PUMPASALLAD

Comment

PUMPASALLAD

Den här en riktig festsallad du ställer på buffébordet på Halloweenfesten, bjuder på som förrätt eller serverar som huvudrätt med valfritt tillval av protein, förslagsvis stekt oumph.  Min pumpasallad kombinerar både syrlighet, sötma och krämighet genom de de syrliga granatäppelkärnorna, de söta pumpabitarna och den krämiga cashewyoghurten. 

Ingredienser
1/2 butternut pumpa, tärnad
Marinad:
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk smält valfritt smör
1 msk ljus misopasta
1 tsk senapsfrön
Salt och peppar
.................................
300 gram färska spenatblad
150 gram svartkål + 1 msk olivolja + 1 msk olivolja
200 gram trattkantareller
1 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1 dl picklad rödlök, se recept nedan
1 granatäpple, urkärnade
Dressing:
1 dl kallpressad rapsolja
1/2 dl olivolja
1 msk citronjuice
1 msk granatöppelsirap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Cashewyoghurt
2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 10 timmar
2 dl vatten
2 probiotikakapslar
1 msk citronjuice
1 tsk salt
 

Tillagningstid: 1 timme
Antal: 4 personer


Gör så här

1. Cashewyoghurt
Lägg cashewnötterna i blöt 10-24 timmar. Skölj under rinnande vatten och för över till en mixer. Tillsätt vatten och mixa till en så slät kräm som möjligt. Rör ner krämen i en glasskål och vispa i probiotikapulvret. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar tills små bubblor har hunnit bildats på ytan. Smaka av med salt och citronjuice.

2. Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Smörj en långpanna och strö ut pumpabitarna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och smaka av med salt och peppar. Massera in marinaden kring pumpabitarna och rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj svartkålsbladen under rinnande vatten och dra sedan loss från stjälkarna. Lägg i en bunke och ringla över olivoljan. Massera bladen med händerna tills de upplevs lite mjukare. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och strö ut grönkålsbladen. Strö över flingsalt och rosta i mitten av ugnen i 15 min. 

4. Rensa trattkantarellerna och stek i smör snabbt. 

5. Rosta hasselnötterna i en stekpanna utan matfett i 2-3 min på hög värme. Hacka sedan grovt. 

6. Blanda ingredienserna till dressingen och vispa i hop i en skål.

Uppläggning
Fördela spenaten och pumpabitarna jämnt på 4 tallrikar i en diagonal linje. Lägg några smörstekta kantareller och lökar längs båda sidorna om pumpabitarna. Strö över lite hasselnötter och granatäppelkärnor. Toppa med 4-5 stycken svartkålschips. 
Klicka ut 3-4 klickar cashewyoghurt på båda sidorna av den diagonala linjen. Ringla slutligen över dressingen över salladen.

 

Pumpasallad1.jpg
pumpasallad2.jpg
Granatäpple.jpg

Comment

Vegansk Caesarsallad

Comment

Vegansk Caesarsallad

Ingredienser
250 gram oumph
1 huvud romansallad
1 ciabattabröd
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
½ msk olivolja för stekning
25 gram vegansk parmesanost, riven
Dressing:
2 dl cashewnötter
1 msk senap
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 tsk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
6 msk växtbaserad mjölk
Salt & peppar

Idag  är det World Vegan Day! Och detta vill jag fira genom att bjuda på receptet till en grym vegansk caesarsallad. Ofta kan man beställa vegetarisk caesarsallad på restauranger och barer idag, men de veganska alternativet gapar fortfarande med sin frånvaro. Så nu kan du istället göra det själv och fira in dagen med dina vänner!
Receptet förekommer även på en av mina matlagningskurser, läs mer här om du vill gå en kurs i höst.

Tillagningstid: 40 min
Antal: 4 personer

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela brödet och fördela jämnt en pressad/riven vitlöksklyfta över. Ringla över olivolja och rosta i mitten av ugnen i 5-10 minuter.

2. Dressingen
Blötlägg cashewnötterna i minst 30 min. Skölj cashewnötterna i ett durkslag under rinnande vatten. Rör ner i en bunke med senap, vitlök, vinäger, växtbaserad mjölk och oljor. Mixa till en slät sås med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

3. Stek vegoproteinet i lite olja på medelhög värme tills bitar har fått en gyllenbrun färg.

4. Skölj romansalladen och bryt varje salladsblad i två bitar. Lägg i en stor skål och tossa runt med dressingen.

5. Bryt ciabattan i mindre bitar och strö över salladen. Toppa med vegoproteinet, och
riven parmesanost.

Caesarsallad_stående.jpg

Comment

PUMPAPIZZA

Comment

PUMPAPIZZA

När en pizza inte har ett lager av tomatsås i botten är det en pizza bianco. Den nästan karamelliserade pumpan och purjolöken med den knapriga svampen skapar underbara smaker efter att ha fått ett lager ost och lite sötma från agave eller honung. Det är ett perfekt mingelsnack du kan servera på din Halloweenfest eller för andra högtider. 

