiber, är glutenfri & har ett lågt GI-värde. Orientaliska smaker såsom apelsin, sultanrussin, nötter och tahinidressing ger karaktär till den här matiga quinoasalladen som mättar i det höstiga ruskvädret. 

Gör så här

1- Tahini + dressing

Rosta sesamfröna i cirka 5 min. Mixa i en matberedare i 1 min. Tillsätt olja och salt och mixa till en slät sås. Tahini dressing: blanda 2 msk tahini med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. 

2- Quinoa
Koka upp vatten, buljongtärning och salt. Skölj quinoan under varmt rinnande vatten och lägg i det kokande vattnet. Låt småputtra under 15 min. 

3- Strimla sallad, salladslök och persilja, och skiva squash tunt. Skala apelsinen och skriva i tunna klyftor. 

4- Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek squash-skivorna gyllenbruna.

5- Rosta nötterna och fröna i en torr stekpanna i 1-2 min.

6- Blanda quinoa med sallad, squash, salladslök, apelsinklyftor, nötter & frön, russin och persilja. 

7- Ringla över dressingen och servera.


Quinoa salad with tahini dressing

Ingredients
3 dl light quinoa
6 dl water + 1/2  broth cube + 1/2 tsp salt
4 spring onions
1/2 squash
300 gram lettuce (any type)
1 orange
1 dl sunflower seeds
1 dl pumpkin seeds
1 dl cashew nuts
200 gram fresh parsley
Olive oil for frying
Tahini paste
3 dl sesame seeds
4 tablespoons rapeseed oil
1/2 teaspoon salt
Tahini dressing
4 tablespoons tahini
2 garlic clove
2 teaspoon rice vinegar
2 dl coconut milk
2 lime
Salt & pepper

Quinoa is a really super seed that contains all the essential amino acids a protein could have. Its also rich in fiber, gluten-free & has a low GI-value. Oriental flavors such as orange, sultan raisins, nuts and tahini dressing give character to this savory quinoa salad, which gives comfort in the chilly autumn weather. 

Instructions

1- Tahini + dressing
Roast the sesame seeds for about 5 minutes. Mix in a food processor for 1 min. Add oil and salt and mix to a smooth sauce. Tahini dressing: mix 4 tablespoons tahini with other ingredients. Season with salt and pepper.

2- Quinoa
Bring water, broth and salt to a boil. Rinse the quinoa under hot running water and put in the boiling water. Allow to simmer for about 5 minutes.

3- Shred the lettuce and parsley, and cut the squash on the short side into circular slices. Peel the orange and cut into thin slices.

4- Cover a frying pan with some olive oil and fry the squash slices golden brown.

5- Add the nuts and seeds in a dry frying pan and roast for 1-2 minutes.

6- Mix the quinoa with lettuce, squash, spring onions, orange, nuts, nuts & seeds, raisins and parsley.

7- Drizzle the dressing on top and serve.

quinoasallad.jpg
Grönt.jpg






 

Comment