Belugalinssoppa med kokos och ingefära


Ingredienser
1 liten gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
2 cm ingefära, finhackad
1 röd paprika, fint tärnad
1 msk kokosolja
2 dl belugalinser
8 dl vatten
1 buljongtärning (grönsaks- eller svampsmak)
1 burk kokosmjölk
5 stora grönkålsblad, tunt strimlade
½ citron, saften
Salt & peppar efter smak
 

 

Belugalinser är inte en kaviar men har fått sitt namn eftersom de påminner lite om rysk belugakaviar i utseendet. Belugalinser behöver du inte blötlägga först utan det är bara att slänga i dem i en soppa eller koka dem mjuka för att strö över salladen. I den här krämiga linssoppan får belugalinserna sällskap av kokosmjölk som balanseras med syrlig färsk ingefära och citron. Grönkålen tillför sedan ett härligt tuggmotstånd och är rik på c-vitamin, järn och kalcium.

Antal: 4 personer
Tillagningstid: 30 min

Gör så här

Skala och finhacka lök, vitlök, chili och ingefära. Kärna ur paprikan och tärna fint. Skölj grönkålen under rinnande vatten och dra loss bladen från den tjocka stjälken. Strimla grönkålsbladen tunt.

Hetta upp kokosoljan i en djup teflonkastrull och fräs löken i 3 minuter. Tillsätt ingefära, chili, paprika och vitlök och stek i ytterligare 3 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Rör ner linserna och låt koka upp. Sänk därefter värmen, sätt på locket och låt koka på låg värme i 20 minuter.

Tillsätt kokosmjölken när 20 minuter har passerat och mixa soppan grovt med hjälp av en stavmixer.

Rör ner den strimlade grönkålen och pressa i saften från citronen. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med nybakat bröd.

Comment