Ingredienser
En rulle färdigköpt pizzadeg

Topping
1/2 butternut pumpa (4 dl)
200 gram ostronskivling
1 purjolök
3 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
2 dl valfri ost, gärna mjölkfri
Flingsalt & peppar
Agave eller ekologisk honung

 

Tillagningstid: 45 minuter
Antal: 15 tarte

Gör så här

1. Sätt ugnen på 230 grader. 

2. Rensa svampen och strö ut på en långpanna med bakplåtspapper på. 

3. Skölj purjolöken och skiva tunt. Skala och tärna butternutpumpan. Blanda med svampen och ringla över 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen i 20 min tills de blivit lite bruna i kanterna. 

6. Kavla ut pizzadegen till 15 rutor. Placera på två långpannor med bakplåtspapper.

7. Pensla rutorna med olivolja och fördela grönsakerna jämnt de 15 rutorna och toppa med finhackad timjan och riven ost. Ringla över lite mer olivolja och smaka av med extra flingsalt och salt.

8. Gratinera i ugnen mellan 14-18 min. Ringla över en tunn stråle agavesirap på varje tarte om den ska vara vegansk annars flytande honung.

Hälsofördelarna med pumpa
Pumpa är kalorisnål grönsak som härstammar från Nordamerika. Den är rik på betakaroten som skyddar huden från solen, c-vitamin, a-vitamin och kalium. Pumpa innehåller även den del folsyra som är bra för dig som är gravid.

Comment

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Comment

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Är det hälsan eller klimatet som styr svenskars vegetariska matvanor? Enligt en undersökning som Kurser.se har gjort kommer hälsan i första hand.

GreenIsaDream är ju anslutna till Kurser.se som är en plattform för kurser och utbildningar för privatpersoner. I Stockholmsregionen märks det allra tydligast hur människor unnar sig att gå på kurser och aktiviteter för att berika vardagen eller för att konkret lära sig något. 

Enligt de 129 svarande är hälsan och miljön de viktigaste skälen till att äta vegetarisk mat. I enkäten är de svarandes åldrar jämt fördelade från 25-60+ och trots att en majoritet uttrycker att miljön är viktigt vid val av kost så är det hälsan som kommer i första hand. De svarande anger bland annat att de upplever att magen mår bättre av vegetarisk mat och att de tror på att äta en varierad kost.

Svårigheterna med att börja äta mer vegetariskt berodde på, enligt de som deltog i studien, att resten av familjen åt kött och att det var svårt att bryta gamla vanor. Vad jag själv upplever vid mina matlagningskurser är att det blir extra svårt att äta vegetariskt regelbundet om man inte känner sig van att laga mat i allmänhet, och då blir ju ett vegetariskt tänk extra svårt. Också saknar många bra rutiner för att laga vegetariskt; kanske är kylen fylld med fel sorters ingredienser för att det ska bli enkelt att slänga i hop en vegetarisk måltid. Bristen på kunskap om vilka sorts vegoprodukter som smakar bäst och ska användas till vad leder även till lite köpångest i matbutiken; man går helt enkelt till de varor man är van att handla in. Men en av de främsta anledningarna är att bryta de gamla vanorna och att få in bra återkommande vegorätter på rutin. Familjer idag skiftar i regel mellan max 10 rätter och att få in en "paradrätt" som är vegetarisk tycks vara svårare än vad man tror, trots alla tusentals recept på nätet och i kokböcker. Det är vad som skiljer en matlagningskurs från att bara följa ett recept hemma. Det skapas ett helt annat sätt att interagera kring rätten och nästa gång man ska laga den vet man redan från början hur den ska smaka och tillagas. Startsträckan blir helt enkelt kortare för att komma i gång! 
 

vebnipunwpsqvgqgzrkw.jpg
ur52faxpe4b4wh76yas2.jpg

Comment

Grönkålssoppa med kryddiga kikärtor

Comment

Grönkålssoppa med kryddiga kikärtor

Grönkål har på senare år under det engelska namnet "kale" lyft kålen från en tråkig fattigmans grönsak till ett supertrendig hälsomirakel som alla äter i New York och L.A. Jag hatade grönkål när jag var liten och förknippade den enbart med mammas stekta grönkål på julbordet. Det var något för de vuxna och inte barnen. Den utsöndrade dessutom en något unken lukt när hon stod där och stekte kilo efter kilo i stekpannan en stressig julaftonsmorgon. Men något hände för tre år sedan. Det var när jag smakade grönkålschips! Att äta dessa krispiga smakrika chips med härlig sälta och utan ett dåligt "kalorisamvete" öppnade det upp en ny grönkålsvärld för mig. 

