Antal: 4 personer
Tillagningstid: 20 min

Ingredienser
250 g spagetti
200 g urkärnade Kalamata oliver
6 vitlöksklyftor
4 msk kapris
2 burkar körsbärstomater
2 krukor persilja
2 tsk rödvinsvinäger
En nypa chiliflingor
Salt och peppar
Olivolja för stekning
Parmesanost för toppning

Jag har på sistone blivit besatt av denna enkla men smakrika pasta. Pasta puttanesca har sitt ursprung i Neapel och sägs betyda ”Horans pasta”. Enligt en sägen ska pastan ha skapats av stadens prostituerade som varken hade tid eller råd att gå ner till grönsaksmarknaden om dagarna. Istället ska de ha rotat bland konservburkarna i skafferiet och ”taget vad man haver” för att kunna slänga ihop en pastasås som inte krävde en allt för lång paus från deras kunder. Jag har i detta recept använt mig av färska råvaror men det klassiska receptet innehåller burktomater, torkade örtkryddor, olivolja, vitlök, kapris, oliver och sardeller.

Gör så här

Pastavattnet Sätt på en stor kastrull med saltat vatten och låt koka upp.

Grönsaker Halvera körsbärstomater och oliver, grovhacka kapris och finhacka vitlök.

Pastan Lägg i pastan i kastrullen och låt koka på hög värme utan lock tills spagettin är al dente. Obs. koka inte pastan klar innan du är färdig med såsen.

Stekning Hetta upp en djupbottnad stekpanna med olivolja och släng i vitlök och kapris och låt fräsa i 3 minuter. Tillsätt oliver och stek ytterligare i 2 minuter.

Tillsätt tomater, chiliflingor, salt & peppar och stek i 5 minuter tills tomaterna har mjuknat. Häll i rödvinsvinäger och blanda ner grovhackad persilja tillsammans med spagettin. Tillsätt eventuellt mer olivolja för mer krämighet. Salta och peppra.

Riv gärna över lite parmesanost som toppning

mytaste.net

Comment