Krispig asiatisk sallad med friterade sojabitar


Antal: 4 personer
Tillagningstid: 

Ingredienser
300 gram Hälsans Köks soja bitar
Marinad: 
1 lime
2 tsk valfri thailändsk kryddmix
½ kruka färsk grovhackad koriander
Salt, efter smak
Panering: 
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl pankoströbröd
Salt, efter smak
Rapsolja till fritering
Dressing: 
1 lime + rivet skal
2 dl kokosmjölk
½ finhackad röd chili
1 stor riven vitlöksklyfta
2 msk färsk riven ingefära
Salt, efter smak

2 dl grovhackade jordnötter
4 dl alfaalfagroddar
1 kruka sallad
3 avokado
½ röd chili
½ dl kruka färsk koriander

Tidigare i år vann jag Hälsans Köks recepttävling! Rätten jag komponerade tar inspiration från klassikern ceasarsallad fast med en thailändsk twist- asiatisk fusion helt enkelt. Genom att byta ut kycklingen mot Hälsans Köks sojabitar, ringla över en kokosdressing och toppa med salta jordnötter har jag försökt bevara caesarsalladens matighet, krämiga dressing och krutongernas krispighet.

Gör så här

Marinad
: Blanda thaikryddor, pressad lime, koriander och salt i en djupbottnad tallrik. Massera in marinaden i sojabitarna och låt marineras i 15 minuter.

Dressing: Rör ihop limesaft och kokosmjölk i en skål. Tillsätt chili, färsk ingefära, vitlök och skalet från en lime. Smaka av med salt.

Panering: Doppa sojabitarna i mjöl, ett lätt uppvispat ägg och slutligen pankoströbrödet.

Hetta upp rapsoljan i en kastrull till 180° och fritera sojabitarna i omgångar tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Fördela sallad och smala avlånga avokadoskivor i fyra djupbottnade tallrikar. Placera en hög med alfaalfa-groddar i mitten och strö över ett gäng sojabitar.  Strimla resten av chilin på snedden och fördela jämnt över tallrikarna. Ringla över dressingen och toppa med jordnötter och några korianderblad.

* Panko är en grövre typ av ströbröd som kommer från Japan.

mytaste.net

Comment