Till hösten är mustiga värmande soppor av olika sorters kål och rotfrukter så himla mysigt. Med ett gott nybakat bröd till sätter det pricken över i:et. I den här grönkålssoppan är den vanliga grädden utbytt mot hemmagjord cashewgrädde som är super enkelt att göra. Den toppas med heta rostade kikärtor med smak av tandoorikryddor.

Ingredienser
1 påse färsk grönkål
1 hackad lök
5 vitlöksklyftor
Olivolja för stekning
10 dl grönsaksbuljong
1 buljongtärning
2 dl cashewnötter+ 2 dl vatten
1 tsk vitlökspulver
2 msk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Kikärtorna
1 burk kikärtor
1 tsk valfri curry
2 msk rapsolja
Salt och peppar

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 personer

Nyttigheter grönkålen innehåller
1- Kalorisnål och bra för dig som vill hålla vikten
2- Innehåller mer kalcium än mjölk!
3- Innehåller 45 olika flavonoider som är anti-infammatoriska och rika på antioxidanter som skyddar mot cancer
4- Rika på fiber och c-vitamin. 2 dl grönkål innehåller mer c-vitamin är en hel apelsin!
5- Kalium som är bra för kroppens nerv- och muskelfunktion samt reglerar blodtrycket. 
6- Järn är viktigt för att orka hålla energinivån uppe, eftersom det är järnet som levererar syre till kroppens alla celler. 

Gör så här

  • Blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten. Låt stå i minst 1 timme.
     
  • Sätt ugnen på 220 grader. Placera ett bakplåtspapper på en plåt. Skölj kikärtorna i en sil under rinnande vatten. Kläm bort under tiden så många skal på kikärtorna du kan. För över till en bunke och blanda med curry och 1 msk olja. Strö ut på plåten och ringla över resterande olja. Strö lite flingsalt och peppar och rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.
     
  • Skala och hacka löken. Skala och pressa/riv vitöken. Hetta upp en stor teflonkastrull med olivolja och stek lök och vitlök i 4-5 min. 
     
  • Sila bort vattnet från cashewnötterna och skölj i vatten. Mixa i en matberedare med 2 dl vatten och vitlökspulver.
     
  • Sköljd grönkålen under rinnande vatten och dra loss bladen från stjälkarna. Riv till mindre bitar med händerna.
     
  • Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen och låt koka upp. Rör ner grönkål och cashewgrädde och låt koka i cirka 10 min. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. 
     
  • Häll upp soppan i djupa skålar och toppa med kikärtorna. Servera gärna till nybakat bröd.
Soppa_liggande.jpg

Comment

Champinjonpasta

Comment

Champinjonpasta

Ingredienser
1 paket spagetti
500 gram champinjoner
2 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kokosmjölk (250 g)
1 förpackning kokosgrädde (250 g)
1 tsk mörk miso
1/2 tsk kinesisk soja
2 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
1 kruka färsk persilja, finhackad
Olivolja, för stekning

När hösten knackar på dörren är det alltid mysigt med några rejäla pastarätter. Svamp är en perfekt ingrediens att göra pastasåser på eftersom gen ger en fin konsistens så väl som umami smaken. Toppa pasta med din favoritost eller bara lite färsk persilja.

Tillagningstid: 30 min
Antal: 4 personer

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken i 5 min.

Rensa champinjonerna, bryt loss fötterna och skiva svampen tunt. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i svampen. Låt all vätska koka bort och fräs sedan i lite olivolja.

Rör ner löken och.tillsätt kokosmjölken/- och grädden, soja, vinäger, miso, salt och peppar. Låt småputtra i 10 min.

Koka spagettin al dente och häll sedan ner i stekpannan med champinjonsåsen.  Finhacka persiljan och garnera pastan med. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

 


Ingredients
1 package of spaghetti
500 grams of mushrooms
2 yellow onions, finely chopped
5 garlic cloves, finely chopped
1 can of coconut milk (250 g)
1 package of coconut cream (250 g)
1 teaspoon dark miso
1/2 teaspoon of Chinese soy sauce
2 teaspoons white wine vinegar
Salt and pepper
150 gram fresh parsley, finely chopped
Olive oil, for frying

 

 

When Autumn knocks on the door its always nice with some comforting pastas. Mushrooms is a perfect ingredient make pasta sauces with since it gives a nice texture as well as the umami flavour.  Garnish the pasta with your favorite cheese or just some fresh parsley.

