Grönkålssoppa med kryddiga kikärtor


Grönkål har på senare år under det engelska namnet "kale" lyft kålen från en tråkig fattigmans grönsak till ett supertrendig hälsomirakel som alla äter i New York och L.A. Jag hatade grönkål när jag var liten och förknippade den enbart med mammas stekta grönkål på julbordet. Det var något för de vuxna och inte barnen. Den utsöndrade dessutom en något unken lukt när hon stod där och stekte kilo efter kilo i stekpannan en stressig julaftonsmorgon. Men något hände för tre år sedan. Det var när jag smakade grönkålschips! Att äta dessa krispiga smakrika chips med härlig sälta och utan ett dåligt "kalorisamvete" öppnade det upp en ny grönkålsvärld för mig. 

Till hösten är mustiga värmande soppor av olika sorters kål och rotfrukter så himla mysigt. Med ett gott nybakat bröd till sätter det pricken över i:et. I den här grönkålssoppan är den vanliga grädden utbytt mot hemmagjord cashewgrädde som är super enkelt att göra. Den toppas med heta rostade kikärtor med smak av tandoorikryddor.

Ingredienser
1 påse färsk grönkål
1 hackad lök
5 vitlöksklyftor
Olivolja för stekning
10 dl grönsaksbuljong
1 buljongtärning
2 dl cashewnötter+ 2 dl vatten
1 tsk vitlökspulver
2 msk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Kikärtorna
1 burk kikärtor
1 tsk valfri curry
2 msk rapsolja
Salt och peppar

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 personer

Nyttigheter grönkålen innehåller
1- Kalorisnål och bra för dig som vill hålla vikten
2- Innehåller mer kalcium än mjölk!
3- Innehåller 45 olika flavonoider som är anti-infammatoriska och rika på antioxidanter som skyddar mot cancer
4- Rika på fiber och c-vitamin. 2 dl grönkål innehåller mer c-vitamin är en hel apelsin!
5- Kalium som är bra för kroppens nerv- och muskelfunktion samt reglerar blodtrycket. 
6- Järn är viktigt för att orka hålla energinivån uppe, eftersom det är järnet som levererar syre till kroppens alla celler. 

Gör så här

  • Blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten. Låt stå i minst 1 timme.
     
  • Sätt ugnen på 220 grader. Placera ett bakplåtspapper på en plåt. Skölj kikärtorna i en sil under rinnande vatten. Kläm bort under tiden så många skal på kikärtorna du kan. För över till en bunke och blanda med curry och 1 msk olja. Strö ut på plåten och ringla över resterande olja. Strö lite flingsalt och peppar och rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.
     
  • Skala och hacka löken. Skala och pressa/riv vitöken. Hetta upp en stor teflonkastrull med olivolja och stek lök och vitlök i 4-5 min. 
     
  • Sila bort vattnet från cashewnötterna och skölj i vatten. Mixa i en matberedare med 2 dl vatten och vitlökspulver.
     
  • Sköljd grönkålen under rinnande vatten och dra loss bladen från stjälkarna. Riv till mindre bitar med händerna.
     
  • Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen och låt koka upp. Rör ner grönkål och cashewgrädde och låt koka i cirka 10 min. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. 
     
  • Häll upp soppan i djupa skålar och toppa med kikärtorna. Servera gärna till nybakat bröd.
Soppa_liggande.jpg

Comment