Portabelloburgare & sötpotatispommes


Ingredienser
4 stora portabelloburgare
4 hamburgerbröd
Marinad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk chiliflingor
1 msk honung
2 msk citronjuice
1 tsk soja
1 ½ dl balsamvinäger
Salt & peppar
Tryffelaioli
6 msk kikärtsspad
3 dl rapsolja
2 msk citronjuice
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk tryffelbalsamico
Salt & peppar
Tillbehör
2 tomater
1 kruka sallad
1 stor rödlök
2 avokados
Sötpotatispommes
2 stora sötpotatisar
2 msk stärkelse
1 msk olivolja
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk brunt socker
Flingsalt
Koriander & myntasås
1 kruka koriander
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
1 citron, juicen
2 msk kokosgrädde
Salt

Tillagningstid: 1 timme 30 min
Antal personer: 4
Kategori: veganskt

Grillsäsongen är i gång så nu är det dags att leta efter roliga saker att lägga på grillen! Varför inte byta ut den traditionella köttbiten mot härliga vegetariska alternativ? Det är hälsosammare, påhittigare och bättre för klimatet. I det här receptet har vi grillat portabellosvamp som påminner lite om en hamburgare i form och som smakar extra bra om den får marineras i några timmar innan. Ät som en köttbit med tillbehör eller placera mellan två hamburgerbröd. Serveras med krispiga sötpotatispommes och en kryddstark koriander & myntasås.

Gör så här

1.    Svampen
Avlägsna foten på svamparna. Skala och riv vitlöksklyftorna och mixa med de övriga ingredienserna till marinaden. Marinera svamparna i minst 30 min i en försluten plastpåse. Stek eller grilla därefter 5 min på varje sida.

2.    Sötpotatispommes
Skala sötpotatisarna och skär smala avlånga stavar. Lägg i en bunke med vatten och stå i 1 timme.
Sätt ugnen på 220 grader. Torka sötpotatisstavarna med en handduk och placera ut rader på ett bakplåtspapper i en långpanna. Strö över kryddor och olja (förutom salt) och fördela jämnt.
Baka i mitten av ugnen i 20-25 min. Strö över flingsalt och servera direkt.

3.   Tryffelaiolin
Skala och riv vitlöksklyftorna. Lägg i en avlång plastbunke och tillsätt övriga ingredienser förutom tryffelbalsamico. Mixa till en vit kräm och tillsätt balsamicon.

4.    Koriander & myntasås

Skala och grovhacka vitlök, ingefära och grön chili. För över till en avlång bunke och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät röra med en stavmixer och smaka av med salt.

5.   Montering av hamburgaren

Rosta hamburgerbröden i en torr stekpanna för att för att ge bröden en krispig yta. Skala och skiva avokado, rödlök och tomat tunt. Lägg ett salladsblad på ena brödet och därefter portabellosvampen. Toppa med en tomatskiva, en avokadoskiva och några rödlöksringar.
Lägg på en klick tryffelaioli och lägg på det andra brödet. Servera till sötpotatispommes och koriander & myntasåsen.

Comment