Preparation time: 30 min
Number of people: 4

Instructions
Peel and chop onion and garlic. Heat a frying pan with olive oil and fry the onions for 5 minutes.

Clean the mushrooms, remove the stalk and slice the mushroom thinly. Heat a large frying pan and add the mushrooms. Allow the liquid to absorb and then fry in some olive oil.

Stir the onion and add the coconut milk /-and cream, soy, vinegar, miso, salt and pepper. Let it simmer for 10 minutes.

Boil the spaghetti al dente and then pour into the frying pan with the mushroom sauce. Finely chop the parsley and garnish the pasta. Taste with salt and pepper and serve strait up.

Champinjinpasta_liggande.jpg

Comment

Köttets framtid

2 Comments

Köttets framtid

I dag var jag i Södertälje på en forskarträff som Matlust arrangerade om köttets framtid. Det är en högst aktuell fråga som man på forskarnivå gärna diskuterar men som alltför sällan lyfts inom politiken. Vad ska man som konsument lägga på tallriken för att minimera klimatpåverkan? Vilka förändringar måste till för att nå våra uppsatta klimatmål? Detta försökte forskarna Elin Röös och Arthur Granstedt att reda ut under dagen.

2 Comments

Vegansk omelett med kantarellstuvning

Comment

Vegansk omelett med kantarellstuvning

Ingredienser
Omelett

1 paket fast tofu
2,3 dl växtbaserad mjölk
2 msk arrowrot
2 msk b-jäst
2 msk kikärtsmjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk vitlöksklyftor
1 tsk lökpulver
1 tsk kala namak
Kantarellstuvning
200 gram trattkantareller
2 dl växtbaserad grädde
1 tsk rödvinsvinäger
1/2 svampbuljong
Salt & peppar
1 kruka färsk persilja
Mjölkfritt smör, för stekning

Är det ens möjligt att göra omelett utan ägg?! Faktiskt, lösningen stavas tofu. Med arrowrot och kikärtsmjöl som binder, tofu som struktur, smaken från saltet kala namak och b-jäst, och färgen från gurkmeja- så är du nästan där! Serveras med en kantarellstuvning som får det att vattnat i munnen.

Tillagningstid: 30 min
Antal: 2 personer

Gör så här

Omelett

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smeten ska vara seg och inte allt för rinnig. Hetta upp en stekpanna med smör och häll ut ett lager med omelettsmet som täcker hela pannan. Grädda i 3-4 minuter tills stekytan har fått en gyllenbrun färg. 

Kantarellstuvning
Rensa svampen och låt svettas i stekpannan så att all vätska avdunstar. Ha i en klick smör och stek i ytterligare 2 min. Skala och skiva löken tunt. Stek löken separat från svampen i 3-4 min. Rör ner kantarellerna igen och tillsätt grädde, vinäger, nedsmulad buljongtärning, salt och peppar. Låt koka i hop på låg värme i cirka 5 min.
Bred ut ett lager med kantarellstuvningen på omeletten när den ligger kvar i stekpannan. Strö över persilja och vik sedan över ena änden av omeletten. 


How is it even possible to make an omelette without egg?! Well, the solution is mainly tofu. With the binding ingredients arrowroot and chickpea flour, the texture from the tofu, the flavour from the salt kala namak salt and nutritional yeast and the color from the turmeric- you're almost there! Served with a mouthwatering chantarelle stew.

Cooking time: 30 min
Number: 2 persons

Instructions

Omelette
Mix all the ingredients in a food processor. Make sure the batter isn't too loose.
Heat a frying pan with butter and pour a layer of omelette batter covering the entire pan. Bake 3-4 minutes until the frying surface has a golden brown color.
 

Ingredients
Omelette
1 pack of tofu
2.3 dl non-dairy milk
2 tablespoons arrowroot
2 tablespoons nutritional yeast
2 tablespoons chickpeas flour
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon garlic powder
1 teaspoon onion powder
1 teaspoon of kala namak
Chanterelle stew
200 grams of funnel chantarelle
2 dl non-dairy cream
1 teaspoon of red wine vinegar
1/2 stock cube
Salt & pepper
100 gram fresh parsley
Non-dairy butter, for frying

Chanterelle stew
Clean the mushrooms and let it sweat in the frying pan until all liquid is absorbed. Add som butter and fry the chantarelles for about 2 min.

Peal and slice the onions thinly. Fry the onion separately from the mushrooms for 3-4 min. Stir down the chantarelles again and add cream, vinegar, crumbled stock cube, salt and pepper. Let it simmer on low heat for about 5 minutes.

Spread a layer with the mushroom stew on the omelette while remaining in the pan. Sprinkle over parsley and then fold over the other side of the omelette.

Omelett2.jpg
Omelett_liggande.jpg

Comment

Vegansk kantarelltoast

Comment

Vegansk kantarelltoast

Ingredienser
400 gram kantareller
4 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl Oatly matlagningsgrädde
2 tsk rödvinsvinäger
1/2 svampbuljongtärning
Salt och peppar efter smak
Smör för stekning
Brödet
2 ciabattabröd eller 4 stora skivor levainbröd
2 stora vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja
1 kruka persilja, strimlad

 

De svenska skogarna har redan börjat fyllas med höstens svamp. Kantareller som brukar kallas för "skogens guld" förgyller vilken rätt som helst och en av de absolut populäraste är kantarelltoasten. Den är både enkel att göra och smakar underbart. I min veganska version har jag använt Oatly's havregrädde iMat.

Tillagningstid: 20 min
Antal: 4 personer

Gör så här

1. Rensa kantarellerna och halvera de allra största svamparna. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka persiljan och ställ åt sidan.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kantarellerna på medelhög värme medan en del av vätskan avdunstar, cirka 2 min. Stek lök och vitlök separat i smör i cirka 2-3 min. Blanda ner löken med kantarellerna och slå på grädden, fond, och vinäger. Låt småputtra i 5 min och smaka sedan av med salt och peppar.

3. Skär brödet i 4 stora skivor. Riv över vitlöken och fördela jämnt över brödskivorna. Ringla över olivolja. Hetta upp en stekpanna med ytterligare olivolja och stek gyllenbruna på båda sidorna.

4. Fördela kantarellstuvningen över brödskivorna och smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja och servera som förrätt eller lättare kvällsmål.


Vegan chantarelle toast

The mushroom of the Fall have already started to fill the Swedish forests. Chantarelles, also called "the gold of forest" brings joy to any kind of dish and one of the most popular ones is the Chantarelle toast. Its both easy to make and taste wonderful. In my vegan version I've used the Swedish brand Oatly's cream, but you can use basically any kind of plant based cream.

Ingredients
400 gram chantarelles
4 shallot, finely chopped
2 garlic clove, finely chopped
2 dl plant based cream
2 tsp fred vinegar
1/2 mushroom stock cube
Salt & peppar to taste
Milk-free butter for frying
The bread
2 large ciabatta or 4 slices levain bread
2 large garlic gloves, shredded
2 tbsp olive oil
100 gram fresh parsley, chopped
 

Cooking time: 20 min
Number: 4 persons

Instructions

1. Clean the chantarelles and cut the largest mushrooms into halves. Peel and chop onion and garlic. Finely chop the parsley and set aside.

2. Heat a frying pan with butter and fry the chantarelles on medium heat while some of the liquid absorbs, about 2 minutes. Cook onions and garlic separately in butter for about 2-3 minutes. Mix the onion with the chantarelles and add the cream, stock, and vinegar. Let simmer for about 5 minutes and then taste with salt and pepper.

3. Cut the bread into 4 large slices. Shred the garlic and spread evenly over the bread slices. Sprinkle some olive oil on top of them. Heat a frying pan with some extra olive oil and fry golden brown on both sides.

4. Distribute the chantarelles stew over the bread slices and season with salt and pepper. Garnish with parsley and serve as an appetizer or a lighter evening meal.

Kantarelltoast.jpg

Comment

Fröknäckebröd och ärtpesto

Comment

Fröknäckebröd och ärtpesto

Ingredienser

Fröknäckebröd
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön (hela)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl olivolja
1 1/2 dl majsmjöl
2 dl kokande vatten
1 krm flingsalt

Ärtpesto
3 dl tinade ärtor
4 msk solrosfrön
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
2 tsk torkad mynta
2 msk pressad citronsaft
Salt & peppar 

Fröknäckebröd är ett superbra sätt att få i sig antioxidanter, proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler, och nyttiga fetter. Dessutom är de glutenfria och låga på kolhydrater. Ärtpeston kan du blanda ner i din pasta, servera som tillbehör till grillrätterna eller ha på frukostmackan. 

Fröknäckebröd
Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda fröna i en bunke och tillsätt majsmjöl. Tillsätt olivolja och slå på det kokande vattnet. 

Bred ut ett tunt lager av smeten på en långpanna med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 70 min.
Låt svalna och bryt sedan fröknäcket i mindre bitar.

Ärtpesto
Mixa ihop alla ingredienser till en slät röra, med hjälp av en stavmixer.

Comment

Grönt på grillen- sista vegosnacket på P4 Uppland

Comment

Grönt på grillen- sista vegosnacket på P4 Uppland

Då var det dags för det sista Vegosnacket i P4 Uppland för denna säsong. Den här gången pratade vi om att grilla vegetariskt med olika små tips och trix på hur du lyckas. Klicka här för att komma till mitt recept portabelloburgare med sötpotatispommes

När du planerar en grillkväll vill du så klart grilla någon form av protein och grönsaker. Men för att en grillmiddag ska bli komplett inkluderar jag alltid en sallad, bröd, sås/salsa och kolhydrater. Nedan listar jag olika exempel rätter som passar bra in på varje kategori.

Marinering vs. glaze

Marinad ger dina grönsaker mer smakrika. Det är viktigt att du börjar marinera minst 1-2 timmar innan du börjar grilla, annars hinner inte marinaden göra sitt jobb. Lite socker eller honung i marinaden förbättrar smaken och gör också att det du grillar får en lite mer saftigare känsla. Det negativa med olja är att den ofta droppar ner i glöden och fattar eld.  Glaze är en kryddblandning som penslas på ditt protein, den ger en lite kladdig och karamelliserad yta. Tricket med en bra glaze är att den inte ska vara för tunn, den måste vara så pass tjock att den stannar kvar på ytan och absorberas ordentligt av proteinet. Pensla på under hela grillningen men var försiktig med värmen – glazen ska karamelliseras, inte brännas.

Såser

En grillkväll kan lätt anta teman om du är ute efter det där lilla extra. En guacamole och en ananassalsa som tillbehör skapar en latinamerikansk känsla då du kan servera nachos som snack och marinera ditt protein med kryddor såsom koriander, chili, vitlök och chili. En tzatziki ger dig en grekisk touch på maten där en marinad på oregano, timjan och rosmarin blir perfekt och då en potatissallad eller ugnsbakad potatis passar bra som tillbehör. Låt såsen styra nästa gång vilken inriktning du vill ha på din grillkväll!

  • Ailoli, gör en aioli på aqua fava (kikärtsspad) och smaksätt med vitlök. Hemma brukar vi blötlägga en chipotlechili och sen mixa till en pasta och tillsätta i vår aioli.
  • Guacamole, Kärna ur avokadon och mosa den grovt med en gaffel. Tillsätt färsk pressad lime, finhackad chili och koriander, salt och peppar. 
  • Tzatziki, en klassisk tzatiziki från Grekland gör du enkelt genom att blanda mjölkfri yoghurt, riven gurka, riven vitlök, salt, peppar och ev. lite torkad dill. 
  • Myntayoghurt eller raita, vill du ha ett libanesiskt, persiskt eller indiskt grilltema kan någon av dessa yoghurtbaserade såserna passa. Byt ut den vanliga yoghurten mot en växtbaserad och låt den gärna rinna av en stund i en skål med kaffefilter ett par timmar innan. 
  • Chimichurri, är en argentinsk sås som även fungerar som marinad och är gjord på persilja, oregano, vitlök, chili, olja och vinäger.
  • Fruktig salsa, Finhacka en exotisk frukt, tex. mango, papaya eller ananas och och mixa med lime, koriander, röd chili, finhackad rödlök, salt och peppar.
  • Romanescosås, är gjord på grillad röd paprika och mandlar. Härstammar från Katalonien i norra Spanien.

Protein att lägga på grillen

När du väljer vegetariskt protein till grillningen är marinering extra viktig. En tofubit kommer du inte vilja ta mer än en tugga av om den serveras helt rå utan kryddor. Ska du lägga tofu/seitan/- eller sojabit på grillen se då till att marinera den helst över hela natten. Pensla också gärna på en glaze innan den åker på grillen så den får extra smak och textur. 

  • Seitanstek, seitan är ett vegetabiliskt protein som betsår av vetegluten. Du kan antingen köpa det färdigt i butik eller laga själv. Marinera seitan först och lägg gärna på en glaze innan den åker på grillen. Du behandlar den precis som en vanlig köttbit!.
  • Tofu, Skär tofun i 1 cm breda och 6 cm långa skivor och marinera över natten. Pensla på glaze och grilla på båda sidorna till tofun har fått en fin färg.
  • Färdiga korvar eller hamburgare
  • Tzayspett, sojabitar på spett med asiatiska kryddor- färdiga att lägga direkt på grillen. Brukar vara en hit även bland karnivorer.

Min favoritgrönsaker att lägga på grillen

Se till att skära grönsakerna så att de får en snittyta som ger fina grillränder och som håller i hop på grillen.

  • Sparris, grilla hela och pensla sedan med olivolja och strö över lite flingsalt och några droppar citron
  • Squash och aubergine, marinera innan och skiva tunt på längden 
  • Paprikor, halvera och marinera innan. Grilla med snittytan neråt. 
  • Svamp, ex. portabello eller champinjoner, marinera innan och grilla sedan hela på båda sidorna.
  • Romansallad, halvera och pensla med olivolja. Grilla med snittytan neråt så kanterna blir lite brända i kanterna utan att salladen blir helt genomgrillad 
  • Majskolvar, marinera i olivolja, vitlök, chiliflingor och salt. Grilla hela tills de får en mörk rostad färg. Pressa över lime, strö över flingsalt, cayennepeppar och finhackad koriander. 
  • Sötpotatis, skala och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor. Pensla på lite olivolja och grilla på båda sidorna tills potatisen är genomgrillad. Strö över flingsalt och servera till guacamole eller en koriander & myntasås.
  • Kronärtskocka, skär av stjälken till kronärtskockan och klipp bort de yttersta kanterna på kronärtskockans blad. Koka upp en kastrull med vatten, citron och salt. Låt sjuda under lock i 20-30 min. Halvera kronärtskockan och pensla med olivolja och strö över salt & peppar. Grilla cirka 5 min på varje sida. Servera till en aioli. 
  • Citron, halvera och lägg på grillen me snittytan neråt.

Kolhydrater

  • Saffranscouscous
  • Potatissallad och rostad färskpotatis
  • Sötpotatispommes
  • Pastaskruvar eller pastafjärilar i en grön pesto. Passar också till picknicken! 

Smaksätta med rökighet

Om du vill ge din rätt extra rökig smak utan att äta processat kött finns det några hälsosammare sätt 

  • Rökt paprikapulver
  • Chipotlechili, finns som hel torkad chili som du blötlägger innan eller köp färdiga salsasåser med chipotlesmak
  • Liquid smoke- koncentrerad vätska med starkt rökarom. Några droppar räcker!
  • Rökt Hickory salt 

Är det farligt att grilla kött?


Ja, forskning har att själva tillagningen av köttet har en inverkan på hälsan. Det bildas nämligen cancerframkallande ämnen vid hård grillning, något som även Livsmedelsverket har gått ut och varnat om. Rött kött i övrigt och processat kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer enligt bl a Världshälsoorganisationen WHO. När köttet når en viss temperatur så det blir väl genomstekt så bildas heterocykliska aminer, HCA, och polycykliska aromatiska kolväten, PAH. HCA finns nästan bara i uppvärmt kött medan PAH även finns i tobaksrök och bilavgaser. Dessa ämnen bildas när köttet når en viss temperatur främst vid grillning och stekning men även vid kokning och rökning kan PAH bildas. 

Det är roligt att en hel del kampanjer från exempelvis ICA och Kung Markatta har ploppat nu lagom till sommaren där fokus ligger på vegetariskt grillning. Vill du veta vad Green Kitchen Stories lägger på grillen så klicka här

För mer läsning
Varför inte grilla bönburgare istället?
Korv ökar risken för svår cancer
Åtta teorier om varför kött orsakar cancer

Comment

Vegetariska Kockars Förening på Vegomässan

Comment

Vegetariska Kockars Förening på Vegomässan

På lördag, den 10 juni, är det dags för årets Vegomässa. Det är Sveriges största vegetariska mässa där du går på intressanta seminarier, shoppar mat och produkter som är 100% växtbaserade och kan frossa i massa god mat.

En av utställarna är Vegetariska Kockars Förening- ett nätverk av vegokockar i Sverige som verkar som en non-profit förening i Stockholm. Som ny invald styrelsemedlem i föreningen vill jag flagga lite extra för deras deltagande då vi bl a kommer att erbjuda spännande vegetariska matlagningskurser till särskilda mässrabatter. 

Så kom förbi på lördag och boka en matlagningskurs!

Plats: Nackastrandmässan, Nacka
Tid: 10.00-18.00
Biljetter: Klicka här

Comment

Vegansk toast skagen

Comment

Vegansk toast skagen

Toast Skagen är en av de vanligaste förrätterna i Sverige som har tydliga sommarsmaker av löjrom, dill, citron och skaldjur. Här är en vegansk variant då räkorna och löjrommen har ersatts med vegetabiliska räkor och tångkaviar.  Det är så likt Toast Skagen du kan komma i vegoväg! 

Comment

Vegetarisk workshop i Örebro

Comment

Vegetarisk workshop i Örebro

I måndags var jag ute på ett uppdrag i Örebro då jag höll en deldags-workshop på en vuxenutbildning för blivande kockar. 14 förväntansfulla studenter och 2 engagerade lärare väntade på mig på Virginska gymnasiet redo att kasta sig in i köket!

Jag är ju till vardags baserad i Stockholm men tar gärna uppdrag utanför Stockholm. Det kan vara alltifrån föreläsningar/workshops då jag pratar om vegetarisk mat, näringslära eller hur man äter klimatsmart till praktiska utbildningar hos vuxenutbildningar, gymnasieskolor och kockar i offentlig verksamhet. 

Matlagningskursen fokuserade på både vegetariskt och vegansk då hela arton rätter hann lagas under dagen! Kursen var uppdelad i 3 matlagningspass: baljväxter & nötter, Seitan & sojaprotein och Oumph/tofu/tempe/ost. Stor vikt låg på gourmeträtter när vegetabiliskt protein står i centrum. 

Studenterna hade alla möjliga bakgrunder, åldrar och kunskapsnivå men tog sig ann uppgifterna på lika stort allvar. Köket blev snabbt kokhett och koncentrationen var på max!

Känslan av att gå därifrån och veta att gruppen man just undervisat har blivit inspirerade och är supertaggade att laga ens rätter är obeskrivlig!

Comment

Smaka på Stockholm 1-6 juni

Comment

Smaka på Stockholm 1-6 juni

I veckan är det dags igen för Smaka på Stockholm- en matfestival som äger rum sedan några år tillbaka i Kungsträdgården. Här får du tipsen på vilka ställen du ska besöka!

Comment

Portabelloburgare & sötpotatispommes

Comment

Portabelloburgare & sötpotatispommes

Ingredienser
4 stora portabelloburgare
4 hamburgerbröd
Marinad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk chiliflingor
1 msk honung
2 msk citronjuice
1 tsk soja
1 ½ dl balsamvinäger
Salt & peppar
Tryffelaioli
6 msk kikärtsspad
3 dl rapsolja
2 msk citronjuice
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk tryffelbalsamico
Salt & peppar
Tillbehör
2 tomater
1 kruka sallad
1 stor rödlök
2 avokados
Sötpotatispommes
2 stora sötpotatisar
2 msk stärkelse
1 msk olivolja
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk brunt socker
Flingsalt
Koriander & myntasås
1 kruka koriander
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
1 citron, juicen
2 msk kokosgrädde
Salt

Tillagningstid: 1 timme 30 min
Antal personer: 4
Kategori: veganskt

Grillsäsongen är i gång så nu är det dags att leta efter roliga saker att lägga på grillen! Varför inte byta ut den traditionella köttbiten mot härliga vegetariska alternativ? Det är hälsosammare, påhittigare och bättre för klimatet. I det här receptet har vi grillat portabellosvamp som påminner lite om en hamburgare i form och som smakar extra bra om den får marineras i några timmar innan. Ät som en köttbit med tillbehör eller placera mellan två hamburgerbröd. Serveras med krispiga sötpotatispommes och en kryddstark koriander & myntasås.

Gör så här

1.    Svampen
Avlägsna foten på svamparna. Skala och riv vitlöksklyftorna och mixa med de övriga ingredienserna till marinaden. Marinera svamparna i minst 30 min i en försluten plastpåse. Stek eller grilla därefter 5 min på varje sida.

2.    Sötpotatispommes
Skala sötpotatisarna och skär smala avlånga stavar. Lägg i en bunke med vatten och stå i 1 timme.
Sätt ugnen på 220 grader. Torka sötpotatisstavarna med en handduk och placera ut rader på ett bakplåtspapper i en långpanna. Strö över kryddor och olja (förutom salt) och fördela jämnt.
Baka i mitten av ugnen i 20-25 min. Strö över flingsalt och servera direkt.

3.   Tryffelaiolin
Skala och riv vitlöksklyftorna. Lägg i en avlång plastbunke och tillsätt övriga ingredienser förutom tryffelbalsamico. Mixa till en vit kräm och tillsätt balsamicon.

4.    Koriander & myntasås

Skala och grovhacka vitlök, ingefära och grön chili. För över till en avlång bunke och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät röra med en stavmixer och smaka av med salt.

5.   Montering av hamburgaren

Rosta hamburgerbröden i en torr stekpanna för att för att ge bröden en krispig yta. Skala och skiva avokado, rödlök och tomat tunt. Lägg ett salladsblad på ena brödet och därefter portabellosvampen. Toppa med en tomatskiva, en avokadoskiva och några rödlöksringar.
Lägg på en klick tryffelaioli och lägg på det andra brödet. Servera till sötpotatispommes och koriander & myntasåsen.

Comment